GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Završen proces sanacije Sberbanka, Nova hrvatska banka kreće s radom

Završen proces sanacije Sberbanka, Nova hrvatska banka kreće s radom
SANACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2022 / 09:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon rekordne godine u kojoj je ostvarila najbolju neto dobiti u povijesti u iznosu 202 milijuna kuna, rast imovine na 27,9 milijardi kuna te stopu adekvatnosti kapitala od 25,7%, Hrvatska poštanska banka uspješno je realizirala još jedan zahtjevan projekt - sanaciju Sberbank d.d., buduće Nove hrvatske banke d.d.

Savjet Hrvatske narodne banke donio je odluku o uspješnom završetku postupka sanacije čime će Banka i formalno krenuti poslovati kao Nova hrvatska banka d.d. unutar HPB Grupe. Ovim preuzimanjem, završetkom procesa sanacije i pripajanjem Nove hrvatske banke u konačnici, HPB jača svoju buduću poziciju na hrvatskom tržištu. Sam proces sanacije završen je u kratkom roku te je Banka stabilizirana i uspješno posluje.

„Provođenje ovog zahtjevnog procesa novi je korak u osnaživanju poslovanja HPB-a. Nova hrvatska banka kao nova članica HPB Grupe donosi nam značajnu bazu klijenata, komplementarni portfelj te dodatnu snagu za rast i širenje poslovanja. Nakon rekordnog rezultata u prošloj godini, vjerujemo kako će sinergijski učinci donijeti nove benefite za naše klijente, dioničare i zaposlenike“, izjavio je Marko Badurina, predsjednik Uprave HPB-a.

Uprava Nove hrvatske banke imenovana je u sastavu: Tadija Vrdoljak, predsjednik Uprave te Boris Bekavac i Ognjen Brakus, članovi Uprave. Tadija Vrdoljak je doktor ekonomskih znanosti, a školovao se na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i Zagrebu, te međunarodnim poslovnim školama INSEAD i Bled. Tijekom svoje 25-godišnje profesionalne karijere obnašao je niz rukovodećih dužnosti u bankarskom i poslovnom sektoru, od čega više od 10 godina na pozicijama člana uprave Slavonske banke, Hypo-Alpe-Adria te Croatia banke.

Boris Bekavac dolazi s pozicije izvršnog direktora Sektora za poslovanje s velikim poduzećima i javnim sektorom u Hrvatskoj poštanskoj banci. Tijekom dvadesetogodišnje bankarske karijere radio je u Zagrebačkoj banci, UniCredit Bank d.d. Mostar kao zamjenik direktora banke (COO) i stariji podpredsjednik Grupe te kao neovisni financijski konzultant. Titulu magistra znanosti stekao je na postdiplomskom studiju Financije i bankarstvo na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Ognjen Brakus je iskusan bankarski stručnjak s 20 godina iskustva koji je karijeru razvijao u Splitskoj, Zagrebačkoj i Hrvatskoj poštanskoj banci. Ekspert je za upravljanje rizicima, a u svom radu posebnu pažnju daje dobrom razumijevanju potreba klijenata, suvremenim trendovima te primjenama najbolje globalne prakse. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer Računovodstvo i poslovne financije.
Povodom imenovanja za predsjednika Uprave, Tadija Vrdoljak izjavio je: „Velika mi je čast preuzeti ovu važnu funkciju. Buduća Nova hrvatska banka u potpunosti je stabilna, dio smo HPB Grupe i imamo sve preduvjete da predanim radom ostvarimo odlične rezultate.“

Paralelno s procesom sanacije započeo je i proces integracije Nove hrvatske banke u HPB čije trajanje se okvirno procjenjuje na oko godinu dana. S obzirom na složenost i važnost priprema za uvođenje eura koje se odvijaju u obje banke, očekivano pripajanje Nove hrvatske banke d.d. planirano je u idućih godinu dana, odnosno nakon službenog usvajanja euro valute.

Tagovi: Nova hrvatska banka, Tadija Vrdoljak, Boris Bekavac, Ognjen Brakus, Hrvatska poštanska banka, sberbank, Mario Badurina
PROČITAJ I OVO
OTP banka dobitnik nagrade za najbolju banku u Srbiji magazina The Banker
PRIZNANJA
OTP banka dobitnik nagrade za najbolju banku u Srbiji magazina The Banker
LONDON – OTP banka Srbija proglašena je za Najbolju banku u Srbiji na tradicionalnoj dodeli godišnjih nagrada svetskog finansijskog magazina The Banker.
Banca Intesa uvela u ponudu EE Farmer invest kredit
KREDITI
Banca Intesa uvela u ponudu EE Farmer invest kredit
BEOGRAD – Banca Intesa, članica međunarodne bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, uvrstila je u ponudu EE Farmer invest, dugoročni investicioni kredit za kupovinu energetski efikasne pogonske mehanizacije namenjen registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.
HSBC zatvara više od 100 poslovnica, fokusira se na mobilno bankarstvo
STRATEŠKI
HSBC zatvara više od 100 poslovnica, fokusira se na mobilno bankarstvo
LONDON - HSBC će zatvoriti 114 poslovnica u Velikoj Britaniji, fokusirajući se prvenstveno na mobilno bankarstvo. Kako je priopćeno iz banke, u reorganizaciju i modernizaciju ulažu se deseci milijuna funti.
Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
REJTING
Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
ZAGREB – Fitch Ratings, renomirana međunarodna bonitetna agencija, potvrdila je postojeći kreditni rejting Erste banke „A-“, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje.
ECB bi godinu mogao zaključiti s gubitkom
GUBITAK
ECB bi godinu mogao zaključiti s gubitkom

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) upozorila je da bi godinu mogla zaključiti s gubitkom budući da je podizanjem kamatnih stopa radi obuzdavanja inflacije povećala i vlastite obaveze prema komercijalnim bankama.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE