GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zatvorena SVB bank; najveći bankrot jedne američke banke od 2008.

Zatvorena SVB bank; najveći bankrot jedne američke banke od 2008.
BANKROT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2023 / 08:12
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američki regulatori zatvorili su banku Silicon Valley Bank (SVB) i preuzeli kontrolu nad depozitima njenih klijenata u najvećem bankrotu američke banke od 2008.

Ovi su potezi uslijedili dok se tvrtka, ključni zajmodavac za tehnologiju, borila s prikupljanjem novca kako bi pokrila gubitke od prodaje imovine pogođene višim kamatama.

Problemi banke izazvali su navalu povlačenja klijenata i dodatno pojačali strahove o stanju u bankarskom sektoru.

Dužnosnici su rekli da su djelovali kako bi "zaštitili osigurane štediše".

Banka iz Silicijske doline suočila se s "neadekvatnom likvidnošću i nesolventnošću", rekli su bankarski regulatori u Kaliforniji, gdje je sjedište tvrtke, u najavi preuzimanja.

Savezna korporacija za osiguranje depozita (FDIC), koja inače štiti depozite do 250.000 dolara, rekla je da je preuzela kontrolu nad oko 175 milijardi dolara (145 milijardi funti) u depozitima koji se drže u banci, 16. po veličini u SAD-u.

Uredi banke ponovno će se otvoriti, a klijenti s osiguranim depozitima imat će pristup sredstvima "najkasnije do ponedjeljka ujutro", navodi se, dodajući da će novac prikupljen od prodaje imovine banke ići neosiguranim štedišama.

Budući da su mnogi klijenti banke u tom položaju, situacija je ostavila mnoge tvrtke s novcem vezanim u banci zabrinute za svoju budućnost.

"Upravo sam na putu do poslovnice da pronađem svoj novac. Jučer sam ga pokušao prebaciti, ali nisam uspio. Znate one trenutke u kojima ste možda stvarno sjebani, ali niste sigurni? Ovo je jedan od onih trenutaka", rekao je jedan osnivač. start-upa za BBC.

Još jedan osnivač zdravstvenog startupa rekao je: "Doslovno prije tri dana, upravo smo dosegli milijun dolara na našem bankovnom računu... A onda se dogodilo ovo."

Novac je uspio prebaciti na drugi račun 40 minuta prije isteka roka. "Bilo je na čekanju. A onda je jutros bilo tu. Ali znam druge ljude koji su učinili istu stvar nekoliko minuta nakon mene, i nije prošlo. Bila je to luda situacija", rekao je.

Ova se epizoda dogodila nakon što je SVB rekao da pokušava prikupiti 2,25 milijardi dolara za pokrivanje gubitaka uzrokovanih prodajom imovine, uglavnom američkih državnih obveznica, koje su bile pogođene višim kamatama.

Vijest je natjerala investitore da pobjegnu iz banke. Dionice su u četvrtak zabilježile najveći jednodnevni pad u povijesti, pale su više od 60 posto i nastavile su padati u trgovanju izvan radnog vremena.

Tagovi: Silicon Valley bank, SVB bank, JPMorgan, Bank of America
PROČITAJ I OVO
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE