GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka banka i Banca Intesa kreditiraju crnogorsku vladu

Zagrebačka banka i Banca Intesa kreditiraju crnogorsku vladu
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2018 / 20:39
Autor: SEEbiz / CdM
PODGORICA - Državnoj kasi je prošle godine nedostajalo 179 miliona eura u odnosu na prvobitnu projekciju kada je usvojen prošlogodišnji budžet.

To pokazuju podaci iz predloga završnog računa budžeta za 2017. godinu prema kome je stavka nedostajuća sredstva 633 miliona eura, dok je plan bio da će po tom osnovu biti potrebna 454 miliona eura.

Taj novac država je pozajmila kod domaćih i stranih banaka, a prvi put se na spisku kreditora nalaze i banke iz regiona i to Zagrebačka banka i Banca Intesa iz Srbije, pišu Vijesti.

Predlog zakona o završnom računu za prošlu godinu, koji je ušao u skupštinsku proceduru, pokazao je da je budžetski deficit u 2017. godini bio 250 miliona eura, a projektovan je bio na 233 miliona, što je uvećanje od 17 miliona eura.

Struktura uzetih pozajmica i kredita iz domaćih izvora pokazuje da je od domaćih banaka pozajmljeno 65 miliona eura kroz dugoročne kredite i to po 15 miliona od NLB banke, Sosijete, Prve i Ziraat i pet miliona od Komercijalne banke.

Na stranom tržištu je pozajmljeno 189,4 miliona i to od Kredit Svis banke 78,43 miliona za finansiranje budžeta i refinansiranje dugova, zatim dugoročni kredit od Banke Intesa od 30 miliona eura i 80 miliona eura je pozajmljeno ukupno od OTP-a, Erste grupe i Zagrebačke banke.

Država je imala i ukupno osam projektnih zajmova kod Svjetske banke, Banke za razvoj savjeta Evrope, kineske Exim banke i Evropske banke za obnovu i razvoj koji su bli vrijedni blizu 14 miliona eura.

Po osnovu kamata država je isplatila prošle godine 84,12 miliona eura i to je finasiranje, kako je objašnjeno u završnom računu, vršeno na teret opštih prihoda budžeta.
Za kamate domaćim kreditorima je isplaćeno 9,95 miliona eura (10,09 odsto), dok je stranim kreditorima isplaćeno 88,66 miliona eura (89,91 odsto).

Tagovi: Zagrebačka banka, Banca Intesa, Exim banka, Komercijalna banka, Ziraat banka, Vlada Crne Gore
PROČITAJ I OVO
HUB: Presude Suda EU-a potvrđuju obvezujući pravni učinak sporazuma o konverziji
REAKCIJE
HUB: Presude Suda EU-a potvrđuju obvezujući pravni učinak sporazuma o konverziji
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) ocjenjuje u petak da jučer donesena Suda EU-a nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj, budući da su sporazumi o konverziji u RH sklopljeni na temelju zakona i na osnovi jasno propisanih i zakonom utvrđenih uvjeta i parametara.
EBRD želi postati većinski zelena banka
AMBICIJE
EBRD želi postati većinski zelena banka
LONDON - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira u idućih pet godina usmjeriti više od polovine ulaganja u zelenu ekonomiju kako bi poduprla borbu protiv klimatskih promjena, trasiranu Pariškim klimatskim sporazumom.
Deutsche Bank i Google dogovorili strateško partnerstvo
DOGOVOR
Deutsche Bank i Google dogovorili strateško partnerstvo
FRANKFURT - Deutsche Banka je dogovorio strateško višegodišnje partnerstvo s Googleom kako bi se njemačkoj banci omogućio pristup cloud uslugama i pokrenule inovacije u tehnološkim financijskim proizvodima za klijente.
HBOR produžio rok otplate Covid-19 zajmova na pet godina
ROKOVI
HBOR produžio rok otplate Covid-19 zajmova na pet godina
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) produljila je rok otplate "Covid-19" zajmova za obrtna sredstva s tri na pet godina radi lakšeg poslovanja hrvatskih gospodarstvenika, navodi se u bančinu priopćenju od četvrtka.
Croatia banka mogla bi se pripojiti HPB-u
OPCIJE
Croatia banka mogla bi se pripojiti HPB-u
ZAGREB - Vlada je odlučila riješiti još jedan dugogodišnji problem u državnom vlasništvu, pa je tako Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, kao jedini imatelj dionica Croatia banke d.d., objavila jučer poziv za iskaz interesa za kupoprodaju 100 posto dionica te banke, odnosno 4,746.000 dionica nominalne vrijednosti 100 kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE