GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Značajan pad dobiti Addiko banke u 2019.

  Značajan pad dobiti Addiko banke u 2019.
SLABO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2020 / 20:31
Autor: SEEbiz
BEČ - Addiko banka, koja je od srpnja prošle godine uvrštena na primarno tržištu Bečke burze, održat će obećanje o isplati dividende usprkos nižoj dobiti u 2019. godini.

Istovremeno, Banka je izvijestila da je ukinula 229 radnih mjesta kao dio procesa restrukturiranja pokrenutog prošle godine.

Banka, koja je nastala iz balkanskog poslovanja bivše Hypo Alpe Adria, obećala je investitorima tokom prošlogodišnje javne ponude dionica (IPO) da će isplatiti dividendu u iznosu od 40 milijuna eura za 2019. i 2020. godinu.

Preliminarni podaci za 2019. godinu, objavljeni u četvrtak, pokazuju značajan pad dobiti.

Na zahtjev, zajmodavac je izjavio da nije promijenio svoju dividendnu politiku. Cilj je dosegnuti spomenutih 40 milijuna, ali još uvijek postoje razjašnjenja s regulatorom u vezi sa zahtjevima za zaštitni kapital.

Banka je priopćila da će objaviti svoj prijedlog za dividendu dioničarima za 2019. godinu i obznaniti poslovne izglede za tekuću godinu kada dođu revidirane brojke, a to će biti 5. ožujka.

U 2019. godini banka bilježi neto dobit u iznosu od 35,1 milijuna eura, dok je u 2018. dobit bila gotovo tri puta veća – 104,2 milijuna eura. Međutim, rezultat u 2018. godini karakterizirao je jednokratni učinak u iznosu od 61 milijuna eura – u obliku smanjenja duga kroz dobit i gubitak od strane tadašnjeg jedinog dioničara AI Lake, objasnili su iz Addika.

Inače, rezultat u 2019. godini bio je opterećen rezervacijama i amortizacijom u vezi sa kreditnim zakonodavstvom u Srbiji i Hrvatskoj povezanim s kreditima u švicarskim francima. Međutim, u Hrvatskoj je došlo i do pozitivnog jednokratnog učinka zbog velikog restrukturiranja kredita.

Tagovi: Addiko banka, Addiko, Bečka burza
PROČITAJ I OVO
Dušan Banović novi predsjednik NO-a Slatinske banke
KADROVI
Dušan Banović novi predsjednik NO-a Slatinske banke
SLATINA - Nadzorni odbor Slatinske banke jučer je održao sjednicu na kojoj je Dušan Banović, dosadašnji zamjenik predsjednice Nadzornog odbora, izabran za novog predsjednika Nadzornog odbora.
NBS: Novi dnevni rekord u broju instant plaćanja
REKORDI
NBS: Novi dnevni rekord u broju instant plaćanja
BEOGRAD - U sistemu instant plaćanja Narodne banke Srbije (IPS NBS) i kliring sistemu NBS zabeležen je u ponedeljak, 21. septembra, novi dnevni rekordan broj transakcija.
ECB će prodavati dugove putem online trgovine
PRODAJA
ECB će prodavati dugove putem online trgovine
FRANKFURT - Europska centralna banka (ECB) priprema internetsko mjesto ili trgovinu u stilu diva Amazona gdje bi prodavala stotine milijardi eura bankarskih kredita, stvorenih kao rezultat koronavirusne krize. ECB ima za cilj ojačati ekonomiju i zasjeniti velike ulagače s Wall Streeta.
Sve više građana zadužuje se u kunama
KREDITI
Sve više građana zadužuje se u kunama

ZAGREB - Unatoč tome što nas guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić uvjerava da ćemo euro uvesti već 1. siječnja 2023., što je de facto za samo nešto više od dvije godine, podaci pokazuju da se građani i dalje sve više zadužuju u kunama, odnosno preferiraju kredite u domaćoj valuti.

Sberbank predstavio niz novih brendova
BRENDOVI
Sberbank predstavio niz novih brendova
MOSKVA - Sberbank je predstavio nove brendove za niz svojih usluga dostupnih individualnim i korporativnim kupcima u tvrtki Sber Conf, koja je također predstavila nove proizvode i usluge ekosustava Sber.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE