GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Završen proces sanacije Sberbanka, Nova hrvatska banka kreće s radom

Završen proces sanacije Sberbanka, Nova hrvatska banka kreće s radom
SANACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2022 / 09:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon rekordne godine u kojoj je ostvarila najbolju neto dobiti u povijesti u iznosu 202 milijuna kuna, rast imovine na 27,9 milijardi kuna te stopu adekvatnosti kapitala od 25,7%, Hrvatska poštanska banka uspješno je realizirala još jedan zahtjevan projekt - sanaciju Sberbank d.d., buduće Nove hrvatske banke d.d.

Savjet Hrvatske narodne banke donio je odluku o uspješnom završetku postupka sanacije čime će Banka i formalno krenuti poslovati kao Nova hrvatska banka d.d. unutar HPB Grupe. Ovim preuzimanjem, završetkom procesa sanacije i pripajanjem Nove hrvatske banke u konačnici, HPB jača svoju buduću poziciju na hrvatskom tržištu. Sam proces sanacije završen je u kratkom roku te je Banka stabilizirana i uspješno posluje.

„Provođenje ovog zahtjevnog procesa novi je korak u osnaživanju poslovanja HPB-a. Nova hrvatska banka kao nova članica HPB Grupe donosi nam značajnu bazu klijenata, komplementarni portfelj te dodatnu snagu za rast i širenje poslovanja. Nakon rekordnog rezultata u prošloj godini, vjerujemo kako će sinergijski učinci donijeti nove benefite za naše klijente, dioničare i zaposlenike“, izjavio je Marko Badurina, predsjednik Uprave HPB-a.

Uprava Nove hrvatske banke imenovana je u sastavu: Tadija Vrdoljak, predsjednik Uprave te Boris Bekavac i Ognjen Brakus, članovi Uprave. Tadija Vrdoljak je doktor ekonomskih znanosti, a školovao se na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i Zagrebu, te međunarodnim poslovnim školama INSEAD i Bled. Tijekom svoje 25-godišnje profesionalne karijere obnašao je niz rukovodećih dužnosti u bankarskom i poslovnom sektoru, od čega više od 10 godina na pozicijama člana uprave Slavonske banke, Hypo-Alpe-Adria te Croatia banke.

Boris Bekavac dolazi s pozicije izvršnog direktora Sektora za poslovanje s velikim poduzećima i javnim sektorom u Hrvatskoj poštanskoj banci. Tijekom dvadesetogodišnje bankarske karijere radio je u Zagrebačkoj banci, UniCredit Bank d.d. Mostar kao zamjenik direktora banke (COO) i stariji podpredsjednik Grupe te kao neovisni financijski konzultant. Titulu magistra znanosti stekao je na postdiplomskom studiju Financije i bankarstvo na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Ognjen Brakus je iskusan bankarski stručnjak s 20 godina iskustva koji je karijeru razvijao u Splitskoj, Zagrebačkoj i Hrvatskoj poštanskoj banci. Ekspert je za upravljanje rizicima, a u svom radu posebnu pažnju daje dobrom razumijevanju potreba klijenata, suvremenim trendovima te primjenama najbolje globalne prakse. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer Računovodstvo i poslovne financije.
Povodom imenovanja za predsjednika Uprave, Tadija Vrdoljak izjavio je: „Velika mi je čast preuzeti ovu važnu funkciju. Buduća Nova hrvatska banka u potpunosti je stabilna, dio smo HPB Grupe i imamo sve preduvjete da predanim radom ostvarimo odlične rezultate.“

Paralelno s procesom sanacije započeo je i proces integracije Nove hrvatske banke u HPB čije trajanje se okvirno procjenjuje na oko godinu dana. S obzirom na složenost i važnost priprema za uvođenje eura koje se odvijaju u obje banke, očekivano pripajanje Nove hrvatske banke d.d. planirano je u idućih godinu dana, odnosno nakon službenog usvajanja euro valute.

Tagovi: Nova hrvatska banka, Tadija Vrdoljak, Boris Bekavac, Ognjen Brakus, Hrvatska poštanska banka, sberbank, Mario Badurina
PROČITAJ I OVO
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE