GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto NLB uspostavlja razvojni kompetencijski centar u Srbiji, a ne u Sloveniji?

Zašto NLB uspostavlja razvojni kompetencijski centar u Srbiji, a ne u Sloveniji?
NLB
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2021 / 07:58
Autor: SEEbiz / indikator.ba
LJUBLJANA - NLB kreira razvojni kompetencijski centar u Beogradu koji zapošljava skoro 40 ljudi koji se bave razvojem. Slovenski obrazovni sustav ne stvara dovoljno kadrova za poslove ove vrste, a visoko opterećenje posla sprečava da preduzeća steknu zaposlene koji se bave razvojem iz inostranstva, odgovara predsjednik uprave Banke Blaž Brodnjak na pitanje zašto se ne jača razvoj u Sloveniji.

- Ukoliko u Sloveniji ne budemo uspjeli načiniti ozbiljniji pomak, postupno ćemo značajan dio razvojnih kapaciteta preseliti u Srbiju - upozorava.

- U Sloveniji ne možemo dobiti dovoljno kadrova za poslovnu transformaciju, a sa druge strane, veoma teško možemo da ih uvezemo zbog visokog oporezivanja. Iz tog razloga smo prinuđeni da razmišljamo – i to sve više slovenskih poduzeća – da te razvojne profile i razvojna radna mjesta otvaramo van Slovenije. NLB se neće zaustaviti na razvoju zbog toga što te ljude ne može dobiti u Sloveniji, ističe Brodnjak.

Obrazovanje i porezi, Brodnjak ukazuje na dva problema u sticanju zaposlenih koji se bave razvojem, recimo informatičara, znanstvenika vezanih za podatke, prevodilaca podataka i sličnih profila u Sloveniji. Istih nema dovoljno. Obrazovni sustav mora biti svjestan da se je svijet promijenio i mora proizvoditi profile koji su potrebni u različitm granama, a ne samo u bankarstvu. Zbog digitalizacije, automatizacije i robotizacije u proizvodnji takvi profili postaju sve bitniji,, objašnjava Brodnjak, prenose Novosti.

Prema njegovim riječima danas se u Novom Sadu, Beogradu, Nišu ne postavljaju samo centri razvoja, već i logistički servisni centri za važne multinacionalne kompanije:

- Danas u Srbiji IT sektor ostvaruje više od deset posto BDP-a. To je posljedica vizije, dok u Sloveniji nemamo jasnu strategiju o tome šta su strateške grane i na koji način ih podržati“.

Srpski IT sektor u stalnom je porastu po prihodima i broju zaposlenih, pa i u pandemijskoj 2020. godini. Njihov izvoz IT usluga prošle godine iznosio je 1,37 milijarde eura, što je 4,4 procenta više nego godinu dana ranije, dok je izvoz u toj grani prije godine koronavirusa rastao za više od 25 procenata godišnje.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, dividenda, Blaž Brodnjak, poslovni rezultati, NLB Grupa, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
ECB odbacio pozive banaka za ublažavanjem odredbi o kapitalu
ODBIJENICA
ECB odbacio pozive banaka za ublažavanjem odredbi o kapitalu
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) odbacila je pozive europskih banaka da ublaži odredbe o njihovom kapitalu kako bi im omogućila da pojačaju kreditiranje i da budu ravnopravne s američkim konkurentima.
HUB upozorava građane zbog učestalih krađa podataka
PHISHING
HUB upozorava građane zbog učestalih krađa podataka
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka upozorila je u petak da su posljednjih nekoliko dana aktivne "phishing" kampanje koje ciljaju klijente hrvatskih banaka radi ostvarivanja financijske koristi i krađe podataka.
Hrvatska poštanska banka prva u Hrvatskoj potpisnica UN-ovih Načela za odgovorno bankarstvo
POTEZI
Hrvatska poštanska banka prva u Hrvatskoj potpisnica UN-ovih Načela za odgovorno bankarstvo
ZAGREB – Hrvatska poštanska banka je prva banka u Hrvatskoj potpisnica UN-ovih Načela za odgovorno bankarstvo (PRB) – jedinstven okvir za održivu bankarsku industriju razvijen kroz suradnju banaka diljem svijeta i Financijske inicijative Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP FI).
Zagrebačka banka najavila kupnju vlastitih dionica
TREZOR
Zagrebačka banka najavila kupnju vlastitih dionica
ZAGREB - Zagrebačka banka izvijestila je o namjeri stjecanja vlastitih dionica putem Zagrebačke burze, a u svrhu dodjele dionica radnicima Banke.
Banka Slovenije najavila jačanje dijaloga o kreditnoj sposobnosti
DIJALOG
Banka Slovenije najavila jačanje dijaloga o kreditnoj sposobnosti
LJUBLJANA - Banka Slovenije će ojačati dijalog s nadležnim institucijama kako bi se pronašlo rješenje koje će odgovarati zajmoprimcima koji uzimaju kredite i onima koji ih ne mogu otplaćivati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE