GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velik broj bogataša povukao novac iz švicarskih banaka

Velik broj bogataša povukao novac iz švicarskih banaka
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2020 / 15:05
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Švicarski privatni bankari žale se da su neki njihovi klijenti povukli veliki dio svog novca iz banaka kako bi ga sami čuvali, bez obzira na to što ova zemlja ima reputaciju najsigurnijeg i najpouzdanijeg mjesta na svijetu za čuvanje novca.
Ovaj potez bogataša uslijedio je nakon pet godina negativnih kamatnih stopa, objavio je CNN.
To je posljedica politike koja je trebalo spriječiti daljnje jačanje franka, a koja je od privatnih banaka tražila da Švicarskoj nacionalnoj banci plaćaju naknade za smještanje novca u svoje sefove. Dio ovih troškova banke su prebacile na neke od svojih najjačih klijenata.
Ovo se nije svidjelo onima koji su navikli da zarade od novca koji su dali na štednju, a za čije čuvanje sad moraju da plaćaju, pa su potražili druge opcije za njegovo skladištenje. Nekolicina klijenata preuzela je svoj novac kako bi ga smjestila u privatne sefove, tvrde službenici nekoliko tamošnjih banaka.
“Banka ispituje opcije s klijentima. Ako nam oni dopuste da napravimo neke druge stvari na kojima ćemo zaraditi novac, onda im ne naplaćujemo štednju, ali banke polako počinju da gube mogućnost izbora u pokušaju da nađu način da ne naplaćuju čuvanje velikih iznosa novca”, kaže Norman Vilamin iz privatne banke UBP. 
Tako su neke banke dovedene do završnog čina i morale su da počnu da naplaćuju najvažnijim klijentima.
Negativne kamatne stope, koje su se pojavile 2015. u Švicarskoj, otežale su tamošnjim bankama stjecanje profita od pozajmica i hipoteka. Credit Suisse, švicarska investiciona banka, objavila je prošle godine da će morati uvesti negativnu kamatnu stopu od 0,75 posto za iznose veće od dva milijuna švicarskih franaka. Ovo znači da bi za klijenta koji želi staviti na štednju tri milijuna franaka banke u jednoj godini morale naplatiti 7.500 franaka.
Ako klijenti žele da povuku svoj novac iz banke, nailaze na komplikovanu logistiku. Oni prvo moraju da nađu mjesto za njegovo skladištenje i naprave financijski plan.
Ludwig Karl, glasnogovornik kompanije Swiss Gold Safe koja iznajmljuje sefove u Švicarskoj i Lihtenštajnu, kaže da je potražnja za sefovima njegove kompanije porasla od 2015.
Povlačenje velikih iznosa novca iz švajcarskih banaka može imati i negativne posljedice ako klijenti odluče nakon nekog vremena da se vrate u banku. Ako bi klijent došao s, na primjer, 800.000 franaka u gotovini nakon pet do 10 godina, banka bi postavljala mnoga pitanja.
Zbog novonastalog trenda, Švicarska nacionalna banka je u rujnu prošle godine odlučila podići donju granicu za plaćanje negativne kamatne stope pa će iznos koji banke mogu prihvatiti na štednju bez plaćanja naknade biti veći.
Tagovi: švicarske banke, Švicarska, Credit Suisse, negativne kamatne stope, Švicarska nacionalna banka,
PROČITAJ I OVO
Neto dobit PBZ-a 1,88 mlrd kuna, predložena dividenda 76,07 kn po dionici
U PLUSU
Neto dobit PBZ-a 1,88 mlrd kuna, predložena dividenda 76,07 kn po dionici
ZAGREB - U redovnom dijelu poslovanja ta je banka ostvarila kamatni prihod od 2,34 milijarde kuna ili 4,6 posto manje nego u 2018.
Slovenci s kreditima u francima tužili se Europskoj komisiji
TUŽBA
Slovenci s kreditima u francima tužili se Europskoj komisiji
LJUBLJANA - Slovenska udruga "Frank" prijavila je državu Europskoj komisiji, žaleći se na sporost u rješavanju tužbi koje su pokrenuli protiv banaka koje su odobravale tzv. "švicarske" kredite.
OTP prodao slovačku podružnicu belgijskom KBC-u
PRODAJA
OTP prodao slovačku podružnicu belgijskom KBC-u
BUDIMPEŠTA - OTP banka je  priopćila kako je pristala prodati svoju slovačku jedinicu belgijskoj KBC Banci, prenosi državna agencija MTI.
Intesa Sanpaolo u iznenađujuću ponudu za UBI
PONUDA
Intesa Sanpaolo u iznenađujuću ponudu za UBI
MILANO - Najjača talijanska maloprodajna banka Intesa Sanpaolo iznenadila je najavom objave ponude za preuzimanje za banku UBI.
Slovenska podružnica Intese Sanpaolo sa snažnim skokom dobiti u 2019.
UZLET
Slovenska podružnica Intese Sanpaolo sa snažnim skokom dobiti u 2019.
KOPER - Slovenska podružnica Intese Sanpaolo, nekadašnja Banka Koper, ostvarila je 23,8 milijuna eura čiste dobiti u 2019. godini, što je 122 posto više u odnosu na 2018. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE