GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka banka i Banca Intesa kreditiraju crnogorsku vladu

Zagrebačka banka i Banca Intesa kreditiraju crnogorsku vladu
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2018 / 20:39
Autor: SEEbiz / CdM
PODGORICA - Državnoj kasi je prošle godine nedostajalo 179 miliona eura u odnosu na prvobitnu projekciju kada je usvojen prošlogodišnji budžet.

To pokazuju podaci iz predloga završnog računa budžeta za 2017. godinu prema kome je stavka nedostajuća sredstva 633 miliona eura, dok je plan bio da će po tom osnovu biti potrebna 454 miliona eura.

Taj novac država je pozajmila kod domaćih i stranih banaka, a prvi put se na spisku kreditora nalaze i banke iz regiona i to Zagrebačka banka i Banca Intesa iz Srbije, pišu Vijesti.

Predlog zakona o završnom računu za prošlu godinu, koji je ušao u skupštinsku proceduru, pokazao je da je budžetski deficit u 2017. godini bio 250 miliona eura, a projektovan je bio na 233 miliona, što je uvećanje od 17 miliona eura.

Struktura uzetih pozajmica i kredita iz domaćih izvora pokazuje da je od domaćih banaka pozajmljeno 65 miliona eura kroz dugoročne kredite i to po 15 miliona od NLB banke, Sosijete, Prve i Ziraat i pet miliona od Komercijalne banke.

Na stranom tržištu je pozajmljeno 189,4 miliona i to od Kredit Svis banke 78,43 miliona za finansiranje budžeta i refinansiranje dugova, zatim dugoročni kredit od Banke Intesa od 30 miliona eura i 80 miliona eura je pozajmljeno ukupno od OTP-a, Erste grupe i Zagrebačke banke.

Država je imala i ukupno osam projektnih zajmova kod Svjetske banke, Banke za razvoj savjeta Evrope, kineske Exim banke i Evropske banke za obnovu i razvoj koji su bli vrijedni blizu 14 miliona eura.

Po osnovu kamata država je isplatila prošle godine 84,12 miliona eura i to je finasiranje, kako je objašnjeno u završnom računu, vršeno na teret opštih prihoda budžeta.
Za kamate domaćim kreditorima je isplaćeno 9,95 miliona eura (10,09 odsto), dok je stranim kreditorima isplaćeno 88,66 miliona eura (89,91 odsto).

Tagovi: Zagrebačka banka, Banca Intesa, Exim banka, Komercijalna banka, Ziraat banka, Vlada Crne Gore
PROČITAJ I OVO
Deloitte: Vodeće banke u Hrvatskoj zaostaju u funkcionalnosti digitalnog bankarstva
ISTRAŽIVANJA
Deloitte: Vodeće banke u Hrvatskoj zaostaju u funkcionalnosti digitalnog bankarstva
ZAGREB – Covid-19 promijenio je bankarstvo i ubrzao razvoj digitalnih kanala. Šezdeset posto banaka zatvaralo je svoje podružnice ili skratilo njihovo radno vrijeme. Međutim, brojne su banke isto tako uvele nova digitalna svojstva, kao što su potpuno digitalni procesi, na primjer otvaranje računa (34 %), metode za identifikaciju i provjeru na daljinu (23 %) i metode za beskontaktno plaćanje (18 %).
Brojne aktivnosti PBZ-a uoči obilježavanja Svjetskog dana štednje
ŠTEDNJA
Brojne aktivnosti PBZ-a uoči obilježavanja Svjetskog dana štednje
ZAGREB - U sklopu međunarodne inicijative Intese Sanpaolo i Muzeja štednje u Torinu - Umjetnost štednje, Privredna banka Zagreb (PBZ), članica Intesa Sanpaolo Grupe i ove će godine povodom obilježavanja Svjetskog dana štednje (koji se obilježava 31. listopada) nastaviti s brojnim aktivnostima.
Kamatne marže hrvatskih banaka niže od onih u zemljama Nove Europe
MARŽE
Kamatne marže hrvatskih banaka niže od onih u zemljama Nove Europe
ANALIZA - Analiza kretanja neto kamatne marže banaka u 27 europskih zemalja od kraja 2007. godine naovamo pokazuje da je neto kamatna marža hrvatskih banaka u najvećem dijelu promatranog razdoblja bila niža od prosječne neto kamatne marže u zemljama Nove Europe, kaže se u HUB analizama.
Hrvati mjesečno uštede 479 kuna
UŠTEĐEVINA
Hrvati mjesečno uštede 479 kuna
ZAGREB - Svijest hrvatskih građana o važnosti štednje nije se promijenila zadnjih godinu dana unatoč krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, te ih kao i lani 83 posto smatra da je štedjeti važno, a prosječno na mjesec uštede 479 kuna, pokazala je anketa Erste banke.
TI: Brojne europske banke izbjegavaju porezne obaveze
POREZI
TI: Brojne europske banke izbjegavaju porezne obaveze
LONDON - Upotreba poreznih oaza i agresivno izbjegavanje poreza raširena su pojava među europskim bankama, uključujući talijanske UniCredit i Intesu Sanpaolo i francuski Societe Generale, pokazalo je izvješće Transparency Internationala (TI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE