GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto NLB uspostavlja razvojni kompetencijski centar u Srbiji, a ne u Sloveniji?

Zašto NLB uspostavlja razvojni kompetencijski centar u Srbiji, a ne u Sloveniji?
NLB
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2021 / 07:58
Autor: SEEbiz / indikator.ba
LJUBLJANA - NLB kreira razvojni kompetencijski centar u Beogradu koji zapošljava skoro 40 ljudi koji se bave razvojem. Slovenski obrazovni sustav ne stvara dovoljno kadrova za poslove ove vrste, a visoko opterećenje posla sprečava da preduzeća steknu zaposlene koji se bave razvojem iz inostranstva, odgovara predsjednik uprave Banke Blaž Brodnjak na pitanje zašto se ne jača razvoj u Sloveniji.

- Ukoliko u Sloveniji ne budemo uspjeli načiniti ozbiljniji pomak, postupno ćemo značajan dio razvojnih kapaciteta preseliti u Srbiju - upozorava.

- U Sloveniji ne možemo dobiti dovoljno kadrova za poslovnu transformaciju, a sa druge strane, veoma teško možemo da ih uvezemo zbog visokog oporezivanja. Iz tog razloga smo prinuđeni da razmišljamo – i to sve više slovenskih poduzeća – da te razvojne profile i razvojna radna mjesta otvaramo van Slovenije. NLB se neće zaustaviti na razvoju zbog toga što te ljude ne može dobiti u Sloveniji, ističe Brodnjak.

Obrazovanje i porezi, Brodnjak ukazuje na dva problema u sticanju zaposlenih koji se bave razvojem, recimo informatičara, znanstvenika vezanih za podatke, prevodilaca podataka i sličnih profila u Sloveniji. Istih nema dovoljno. Obrazovni sustav mora biti svjestan da se je svijet promijenio i mora proizvoditi profile koji su potrebni u različitm granama, a ne samo u bankarstvu. Zbog digitalizacije, automatizacije i robotizacije u proizvodnji takvi profili postaju sve bitniji,, objašnjava Brodnjak, prenose Novosti.

Prema njegovim riječima danas se u Novom Sadu, Beogradu, Nišu ne postavljaju samo centri razvoja, već i logistički servisni centri za važne multinacionalne kompanije:

- Danas u Srbiji IT sektor ostvaruje više od deset posto BDP-a. To je posljedica vizije, dok u Sloveniji nemamo jasnu strategiju o tome šta su strateške grane i na koji način ih podržati“.

Srpski IT sektor u stalnom je porastu po prihodima i broju zaposlenih, pa i u pandemijskoj 2020. godini. Njihov izvoz IT usluga prošle godine iznosio je 1,37 milijarde eura, što je 4,4 procenta više nego godinu dana ranije, dok je izvoz u toj grani prije godine koronavirusa rastao za više od 25 procenata godišnje.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, dividenda, Blaž Brodnjak, poslovni rezultati, NLB Grupa, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka za svoje klijente uvela Google Pay
USLUGE
Zagrebačka banka za svoje klijente uvela Google Pay
ZAGREB - Zagrebačka banka kontinuirano ulaže u digitalizaciju svojih kanala kako bi svojim klijentima ponudila najnaprednije usluge.
Ukupni krediti na godišnjoj razini porasli za 3,6 milijardi kuna
KREDITIRANJE
Ukupni krediti na godišnjoj razini porasli za 3,6 milijardi kuna
ZAGREB - Uz stagnaciju na mjesečnoj razini, ukupni krediti stanovništvu krajem travnja iznosili su 137,5 milijardi kuna, što je za 3,6 milijardi kuna više u odnosu na travanj 2020. godine, uz stopu rasta stambenih kredita od devet posto, podaci su iz nedavno objavljene analize  Raiffeisen banke.
Dionice NLB-a pale nakon isteka prava na dividendu
PAD
Dionice NLB-a pale nakon isteka prava na dividendu
ANALIZA - U petak je isteklo pravo na dividendu NLB-a. Cijena dionice NLB-a smanjila se za 1,2%, na 64,6 eura po dionici.
HSBC prodao Cerberusu svoju maloprodaju u Francuskoj
PRODAJA
HSBC prodao Cerberusu svoju maloprodaju u Francuskoj
PARIZ - Druga po veličini europska banka, britanska HSBC, prodaje maloprodaju My Money Group u Francuskoj, iza koje stoji američka tvrtka za privatni kapital Cerberus, izvještava Reuters.
Stambeni krediti ove godine povećani za 1,6 milijardi kuna
KREDITIRANJE
Stambeni krediti ove godine povećani za 1,6 milijardi kuna
ANALIZA - Uz stagnaciju na mjesečnoj razini ukupni krediti stanovništvu krajem travnja dosegnuli su 137,5 mlrd. kuna. Navedeni iznos je 3,6 mlrd. kuna viši nego krajem travnja 2020.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE