GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

50.000 Hrvata glasalo o izgledu budućem eurokovanice

50.000 Hrvata glasalo o izgledu budućem eurokovanice
IZJAŠNJAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2021 / 09:44
Autor: SEEbiz/Večernji list
ZAGREB - Pedesetak tisuća građana odazvalo se pozivu središnje banke da sudjeluju u izboru buduće hrvatske eurokovanice, piše u eutorak Večernji list.

Građani su dobili priliku da se izjasne o pet motiva na kojima je šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Dubrovnik, dok se u javnosti najviše razgovaralo o šestom motivu s likom fizičara i izumitelja Nikole Tesle.

Konačnu odluku koji će se od njih naći na hrvatskom motivu eurokovanice donijet će stručna komisija za novac, uzimajući u obzir i mišljenje građana. Očekuje se da će komisija izabrati “najmanje tri motiva”, o kojima će sredinom tjedna HNB izvijestiti javnost.

Nakon toga raspisat će se natječaj za likovno rješenje. Broj motiva na kovanom novcu eura razlikuje se od zemlje do zemlje u europodručju, s time da najveći broj zemalja, njih deset, na svojim kovanicama ima tri motiva. Države koje su se odlučile za prikaz triju motiva na kovanicama, a to su Njemačka, Francuska, Portugal, Španjolska, Cipar, Malta, Finska, Slovačka, Letonija i Monako, najčešće imaju jedan motiv na kovanicama od 1 i 2 eura, drugi na kovanicama od 50, 20 i 10 centa te treći na kovanicama od 5, 2 i 1 centa.

Istovremeno dok je trajalo izjašnjavanje hrvatskih građana, Europska komisija objavila je da u Hrvatskoj podrška uvođenju eura raste te je, prema ispitivanju javnog mnijenja provedenog u svibnju, dosegnula 61 posto, što je šest postotnih poena više u odnosu na prethodno ispitivanje iz 2020.

Pokazalo se da 13 posto građana Hrvatske snažno podržava uvođenje eura, a njih još 48 posto uglavnom podržava. Većina građana (56 posto) vjeruje da će uvođenje eura imati pozitivan utjecaj na državu, no 40 posto ispitanika ne dijeli njihov optimizam i vjeruje da će euro biti negativan okidač. U toj će skupini politički protivnici eura vjerojatno tražiti podršku za mogući referendum koji su nedavno najavili Suverenisti, donosi Večernji list.

Tagovi: eurokovanica, izbor, građani, središnja banka
PROČITAJ I OVO
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE