GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: Nisam se koristio povlaštenim informacijama

Vujčić: Nisam se koristio povlaštenim informacijama
GUVERNER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2022 / 20:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Guverner HNB-a Boris Vujčić u Dnevniku HTV-a rekao je u utorak kako se nije koristio povlaštenim informacijama za stjecanje osobne koristi, a u vezi s time razgovarao je i s premijerom.

Vujčić je rekao i kako nema saznanja da su to radili drugi djelatnici HNB-a te je pozvao sve koji imaju dokaze o takvim radnjama da obavijeste HNB i HANFA-u.

"Što se mene tiče, ja sam 2001. prodao dionice dvije banke koje sam imao, nakon što sam postao zamjenik guvernera i rukovodstvo HNB-a je tada iniciralo promjene zakona da samima sebi zabrani, jer je to tada bilo dozvoljeno, da imamo dionice banaka i da njima trgujemo. Ako išta, onda se može pohvaliti za tako nešto, a ne napadati. Na kraj pameti mi nije bilo da za 20 godina će to netko na taj način interpretirati", rekao je Vujčić za HTV Dnevnik.

"Što se tiče drugih zaposlenika, ako itko ima bilo kakve dokaze o trgovanju povlaštenim informacijama, onda bih molio da obavijeste HNB i HANFA-u da to provjere, rekao je Vujčić dodajući kako on nema saznanja o tome.

Vujčić je naglasio kako nema dokaza o bilo kakvom sukobu interesa.

"Da je bilo sukoba interesa, onda bi se trebalo utvrditi da je bilo trgovanje s povlaštenim informacijama, da je netko znao neku informaciju o banci koja će promijeniti cijenu dionice, obveznice i da je aktivno s njom trgovao. Mi nemamo saznanja o tome. Ako itko ima, ja pozivam da nas obavijeste o tome i obavijeste nadležnu instituciju koja će to provjeriti", rekao je.

Znam za tri transakcije, postoje li jake indicije ili dokazi neka nam se to dostavi

Napomenuo je da zna za tri transakcije.

"Znam za samo tri transakcije za koje su nas pitali i na koje smo odgovorili. Tu nismo vidjeli ništa što bi moglo upućivati na trgovanje povlaštenim informacijama koje je apsolutno neprihvatljivo. Ako tako nešto postoji, jaka indicija ili dokaz da je toga bilo, da je netko od toga zaradio novac, da se to dostavi - ne samo nama nego i nadležnim institucijama", ponovio je.

Upitan je li ono što se mijenja od 1. ožujka 2022. zapravo pokazatelj da je sve skupa bilo krivo, Vujčić je rekao:

"Ne. Ono što se događalo od 2001. je da se polako standardi pojačavaju. Mi smo 2001. uveli zabranu imanja dionica za rukovodstvo ECB-a. ECB je 2015. donio smjernicu o etičkom okviru kojoj smo se sada prilagodili, ja sam prošle godine potpisao odluku. Standardi su bili takvi kakvi su bili i oni se pojačavaju. Vidjet ćete za 10 godina da će biti još snažniji. Mi ćemo se do 1. lipnja 2023. uskladiti s novom smjernicom ECB-a", napomenuo je.

Podsjetio je i kako različite središnje banke imaju različite propise.

"U SAD-u središnja banka dozvoljava trgovanje dionicama i rukovodstvu. Neke središnje banke imaju još snažnije standarde od ECB-a, neke ne dozvoljavaju zaposlenicima da imaju depozite u bankama", dodao je Vujčić.

Razgovarao sam i s premijerom

Vujčić je rekao kako Banski dvori nisu tražili očitovanje o tom slučaju, ali napomenuo da je razgovarao "sa svim relevantnim osobama".

"Razgovarao sam sa svima s kojima trebam pa i premijerom. Pitao je što se događa", izvijestio je Vujčić.

Na pitanje je li spreman podnijeti ostavku ako se dokaže trgovanje povlaštenim informacijama, Vujčić je poručio: "Ako sam ja trgovao povlaštenim informacijama, svakako, odmah ću dati ostavku. Ako je netko od zaposlenika, a mi to nismo znali, onda je to odgovornost zaposlenika".

Vujčić je još jednom pozvao da se informacije dostave HNB-u te je poručio kako će napraviti provjeru.

"Još je važnije da netko izvan HNB-a napravi tu provjeru, da se to potvrdi ili ne", rekao je Vujčić dodajući da tu provjeru inače radi HANFA.

Tagovi: Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka, povlaštene informacije, Hanfa
PROČITAJ I OVO
Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
AFERE
Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
ZAGREB - Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek u N1 Studiju uživo komentirala je veliku aferu HNB-a. Osvrnula se i na ulaganje u obveznicu Erste banke te komentirala je li imala neke povlaštene informacije.
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
GUVERNER
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
ZAGREB - "Pa, sasvim sigurno nismo pogriješili ništa što bih ja vidio da bismo pogriješili. Šteta dolazi ove halabuke što dolazi iz svega toga."
JPMorgan razočarao investitore, dionice tonu
REZULTATI
JPMorgan razočarao investitore, dionice tonu
NEW YORK - Počela je sezona objava poslovnih rezultata američkih korporacija za zadnji kvartal 2021. godine, a prve su krenule neke velike banke koje, barem se čini, još nisu u stanju iskoristiti strmiju krivulju prinosa američkih obveznice.
Banke najavljuju rast naknada
NAKNADE
Banke najavljuju rast naknada
ZAGREB - Banke su najavile da će iznosi naknada i u ovoj godini rasti.
Slučaj Raiffeisen: Savezni vrhovni sud Njemačke potvrdio odluku kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH
EPILOG
Slučaj Raiffeisen: Savezni vrhovni sud Njemačke potvrdio odluku kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH
ZAGREB - Savezni vrhovni sud Njemačke odbacio je žalbu Raiffeisen banke i potvrdio odluku Visokog regionalnog suda u Frankfurtu kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH da je arbitražni postupak, koji se temelji na arbitražnoj klauzuli sadržanoj u austrijsko-hrvatskom BIT-u, nedopustiv, priopćio je u petak DORH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE