GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zatvorena SVB bank; najveći bankrot jedne američke banke od 2008.

Zatvorena SVB bank; najveći bankrot jedne američke banke od 2008.
BANKROT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2023 / 08:12
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američki regulatori zatvorili su banku Silicon Valley Bank (SVB) i preuzeli kontrolu nad depozitima njenih klijenata u najvećem bankrotu američke banke od 2008.

Ovi su potezi uslijedili dok se tvrtka, ključni zajmodavac za tehnologiju, borila s prikupljanjem novca kako bi pokrila gubitke od prodaje imovine pogođene višim kamatama.

Problemi banke izazvali su navalu povlačenja klijenata i dodatno pojačali strahove o stanju u bankarskom sektoru.

Dužnosnici su rekli da su djelovali kako bi "zaštitili osigurane štediše".

Banka iz Silicijske doline suočila se s "neadekvatnom likvidnošću i nesolventnošću", rekli su bankarski regulatori u Kaliforniji, gdje je sjedište tvrtke, u najavi preuzimanja.

Savezna korporacija za osiguranje depozita (FDIC), koja inače štiti depozite do 250.000 dolara, rekla je da je preuzela kontrolu nad oko 175 milijardi dolara (145 milijardi funti) u depozitima koji se drže u banci, 16. po veličini u SAD-u.

Uredi banke ponovno će se otvoriti, a klijenti s osiguranim depozitima imat će pristup sredstvima "najkasnije do ponedjeljka ujutro", navodi se, dodajući da će novac prikupljen od prodaje imovine banke ići neosiguranim štedišama.

Budući da su mnogi klijenti banke u tom položaju, situacija je ostavila mnoge tvrtke s novcem vezanim u banci zabrinute za svoju budućnost.

"Upravo sam na putu do poslovnice da pronađem svoj novac. Jučer sam ga pokušao prebaciti, ali nisam uspio. Znate one trenutke u kojima ste možda stvarno sjebani, ali niste sigurni? Ovo je jedan od onih trenutaka", rekao je jedan osnivač. start-upa za BBC.

Još jedan osnivač zdravstvenog startupa rekao je: "Doslovno prije tri dana, upravo smo dosegli milijun dolara na našem bankovnom računu... A onda se dogodilo ovo."

Novac je uspio prebaciti na drugi račun 40 minuta prije isteka roka. "Bilo je na čekanju. A onda je jutros bilo tu. Ali znam druge ljude koji su učinili istu stvar nekoliko minuta nakon mene, i nije prošlo. Bila je to luda situacija", rekao je.

Ova se epizoda dogodila nakon što je SVB rekao da pokušava prikupiti 2,25 milijardi dolara za pokrivanje gubitaka uzrokovanih prodajom imovine, uglavnom američkih državnih obveznica, koje su bile pogođene višim kamatama.

Vijest je natjerala investitore da pobjegnu iz banke. Dionice su u četvrtak zabilježile najveći jednodnevni pad u povijesti, pale su više od 60 posto i nastavile su padati u trgovanju izvan radnog vremena.

Tagovi: Silicon Valley bank, SVB bank, JPMorgan, Bank of America
PROČITAJ I OVO
Rast ukupnih depozita na mjesečnoj i godišnjoj razini
DEPOZITI
Rast ukupnih depozita na mjesečnoj i godišnjoj razini
ANALIZA - Prema podacima HNB-a, krajem travnja 2023. ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju prekonoćne i oročene depozite iznosili su 53,6 mlrd. eura.
EBRD ulaže 30 milijuna eura u obveznicu Raiffeisenbank Hrvatska
OBVEZNICE
EBRD ulaže 30 milijuna eura u obveznicu Raiffeisenbank Hrvatska
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) priopćila je u utorak da ulaže 30 milijuna eura u prvu međunarodnu obveznicu Raiffeisenbank Hrvatske (RBA), čije je izdanje ukupno vrijedno 300 milijuna eura, a bit će uvršteno na Luksemburšku burzu.
UBS bi trebao 12. lipnja zaključiti preuzimanje Credit Suissea
ROKOVI
UBS bi trebao 12. lipnja zaključiti preuzimanje Credit Suissea
BERR - Švicarska banka UBS očekuje da će dovršiti preuzimanje posrnulog konkurenta Credit Suissea „već 12. lipnja”, čime bi nastala divovska banka s bilancom od 1,6 trilijuna dolara.
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
OBVEZNICE
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
ZAGREB - Erste banka je u petak izvijestila da je objavila javni poziv za upis tzv. "preferred senior" obveznica na domaćem tržištu kapitala, s dospijećem 2026., uz fiksnu kamatnu stopu od 4,5 posto te godišnju isplatu kamata.
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
STRATEŠKI
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
MILANO - Grupacija Unicredit započela je analizu spajanja Unicredit banke Slovenija i Unicredit banke Austrija. Nakon takvog spajanja Unicredit Banka Slovenija, koja posluje kao samostalna banka u grupi, postala bi podružnica Unicredit Bank Austria.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE