GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velik broj bogataša povukao novac iz švicarskih banaka

Velik broj bogataša povukao novac iz švicarskih banaka
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2020 / 15:05
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Švicarski privatni bankari žale se da su neki njihovi klijenti povukli veliki dio svog novca iz banaka kako bi ga sami čuvali, bez obzira na to što ova zemlja ima reputaciju najsigurnijeg i najpouzdanijeg mjesta na svijetu za čuvanje novca.
Ovaj potez bogataša uslijedio je nakon pet godina negativnih kamatnih stopa, objavio je CNN.
To je posljedica politike koja je trebalo spriječiti daljnje jačanje franka, a koja je od privatnih banaka tražila da Švicarskoj nacionalnoj banci plaćaju naknade za smještanje novca u svoje sefove. Dio ovih troškova banke su prebacile na neke od svojih najjačih klijenata.
Ovo se nije svidjelo onima koji su navikli da zarade od novca koji su dali na štednju, a za čije čuvanje sad moraju da plaćaju, pa su potražili druge opcije za njegovo skladištenje. Nekolicina klijenata preuzela je svoj novac kako bi ga smjestila u privatne sefove, tvrde službenici nekoliko tamošnjih banaka.
“Banka ispituje opcije s klijentima. Ako nam oni dopuste da napravimo neke druge stvari na kojima ćemo zaraditi novac, onda im ne naplaćujemo štednju, ali banke polako počinju da gube mogućnost izbora u pokušaju da nađu način da ne naplaćuju čuvanje velikih iznosa novca”, kaže Norman Vilamin iz privatne banke UBP. 
Tako su neke banke dovedene do završnog čina i morale su da počnu da naplaćuju najvažnijim klijentima.
Negativne kamatne stope, koje su se pojavile 2015. u Švicarskoj, otežale su tamošnjim bankama stjecanje profita od pozajmica i hipoteka. Credit Suisse, švicarska investiciona banka, objavila je prošle godine da će morati uvesti negativnu kamatnu stopu od 0,75 posto za iznose veće od dva milijuna švicarskih franaka. Ovo znači da bi za klijenta koji želi staviti na štednju tri milijuna franaka banke u jednoj godini morale naplatiti 7.500 franaka.
Ako klijenti žele da povuku svoj novac iz banke, nailaze na komplikovanu logistiku. Oni prvo moraju da nađu mjesto za njegovo skladištenje i naprave financijski plan.
Ludwig Karl, glasnogovornik kompanije Swiss Gold Safe koja iznajmljuje sefove u Švicarskoj i Lihtenštajnu, kaže da je potražnja za sefovima njegove kompanije porasla od 2015.
Povlačenje velikih iznosa novca iz švajcarskih banaka može imati i negativne posljedice ako klijenti odluče nakon nekog vremena da se vrate u banku. Ako bi klijent došao s, na primjer, 800.000 franaka u gotovini nakon pet do 10 godina, banka bi postavljala mnoga pitanja.
Zbog novonastalog trenda, Švicarska nacionalna banka je u rujnu prošle godine odlučila podići donju granicu za plaćanje negativne kamatne stope pa će iznos koji banke mogu prihvatiti na štednju bez plaćanja naknade biti veći.
Tagovi: švicarske banke, Švicarska, Credit Suisse, negativne kamatne stope, Švicarska nacionalna banka
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE