GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić objavio koliko je točno HPB platio za Sberbank

Vujčić objavio koliko je točno HPB platio za Sberbank
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2022 / 10:34
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić na konferenciju za medije govore o statusu Sberbank Hrvatske nakon što ju je preuzela Hrvatska poštanska banka (HPB).

Jedinstveni sanacijski odbor u suradnji s HNB-om u utorak je odlučio da HPB preuzme Sberbank. Za njezine klijente to znači kako će banka nastaviti s normalnim poslovanjem.

Iz HPB-a su poručili da će danas od 12 sati banka otvoriti poslovnice za sve klijente i nastaviti redovno poslovanje kao dio HPB Grupe.

'Jučer sam dao naputak našoj veleposlanici u Ukrajini da napusti Kijev. Ona je na putu za Lvivu tamo će ostati pomagati hrvatskih državljanima', rekao je na početku konferencije Plenković.

Situacija oko Sberbanka se smirila, ocjenio je premijer.

'HPB je reagirala i bila je spremna preuzeti Sberbanku Hrvatsku. To umiruje sve štediše, nema potrebe da itko podiže sredstva, ona je od danas dio grupacije HPB-a', rekao je.

''Likvidacija bi imala negativne reperkusije - za štediše, ali i za naš financijski sustav. Ona je dio sada Grupacije HPB-a, a sanacijska uprava će preuzeti upravljanje bankom i izgledno je da će doći do preimenovanja, a štediše i klijenti će moći normalno poslovati', kazao je Plenković.

Istaknuo je kako se djelovalo brzo, u interesu stabilnosti sustava. 'Činjenica što smo u procesu pristupanju eura, da smo dio bankovne unije, to nam je pomoglo da na jedan brz način reagiramo. HPB je osnažena, imat će osam posto na bankarskom tržištu', rekao je premijer.

Ministar financija Zdravko Marić naglasio je da je situacija tražila pravovremen i odlučan odgovor. 'Svi smo svjesni da štedišama nije bilo najugodnije, razumljiva je reakcija, strah, nervoza. Mi smo nastojali slati umirujuće poruke u skladu s onim što i smijemo komunicirati. Država je stala iza financijskog sustava, štediša, ovo je pravovremen potez', izjavio je Marić.

Guverner HNB-a Boris Vujčić objasnio je kako se Sberbanka morala hitno prodati u suprotnom bi bila likvidirana.

'To bi bila značajna ekonomska šteta koja bi se mogla mjeriti visinom od oko osam milijardi kuna. Sad sa spajanjem s HPB-om imamo jednu dobru, kapitaliziranu i efikansu banku', rekao je Vujčić te je dodao kako je HPB banku kupio za 71 milijuna kuna.

Sberbanka će u idućim danima promjeniti ime i logo, a u jednom trenutku će se spojiti s HPB-om.

'Da nismo ovo poduzeli žurno to bi dovelo do propasti banke i veliek štete za štediše. Umjesto štete za našu Agenciju za osiguranje depozita i nepovratne štete za štediše, preuzimanje od strane HPB-a u samo četiri dana stabiliziran je financijski slučaj i Hrvatska je još jednom pokazala brzinu u rješavanju problema', ponovio je premijer Plenković.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka, Andrej Plenković, Sberbank Hrvatska, Sberbank
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE