GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: U ovih 30 godina održali smo stabilnost bankovnog sustava

Vujčić: U ovih 30 godina održali smo stabilnost bankovnog sustava
STABILNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2021 / 11:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U ovih trideset godina održali smo stabilnost bankovnog sustava, koji je izuzetno likvidan te izuzetno dobro kapitaliziran, istaknuo je u četvrtak guverner HNB-a Boris Vujčić na 4. Istraživačkoj konferenciji - 30 godina monetarne politike.

Konferenciju je organizirala Hrvatska narodna banka (HNB) u sklopu obilježavanja 30 godina svog postojanja, a guverner Vujčić je u uvodnom obraćanju kao vrlo bitnu stvar za razvoj HNB-a i monetarne politike izdvojio izbor stabilnog tečajnog režima, koji prati politiku HNB-a od početaka do danas.

"S tim režimom ćemo ući i u eurozonu, vjerujem za godinu dana", rekao je Vujčić.

Ocijenio je da je taj izbor bio dobar, a omogućio je stabilizaciju u zemlji koja je još za vrijeme Jugoslavije prolazila duga razdoblja visoke makroekonomske nestabilnosti, visokih stopa inflacije i čestih devalvacija, što se nastavilo i početkom 90-ih u vrijeme rata.

Za razliku od većine drugih središnjih banaka, HNB nikad nije posezao za monetarnim režimom ciljane inflacije, a nikada nije zagovarao ni izdvajanje supervizije iz područja djelovanja središnje banke, rekao je Vujčić, ocijenivši da su i oba ta izbora bila dobra.

Istaknuo je da su razvili funkciju supervizije na način na koji mogu biti ponosni i koji je omogućio da se održi stabilnost bankovnog sustava svih 30 godina. "Jedina smo središnja banka ili jedini bankovni sustav u Europskoj uniji koji je smanjio broj banaka za dvije trećine, s nekih 60 na 20, bez da smo imali financijsku krizu", izjavio je Vujčić.

Ustvrdio je i da je hrvatski bankovni sustav izuzetno likvidan te izuzetno dobro kapitaliziran te izgleda vrlo dobro u usporedbi s prosječnim podacima za bankovne sustave eurozone.

Naposljetku, kroz izbor načina vođenja monetarne politike postignuta je monetarna stabilnost, stabilnost cijena, tečaja, kao i stabilnost bankovnog sustava, apostrofirao je Vujčić.

Neovisnost središnje banke

Guverner je kao vrlo važno istaknuo i postizanje neovisnosti središnje banke u punom smislu te riječi, za što se ključan trenutak dogodio 2001. godine, kada je donesen zakon o središnjoj banci.

Taj zakon je na suvremen način dao neovisnost središnjoj banci, čime joj je omogućio neovisan izbor instrumenata monetarne politike, nadzora banaka i financijskog sustava, kao i izgradnju kvalitetne i kompetentne institucije, ustvrdio je Vujčić.

Podsjetio je i da je Hrvatska relativno nedavno prošla kroz dvije krize - zbog kolapsa Agrokora kao najveće kompanije u Hrvatskoj i regiji, kao i one zbog pandemije koronavirusa.

U slučaju Agrokora, koji je bio snažno izložen bankovnom sustavu, Vujčić smatra da je HNB na vrijeme reagirao supervizorski, a da je i tu neovisnost središnje banke bila jedan od važnih faktora.

U slučaju pak koronakrize, istaknuo je HNB-ove intervencije na tržištu državnog duga. "To smo u suradnji s fiskalnom politikom prošle godine napravili gotovo na udžbenički način", ustvrdio je guverner, apostrofirajući kako je to središnjoj državi cijelo vrijeme omogućavalo financiranje po povoljnim uvjetima.

Izazovi budućnosti su klimatske promjene, digitalizacija, digitalne valute, kao i problemi nejednakosti, a još treba vidjeti koja bi trebala biti uloga središnjih banaka u tim područjima, zaključio je Vujčić.

Tagovi: Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka, monetarna politika
PROČITAJ I OVO
OTP ostvario rekordnu dobit u prvom polugodištu
REKORDI
OTP ostvario rekordnu dobit u prvom polugodištu
BUDIMPEŠTA - OTP grupa zaključila je prvo polugodište 2022. godine s konsolidiranom dobiti nakon oporezivanja od 251 milijarde forinti (162 milijarde forinti u drugom kvartalu).
Rast kredita ubrzao u lipnju
KREDITIRANJE
Rast kredita ubrzao u lipnju

ANALIZA - Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) porasli su za 1,8 mlrd. kuna ili 0,7% u odnosu na kraju svibnja (na osnovi transakcija) dosegnuvši 259,2 mlrd. kuna.

Evo koja je zapadna banka pristala provesti uplatu kojom je nafta ponovno stigla do srednje Europe
UPLATA
Evo koja je zapadna banka pristala provesti uplatu kojom je nafta ponovno stigla do srednje Europe
PRAG - Jedna europska banka pristala je obraditi plaćanje za tranzit ruske nafte kroz Ukrajinu, rekli su Reutersu slovačka rafinerija Slovnaft i još jedan izvor upoznat s tim pitanjem.
NLB Grupa u prvom polugodištu udvostručila neto dobit
SJAJNE BROJKE
NLB Grupa u prvom polugodištu udvostručila neto dobit
LJUBLJANA - NLB Grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila 287 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, što je 105 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.
NBS: Bez poskupljenja bankarskih naknada narednih godinu dana
NAKNADE
NBS: Bez poskupljenja bankarskih naknada narednih godinu dana
BEOGRAD - Banke u Srbiji u narednih godinu dana neće podizati naknade i provizije, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE