GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vuković i Žabčić objavili ponudu za preuzimanje Karlovačke banke

Vuković i Žabčić objavili ponudu za preuzimanje Karlovačke banke
PONUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2020 / 17:19
Autor: SEEbiz
KARLOVAC - Većinski vlasnici Karlovačke banke Marko Vuković i Ivan Žabčić, koji drže više od 75 posto dionica, objavili su u petak ponudu za preuzimanje te banke u kojoj za redovne dionice nude 6,51 kunu po dionici, a za povlaštene 65,10 kuna po dionici.

Vuković i Žabčić, vlasnici karlovačkog proizvođača oružja HS Produkta, drže ukupno 75,12 posto dionica Karlovačke banke (putem dionica serije B), odnosno svaki po 37,56 posto.

Te su dionice stekli tijekom dokapitalizacije Karlovačke banke 2014. godine kada su, kako se navodi u ponudi, uložili ukupno 112,7 milijuna kuna, a dodatnih 20 milijuna kuna su uložili 2016. godini.

Temeljni kapital Karlovačke banke iznosi ukupno 176,7 milijuna kuna, a Vuković i Žapčić u ponudi navode da su uložili ukupno 132,7 milijuna kuna čime su stekli 13,27 milijuna redovnih dionica serije B, nominalnog iznosa 10 kuna svaka, što predstavlja 75,12 posto temeljnog kapitala Karlovačke banke.

Ponuda se tako odnosi na više od 1,3 milijuna redovnih dionica oznake A, gotovo tri milijuna redovnih dionica oznake B te 7.128 povlaštenih dionica, a s obzirom na cijene iz ponude neslužbeni izračun pokazuje da za njih ponuditelji trebaju ukupno nešto više od 28 milijuna kuna. Vuković i Žapčić su sredstva potrebna za plaćanje dionica Karlovačke banke na koje se odnosi njihova ponuda osigurali na transakcijskom računu Središnjeg klirinško depozitarnog društva odnosno za dio povlaštenih dionica na posebnom računu kod Raiffeisen banke.

Vuković i Žapčić u ponudi za preuzimanje podsjećaju da je provedenim povećanjima temeljnog kapitala (2014. i 2016. godine), uz uspješno upravljanje poslovanjem i odgovornim upravljanjem rizicima, Karlovačka banka stabilizirana i konsolidirana. Stopa adekvatnosti kapitala na dan 30. lipnja ove godine iznosi 18,27 posto te značajno premašuje zakonom utvrđenu minimalnu stopu. Banka je u 2019. ostvarila neto dobit od 20,89 milijuna kuna.

Kako se navodi u ponudi, Vuković i Žabčić ne očekuju da će njihova ponuda bitno utjecati na buduće poslovanje banke s obzirom da namjeravaju podržati očuvanje postojeće stabilnosti i poticati nastavak dugoročne strategije Karlovačke banke ka razvoju stabilne, inovativne i moderne kreditne institucije, posvećenost postojećim klijentima i stjecanja lojalnosti novih klijenata, podjednaku usmjerenost na poslovanje s klijentima iz sektora gospodarstva i stanovništva, zadržavanje postojeće prodajne mreže na lokalnom i regionalnom tržištu na kojem banka treba dodatno ojačati svoju tržišnu poziciju, optimizaciju operativnih procesa, povećanje aktive i porasta operativne dobiti te odgovorno upravljanje svim rizicima i procesom naplate.

Najavljuju i kako se organizacijska struktura Karlovačke banke, politika zapošljavanja i radno-pravni status radnika, kao i mjesta u kojima banka obavlja svoje djelatnosti neće se mijenjati.

Također se ističe kako su izvršena konsolidacija banke i njezino uspješno poslovanje prvenstveno posljedica racionalnog, predanog i kvalitetnog rada Uprave. "Stoga ponuditelji nemaju namjeru mijenjati postojeći sastav Uprave", navodi se u ponudi za preuzimanje.

Vuković i Žapčić također navode kako po okončanju postupka preuzimanja Karlovačke banke namjeravaju inicirati sazivanje glavne skupštine banke na kojoj bi predložili donošenje odluke o povlačenju dionica s uvrštenja na Zagrebačkoj burzi.

Inače, na Zagrebačkoj burzi se trguje samo redovnim dionicama Karlovačke banke serije A (oznake KABA-R-A). U današnjem trgovanju cijena te dionice je snižena za 7,59 posto, na 6,70 kuna, a do 13,40 sati je njima ostvaren promet od gotovo 200 tisuća kuna.

Tagovi: Marko Vuković, Ivan Žabčić, Karlovačka banka
PROČITAJ I OVO
Davidson Kempner kupuje portfelj loših kredita grčkog Alpha Banka
LOŠI KREDITI
Davidson Kempner kupuje portfelj loših kredita grčkog Alpha Banka
ATENA - Grčki Alpha Bank objavio je danas kako je odabrao američki investiicijski fond za kupca njegova portfelja loših kredita.
EBF: Banke su spremne nastaviti pružati podršku poduzećima i građanima
SPREMNOST
EBF: Banke su spremne nastaviti pružati podršku poduzećima i građanima
ZAGREB - Banke u Europi su spremne nastaviti pružati podršku poduzećima i stanovništvu unatoč povećanoj nesigurnosti i neizvjesnosti u pogledu brzine i snage gospodarskog oporavka, poručeno je sa sastanka uprave Europske bankovne federacije, koja okuplja udruge banaka iz 32 države.
Italija izabrala Bank of America i Orrick za savjetnike u privatizaciji MPS-a
NESLUŽBENO
Italija izabrala Bank of America i Orrick za savjetnike u privatizaciji MPS-a
MILANO - Talijansko ministarstvo financija izabralo je Bank of America i Orrick za financijske i pravne savjetnike za privatizaciju spašene banke Monte dei Paschi (MPS), rekla su Reutersu četiri izvora bliska tom pitanju.
Svjetska banka osigurala 12 milijardi dolara za borbu protiv covida-19
FINANCIRANJE
Svjetska banka osigurala 12 milijardi dolara za borbu protiv covida-19
WASHINGTON - Svjetska banka izdvojila je 12 milijardi dolara za kupnju i distribuciju cjepiva protiv koronavirusa te za testove i lijekove za borbu protiv covida-19, rekao je u petak predsjednik Svjetske banke David Malpass na sastanku ministara financija G20 i središnjih banaka.
EBRD uspješno izdao obveznice u iznosu od 1,5 milijardi dolara
OBVEZNICE
EBRD uspješno izdao obveznice u iznosu od 1,5 milijardi dolara
LONDON - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uspješno je lansirala globalnu emisiju obveznica u iznosu od 1,5 milijardi USD, treću od početka godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE