GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: Ne razmišljam o ostavci

Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
GUVERNER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2022 / 19:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Guverner HNB-a Boris Vujčić gostovao je u emisiji RTL Danas.

Povod je bila afera o kupovanju obveznica banaka od strane zaposlenika HNB-a, a koju je otkrio Index.

Upitan je je li pogriješio i jesu li nanijeli štetu HNB-u.

"Pa, sasvim sigurno nismo pogriješili ništa što bih ja vidio da bismo pogriješili. Šteta dolazi ove halabuke što dolazi iz svega toga. Ali, to se događa bez ikakvih dokaza da se bilo što loše napravilo u HNB-u. Zainteresirani smo da se stvari što prije raščiste. Evo, pozvao sam i HANFA-u u utorak da provjeri te navode, iako nema niti indicija da je nešto loše napravljeno u HNB-u", kazao je guverner za RTL Televiziju.

Na pitanje je li moralno to što se dogodilo, odgovorio je:

"Ja mislim da je držati se zakona uvijek moralno. Ako pitate mene što sam ja napravio, ne da je moralno, nego sam ponosan na to. To je činjenica koja je poznata više od 20 godina da sam ja 2001. godine, kad sam postao član rukovodstva HNB-a, prodao dionice dvije banke koje sam imao, upravo zato da bi se izbjeglo bilo kakav potencijalni sukob interesa."

Dalje je objasnio i smatra li je li trebalo i ranije regulirati pravo ljudi iz HNB-a da trguju vrijednosnicama banaka:

"Mi smo to, regulativu što se toga tiče, usklađenost poslovanja, razvijali tijekom vremena. Mi smo imali situaciju da smo 2001. napravili taj korak, koji je bio i najvažniji, za rukovodeće osoblje. Nakon toga smo 2016. po etičkom kodeksu rekli da za sve zaposlenike ako trguju, da moraju prijaviti nadležnim rukovoditeljima."

Što ako se sada utvrdi da je netko trgovao temeljem povjerljivih informacija?

"Ako se ustanovi da je netko trgovao povjerljivim informacijama iz HNB-a, ta će osoba odmah izgubiti posao i mislim da to neće biti kraj problema za tu osobu. Ako je itko tako nešto radio. Ali, mi nemamo u ovom trenutku baš nikakve niti indicije da se tako nešto dogodilo", kazao je.

Dakle, o ostavci nije nitko razmišljao?

"Ja sasvim sigurno ne", potvrdio je.

Tagovi: Boris Vujčić, Danko Sučević, eurozona, Hrvatska narodna banka, povlaštene informacije, Hanfa, Philipp Hildebrand, Richard Clarida
PROČITAJ I OVO
Talijanske tvrtke u Hrvatskoj: iskorištavamo li sve prilike?
DOGAĐAJI
Talijanske tvrtke u Hrvatskoj: iskorištavamo li sve prilike?
ZAGREB – Talijansko-hrvatski poslovni forum održan je u Rimu, 24. svibnja 2022., povodom petog Koordinacijskog odbora ministara vanjskih poslova Vlade Republike Hrvatske i Vlade Talijanske Republike.
Većina generacije Z neočekivano preferira klasično bankarstvo i kupnju
ISTRAŽIVANJE
Većina generacije Z neočekivano preferira klasično bankarstvo i kupnju
ZAGREB - Čak 86 posto pripadnika generacije Z, mladih rođenih između 1997. i 2012., kredit bi ugovaralo posjetom poslovnici, a većina ih preferira i fizičku kupnju u trgovini, neki su od rezultata istraživanja predstavljenog u srijedu na konferenciji Digital Touchpoint.
EBRD planira prikupljanje dodatnih sredstava za Ukrajinu
PLANOVI
EBRD planira prikupljanje dodatnih sredstava za Ukrajinu
DAVOS - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira prikupljanje dodatnih sredstva za obnovu Ukrajine nakon ruske invazije, nakon što je obećala da će potrošiti milijardu eura u toj zemlji u 2022. godini.
Uvođenje eura: Za banke je to izazov, ali i dugoročno koristan potez
BANKARI
Uvođenje eura: Za banke je to izazov, ali i dugoročno koristan potez
RIJEKA – Kune koje će do zadnjeg dana ove godine biti deponirane u bankama, 1. siječnja 2023. »probudit« će se kao euri, rekao je Damir Odak, bivši viceguverner HNB-a i moderator okruglog stola »Očekivani utjecaj uvođenja eura na poslovanje banaka« koji se održao na nedavnoj konferenciji »Financijsko tržište« u Opatiji.
Dimonove izjave podigle dionice JPMorgana i ostalih banaka
TRŽIŠTE
Dimonove izjave podigle dionice JPMorgana i ostalih banaka
NEW YORK - Izjave prvog čovjeka JPMorgana Jamieja Dimona često imaju itekakvog odjeka na tržištu. Tako je bilo i danas.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE