GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za moratorij kredita mora se platiti solemnizacija

Za moratorij kredita mora se platiti solemnizacija
UVJETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2020 / 10:54
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Klijenti koji su se ovih dana obratili svojim bankama kako bi pokrenuli proceduru moratorija na otplatu kredita našli su se zatečeni činjenicom da to podrazumijeva i dodatne troškove, a među ostalim, ispostavilo se da će morati platiti solemnizaciju aneksa ugovora o kreditu, piše u četvrtak Jutarnji list.

Dnevnik navodi da su jednom klijentu u banci pojasnili da iznos "ovisi o preostalom kreditnom dugu". Inače, iznos solemnizacije ovisi o vrijednosti ugovora, a ako se on naknadno mijenja, naplaćuje se maksimalno četvrtina prve obračunate cijene.

Na pitanje kakve troškove za klijente doista predviđa ugovoranje moratorija, u bankama još nerado iznose detalje. U Erste banci tek ističu kako se na konkretnim modelima odgode otplate kredita "intenzivno radi, oni su trenutačno u fazi finalne razrade te će detalji dostupnih opcija biti poznati kroz koji dan". Inače, u toj banci su dosad online putem zaprimili nešto više od 3000 zahtjeva građana za odgodu otplate.
Problemi sa kralježnicom? Više ne! Kako je jedan Hrvat olakšao živote mnogima sa ovim neugodnim tegobama

OTP banka je počela s prikupljanem prijava 1. travnja i još je u tijeku izrada konačnih modela pomoći. Kada je riječ o plaćanju solemnizacije aneksa, ističu kako su "u tijeku konzultacije vezane za pravne mogućnosti provedbe".

Neslužbeno se može saznati kako se, s pravnog aspekta, solemnizacija aneksa podrazumijeva, pa i u slučaju moratorija od svega tri mjeseca. Kako se očekuje da će on potrajati dulje, možda i godinu dana, banke se žele osigurati da će taj novac i naplatiti.

U razgovorima s bankama koji su proteklih tjedana vođeni, čini se, otvoreno je pitanje plaćanja solemnizacije, ali njihov argument je bio da od nekih naknada mogu odustati, ali ne od svih. Primjerice, na preporuku HNB-a sve su banke odustale od naplate naknada za korištenje bankomata druge banke.

Na pitanje kakav je stav središnje banke po pitanju naplate solemnizacije ugovora, u HNB-u kažu kako su upoznati s priopćenjem HUB-a prema kojem će kreditne institucije za vrijeme odgode plaćanja obračunavati isključivo redovno ugovorene kamate bez dodatnih naknada, "no to se ne odnosi nužno na troškove solemnizacije koji se plaćaju javnom bilježniku", navodi dnevnik.

Tagovi: moratorij, moratorij na kredit, koronakriza, OTP banka Hrvatska
PROČITAJ I OVO
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE