GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka banka osim sjajne dividende najavila i plan otkupa vlastitih dionica

Zagrebačka banka osim sjajne dividende najavila i plan otkupa vlastitih dionica
VAŽNE ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2023 / 09:24
Autor: SEEbiz
ANALIZA - ZABA je u petak objavila dokument s detaljnim prijedlogom dividende. Ukupno su NO i UO ZABA-e predložili 1,69 eura DPS-a, što na zaključnoj cijeni prije objave predstavlja dividendni prinos od 16,3%.

Ex-date je određen za 12. travnja 2023., dok je datum plaćanja određen za 8. svibnja 2023. ZABA je također objavila namjeru kupnje 120 tisuća dionica na tržištu do kraja 2023., u maksimalnoj vrijednosti od 1,3 milijuna eura.

Prema dokumentu koji je ZABA objavila na Zagrebačkoj burzi u petak, 24. veljače 2023. godine, Nadzorni i Upravni odbor ZABA-e predložili su raspodjelu dobiti o čemu će se odlučivati na Glavnoj skupštini dioničara (GSM) 5. travnja 2023. godine. .

Raspodjela dobiti je sljedeća: 0,74 EUR po dionici bit će isplaćeno iz neto dobiti Banke u 2022. (uz stopu isplate od 100%), što implicira DY od 7,14%. U isto vrijeme, ZABA je također odlučila isplatiti 0,95 eura po dionici iz zadržane dobiti, što implicira DY od 9,13%. To bi također značilo da će od zadržane dobiti od 824,2 milijuna eura biti isplaćeno 304,2 milijuna eura, što implicira koeficijent isplate od 36,9%.

Ako bude odobreno, to bi zajedno dalo dividendni prinos od 16,3%, što predstavlja jedan od najvećih trenutno dostupnih dividendnih prinosa na bilo koju dionicu, posebno u Hrvatskoj, pišu analitičari Intercapitala.

Kao rezultat vijesti o prijedlogu dividende, cijena dionice ZABA-e u petak je porasla za 13,9 posto, zaključno s 11,85 eura.

ZABA je u petak objavila i obavijest o namjeri pokretanja programa otkupa dionica. Prema obavijesti, do 31. prosinca 2023. ZABA planira kupiti najviše 120 tisuća dionica na tržištu, pod određenim uvjetima. Prvo, cijena za koju kupuju dionice ne može biti 10% viša/niža od prosječne tržišne cijene dan prije bilo koje transakcije. Drugo, dionice se mogu kupiti izravno na burzi ili putem blok trgovine. Treće, maksimalan iznos koji se izdvaja za kupnju vlastitih dionica je 1,3 milijuna eura. Također napominju da će u otkup krenuti nakon što od Glavne skupštine dobiju traženo odobrenje.

Tagovi: Zagrebačka banka, dividenda, otkup dionica
PROČITAJ I OVO
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE