GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: Ne brinite za banke

Vujčić: Ne brinite za banke
GUVERNER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2020 / 15:12
Autor: SEEbiz
ROVINJ - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u četvrtak je na konferenciji "Izazov promjene" u Rovinju poručio kako je domaći bankovni sustav vrlo dobro kapitaliziran te sposoban podnijeti i puno veće iznose loših kredita od trenutnih.

Po zadnjim podacima HNB-a, udio loših kredita na kraju drugog tromjesečja iznosio je 9,21 posto.

Ustvrdivši kako je u uvjetima pandemije iznimno teško prognozirati ekonomske trendove, Vujčić je kazao da su jesenske prognoze i projekcije kretanja u međunarodnom okružju povoljnije i optimističnije nego što su bile na proljeće ove godine, premda je pogoršanje epidemiološke situacije zaustavilo taj rast optimizma.

"U idućoj se godini očekuje nastavak oporavka, koji se vidi, ali ne i dostizanje razine BDP-a iz 2019. godine. Da se vratimo na tu razinu, prema trenutnim projekcijama, morat ćemo pričekati 2022. godinu. Iduće godine očekujemo stopu rasta BDP-a između 5 i 6 posto, a stopu rasta ukupnih plasmana negdje do tri i pol i četiri posto", istaknuo je guverner Vujčić.

Dodao je da je rezultat ekonomske aktivnosti bolji nego što se očekivao u osnovnom scenariju. Upravo iz tog razloga, smatra on, iz današnje perspektive može se očekivati manji pad BDP-a iako su, kako je rekao "rizici i dalje značajno na negativnoj strani i ono što će determinirati rezultate četvrtog kvartala te prvog i drugog kvartala iduće godine, u najvećoj će mjeri ovisiti o pandemiji".

Po njegovim riječima, inflacija bi se trebala vratiti iduće godine u pozitivno područje kako bude slabio negativan doprinos cijena nafte.

"U svakom slučaju bankovni sustav je solventan, stabilan i likvidan te će dobro podnijeti krizu", zaključio je Vujčić.

Nakon predavanja, odgovarajući na pitanje novinara ima li Hrvatska dodatnih mogućnosti za zaduživanje na tržištu bude li to potrebno, Vujčić je kazao kako je Hrvatska za ovu godinu završila svoje potrebe za zaduživanjem. "Za iduću godinu ne vidimo nikakve probleme za zaduživanje koje će iduće godine biti potrebno", poručio je Vujčić.

Tagovi: Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka, hrvatske banke, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE