GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić otkrio hoće li kamatne stope dodatno rasti

Vujčić otkrio hoće li kamatne stope dodatno rasti
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2022 / 14:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Brosi Vujčić danas se obratio medijima.

“Europska središnja banka ocjenjuje prvi put prognoze za 2023. godinu, uključujući i RH. Europska središnja banka vidi da će stopa rasta BDP-a u odnosu na ovu godinu značajno smanjiti na 0,5 posto uz vjerojatnost blage i pltike recesije u zadnjem kvartalu 2022. godine i prvom sljedeće godine. Nakon toga bi trebao uslijediti oporavak koji bi ukupni rast gospodarstva doveo na pola posto”, rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Prema toj ranijoj prognozi, pak, rast inflacije u ovoj godini prognoziran je na 10,3 posto, a 6,7 posto u idućoj godini.

Kako stoji u sažetku najnovijih HNB-ovih makroekonomskih kretanja i prognoza, slabiji izgledi globalnog gospodarskog rasta i naglašeni inflatorni pritisci koji su potaknuli središnje banke diljem svijeta na brzo i snažno pooštravanje monetarne politike i pogoršavanje uvjeta financiranja počeli su se sve više odražavati i na hrvatsko gospodarstvo.

Prevladavaju negativni rizici i uz projekciju gospodarskog rasta i uz projekciju inflacije, napisali su iz HNB-a.

Vujčić je govorio i o rastu kamatnih stopa.

“To je dovelo do odluka upravnog vijeća Europske središnje banke gdje su ključne kamatne stope povećane 50 baznih poena, najvažnija od njih je depoznitna kamtna stopa koja je povećana na 2 posto. Očekuje se da je proces povećanja kamatnih stopa u tijeku i da ova razina nije dovoljna da dovede stopu inflacije na srednjoročni cilj pa se može očekivati da će se proces zatezanja moetarne politike uz povećanje kamatne stope nastaviti.”

Tagovi: Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka, kamatne stope, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
TRENDOVI
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
BERLIN - Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE