GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Značajan pad dobiti Addiko banke u 2019.

  Značajan pad dobiti Addiko banke u 2019.
SLABO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2020 / 20:31
Autor: SEEbiz
BEČ - Addiko banka, koja je od srpnja prošle godine uvrštena na primarno tržištu Bečke burze, održat će obećanje o isplati dividende usprkos nižoj dobiti u 2019. godini.

Istovremeno, Banka je izvijestila da je ukinula 229 radnih mjesta kao dio procesa restrukturiranja pokrenutog prošle godine.

Banka, koja je nastala iz balkanskog poslovanja bivše Hypo Alpe Adria, obećala je investitorima tokom prošlogodišnje javne ponude dionica (IPO) da će isplatiti dividendu u iznosu od 40 milijuna eura za 2019. i 2020. godinu.

Preliminarni podaci za 2019. godinu, objavljeni u četvrtak, pokazuju značajan pad dobiti.

Na zahtjev, zajmodavac je izjavio da nije promijenio svoju dividendnu politiku. Cilj je dosegnuti spomenutih 40 milijuna, ali još uvijek postoje razjašnjenja s regulatorom u vezi sa zahtjevima za zaštitni kapital.

Banka je priopćila da će objaviti svoj prijedlog za dividendu dioničarima za 2019. godinu i obznaniti poslovne izglede za tekuću godinu kada dođu revidirane brojke, a to će biti 5. ožujka.

U 2019. godini banka bilježi neto dobit u iznosu od 35,1 milijuna eura, dok je u 2018. dobit bila gotovo tri puta veća – 104,2 milijuna eura. Međutim, rezultat u 2018. godini karakterizirao je jednokratni učinak u iznosu od 61 milijuna eura – u obliku smanjenja duga kroz dobit i gubitak od strane tadašnjeg jedinog dioničara AI Lake, objasnili su iz Addika.

Inače, rezultat u 2019. godini bio je opterećen rezervacijama i amortizacijom u vezi sa kreditnim zakonodavstvom u Srbiji i Hrvatskoj povezanim s kreditima u švicarskim francima. Međutim, u Hrvatskoj je došlo i do pozitivnog jednokratnog učinka zbog velikog restrukturiranja kredita.

Tagovi: Addiko banka, Addiko, Bečka burza
PROČITAJ I OVO
Rezultati JPMorgana bolji od očekivanja
DOBRE BROJKE
Rezultati JPMorgana bolji od očekivanja
NEW YORK - Tromjesečna sezona objave poslovnih rezultata otvorena je u petak. Prvo su rezultate objavili bankarski divova.
Povećano vlasništvo mađarskih investitora u OTP banci
PROMJENE
Povećano vlasništvo mađarskih investitora u OTP banci
BUDIMPEŠTA - Vlasništvo mađarskih investitora u OTP banci povećalo se prošle godine, izvještava državna agencija MTI pozivajući se na objavu sa web stranice Budimpeštanske burze.
Četiri banke u BiH poslovale s gubitkom u devet mjeseci 2020.
GUBITAK
Četiri banke u BiH poslovale s gubitkom u devet mjeseci 2020.
SARAJEVO - Četiri banke u Bosni i Hercegovini iskazale su gubitak u poslovanju za devet mjeseci 2020. godine, podaci su entitetskih agencija za bankarstvo.
Preminuo Benjamin de Rothschild
IN MEMORIAM
Preminuo Benjamin de Rothschild
ŽENEVA - Čuveni bankar i predsjednik "Edmond de Rothschild grupe" baron Benjamin Rothschild, preminuo je od posljedica srčanog udara u 57. godini.
Banke u Srbiji ni ove godine neće isplatiti dividendu
DIVIDENDA
Banke u Srbiji ni ove godine neće isplatiti dividendu
BEOGRAD - Banke koje posluju u Srbiji ni ove godine neće moći da isplaćuju dividende svojim akcionarima, jer je produženo važenje Sporazuma radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema u uslovima pandemije, koji su lane zaključili NBS i poslovne banke, objasnili su u centralnoj banci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE