GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uzlet dobiti NLB-a na računa preuzimanja Sberbanka

Uzlet dobiti NLB-a na računa preuzimanja Sberbanka
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2022 / 09:26
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - NLB Grupa je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila 231,5 milijuna eura neto dobiti, što je približno 3,5 puta više nego u istom razdoblju prošle godine, kada je iznosila 64,6 milijuna eura.

Zabilježila je visoku dobit zahvaljujući preuzimanju Sberanka. Dobit matične NLB smanjena je s 39,3 milijuna eura na 32,7 milijuna eura.

NLB je u ožujku preuzela Sberbank, koja je bila u vlasništvu Rusije, a 11. travnja ju je preimenovala u N Bank.

"Grupa je zabilježila visoku dobit nakon poreza Grupe zbog jednokratnih učinaka preuzimanja N banke", objavila je danas najveća slovenska banka na stranicama Ljubljanske burze.

Redovna dobit prije umanjenja vrijednosti i rezerviranja, prema procjenama, također je bila dobra u prvom ovogodišnjem tromjesečju i iznosila je 70,3 milijuna eura ili 29 posto više u odnosu na prethodno tromjesečje i 28 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Bruto krediti komitentima Grupe naglo su porasli, povećavši se za 1,13 milijardi eura zbog akvizicije N banke. Rast je zabilježen i u segmentu kredita stanovništvu i poduzećima, s "vrlo dobrom novom prodajom stambenih kredita koja je nadoknadila smanjenje kamatnih stopa i podržala rast neto prihoda od kamata".

Depoziti su također naglo porasli u odnosu na kraj prošle godine, 844,4 milijuna eura kao rezultat preuzimanja N banke. Zbog rata u Ukrajini, na stranim strateškim tržištima smanjeni su, dok su u Sloveniji zabilježili umjeren tromjesečni rast, kazali su.

"Nadzorni odbor je zadovoljan poslovnim rezultatima Grupe u prvom tromjesečju 2022. godine, posebice pozitivnim učincima preuzimanja bivše Sberbanke u Sloveniji", rekao je Primož Karpe, predsjednik Nadzornog odbora. Pohvalio je brz i učinkovit odgovor NLB-a, koji je danas stabilizirao poslovanje N banke, te nedavnu učinkovitu integraciju dviju banaka grupe u Srbiji, koje danas posluju kao sistemski važna banka NLB Komercijalna banka.

Kako navode iz NLB-a, dobrim poslovnim rezultatima doprinijela je i informacija da je rejting agencija Standard and Poor's podigla kreditni rejting NLB-a s BBB-/A-3 na BBB/A-2, a izgledi za budućnost ostaju stabilni. Agencija za kreditni rejting objasnila je da stabilni izgledi odražavaju snažnu kapitalizaciju i učinkovito upravljanje rizicima, uz podršku otpornosti gospodarstava na ključnim tržištima grupe unatoč ratu u Ukrajini i neizvjesnostima oko utjecaja pandemije.

Tagovi: NLB Grupa, Nova ljubljanska banka, NLB Skladi, Sberbank
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE