GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

VTB: Ruske banke moraju se u prekograničnoj trgovini okrenuti rubljama i juanima

VTB: Ruske banke moraju se u prekograničnoj trgovini okrenuti rubljama i juanima
STRATEGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2022 / 19:12
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruske banke moraju se u prekograničnoj trgovini okrenuti domaćim rubljama i kineskim juanima, poručio je čelnik druge najveće ruske banke VTB Andrej Kostin, predloživši i novi sustav plaćanja kako bi se zaobišle zapadne sankcije.

Ključno je da ruske banke u robnom trgovanju s drugim zemljama prestanu koristiti eure i dolare, izjavio je Kostin u intervjuu za poslovni dnevnik Vedomosti, objavljenom u ponedjeljak.

Potražnja za juanom u Rusiji porasla je od početka njezine invazije na Ukrajinu 24. veljače i uvođenja zapadnih sankcija kojima je Moskvi ograničen pristup tržištima dolara i eura.

Sankcije velikim ruskim bankama, uključujući državni VTB, isključile su ruske zajmodavce iz globalnog financijskog sustava, podsjeća Reuters.

"Moramo izgraditi sustav u kojem plaćanja u (prekograničnoj trgovini) ne idu kroz poznate međunarodne komunikacijske kanale i prilično su zatvorena. A tržište će se postupno razviti", rekao je Kostin.

"Trebaju nam mehanizmi koji će omogućiti sankcionirana i nesankcionirana plaćanja", dodao je čelnik ruske banke.

Iz ruskog ministarstva financija poručili su da bi američki dolar i euro mogli postati "toksične" valute, a središnja je banka u kolovozu objavila da Rusija razmatra kupnju valuta "prijateljskih" zemalja poput Kine, Indije i Turske za državni stabilizacijski fond.

Kinesko tržište juana već je dovoljno likvidno za prekograničnu trgovinu, no potrebno je više "političke volje" da Rusija i njezini trgovinski partneri razviju prekograničnu trgovinu u drugim valutama, rekao je Kostin.

Jana Pleškova, voditeljica prodaje u odjelu za devizno tržište Moskovske burze, nedavno je rekla novinarima da se više od 10 posto transakcija na promptnom tržištu na najvećoj ruskoj burzi trenutno provodi u kineskim juanima.

Rusija bi mogla potaknuti korištenje drugih valuta bilateralno ili unutar međunarodnih okvira kao što su Euroazijska ekonomska unija, Šangajska organizacija za suradnju i BRICS, rekao je Kostin.

Poručio je ujedno da VTB radi na rješavanju problema malih ruskih investitora kojima su zapadne sankcije blokirale im pristup stranim vrijednosnim papirima.

Nije poznato koliki je ukupni iznos zamrznutih sredstava, primjećuje Reuters.

Tagovi: VTB bank, BaFin, Andrej Kostin, rublje, Sberbank, sankcije Rusiji
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE