GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Usporio godišnji rast ukupnih depozita

Usporio godišnji rast ukupnih depozita
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2024 / 08:57
Autor: RBA analize

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju travnja 56,1 mlrd. eura.

Na godišnjoj razini, rast ukupnih depozita usporio je s 5,1% na 4,5%. Na mjesečnoj razini ukupni depoziti ostali su gotovo nepromijenjeni, drugi mjesec zaredom.

Prema strukturi depozita, prekonoćni depoziti činili su u travnju 70,2% ukupnih, odnosno iznosili su 39,4 mlrd. eura (+0,3% mjesečno odnosno -4,3% godišnje). Na godišnjoj razini zabilježeno je sedmo zaredom smanjenje ove kategorije. S druge strane, s iznosom od 16,7 mlrd. eura, oročeni depoziti činili su 29,8% ukupnih. Nakon devet mjeseci uzastopnog rasta udjela oročenih depozita u ukupnim depozitima, u travnju je zabilježeno blago smanjenje. Oročeni depoziti porasli su na godišnjoj razini za snažnih 33,8%. Pozitivne promjene promatrane kategorije na godišnjoj razini traju od ožujka 2023., a odraz su i rasta pasivnih kamatnih stopa banaka. Na mjesečnoj razini zabilježeno je smanjenje za 0,9% ili 143,4 mil. eura.

Promatrano po sektorima, ukupni depoziti kućanstava iznosili su 37,2 mlrd. eura ili 66,3% ukupnih depozita. Rast promatranih depozita ubrzao je s 2,8% godišnje u ožujku na 3,0% godišnje u travnju. Nakon što je krajem 2023. bilo primjetno usporavanje godišnjeg rasta depozita kućanstava kao posljedica učinka baznog razdoblja (zbog rasta sredstava na transakcijskim računima u istom razdoblju godinu ranije uslijed uvođenja eura), od početka ove godine godišnja stopa rasta postepeno se normalizira (iščezavanje neuobičajenih promjena iz izračuna). Od ukupnih depozita kućanstava, na prekonoćne depozite odnosilo se 26,5 mlrd. eura (gotovo 3/4 ukupnih), što predstavlja pad za 3,1% godišnje i rast za 0,6% mjesečno. Oročeni depoziti kućanstava iznosili su 10,7 mlrd. eura, a u odnosu na travanj 2023. godine zabilježili su rast za 22,2%, dok su u odnosu na ožujak 2024. porasli za 0,1%. Stoga je uočljiv postupan rast udjela oročenih depozita kućanstava u ukupnim, što je posljedica postepenog rasta kamatnih stopa na depozite.

S druge strane, ukupni depoziti nefinancijskih društava iznosili su 15,4 mlrd. eura ili 27,5% ukupnih depozita. Na godišnjoj razini zabilježeno je usporavanje s 8,5% na 7,3%, dok je na mjesečnoj zabilježen pad za 1,8%. Od toga se gotovo 11 mlrd. odnosilo na prekonoćne depozite, što je jednako smanjenju za 5,8% na godišnjoj razini i za 0,9% u odnosu na ožujak. Oročeni depoziti nefinancijskih društava iznosili su gotovo 4,5 mlrd. eura, što je na mjesečnoj razini manje za 4,0%. U odnosu na travanj 2023. oročeni depoziti nefinancijskih društava porasli su za 63,6%. Zamjetan godišnji rast oročenih depozita nefinancijskih poduzeća također je odraz viših kamatnih stopa na depozite poduzeća.

Prema podacima HNB-a, prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene oročene depozite stanovništva iznosila je u ožujku 2,2% (-1bb mjesečno), dok je prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene oročene depozite poduzeća iznosila 3,2% (+3bb mjesečno). Pritom su za stanovništvo kraća dospijeća atraktivnija s obzirom na zamjetniji rast kamatnih stopa na kraća u odnosu na duža dospijeća od strane banaka. Središnja banka nedavno je naglasila da je primjetno usporavanje dinamike premještanja depozita građana u potrazi za višim prinosima, što je također djelovalo u smjeru mjesečnog smanjenja kamatnih stopa na nove depozite.

Tagovi: depoziti, ukupni depoziti, hrvatske banke, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Erste i Addiko imale problema zbog globalnog IT kvara
BANKARSKI SEKTOR
Erste i Addiko imale problema zbog globalnog IT kvara
ZAGREB - Veliki globalni računalni kvar nije značajnije utjecao na rad kompjuterskih sustava te pružanje usluge banaka u Hrvatskoj, izvijestila je u petak Hrvatska udruga banaka (HUB).
Euromoney 2024.: PBZ najbolja banka u Hrvatskoj
PRIZNANJA
Euromoney 2024.: PBZ najbolja banka u Hrvatskoj
ZAGREB – Nagradu za izvrsnost Euromoney 2024. (The Euromoney Awards for Excellence 2024) dobila Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Intesa Sanpaolo Grupe, u kategoriji za najbolju banku u Hrvatskoj (Croatia's Best Bank).
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
IMENOVANJA
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
HONG KONG - HSBC je u srijedu objavio da je imenovao Georgesa Elhederyja glavnim izvršnim direktorom grupe, počevši od 2. rujna.
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
KRITIKE
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
BERLIN - Deutsche Bank netočno je objavila odgođenu poreznu imovinu u svom financijskom izvješću za 2019. koja nije udovoljavala međunarodnim računovodstvenim standardima, priopćio je njemački regulator BaFin u utorak.
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
MINUSI
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
ZAGREB - Krajem lipnja ove godine okončan je postupak prelaska građana s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja, a sukladno Memorandumu o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu kojeg su 22. srpnja 2022. godine potpisali Vlada RH, Hrvatska narodna banka i 13 banaka koje su u to vrijeme odobravale prešutno prihvaćena prekoračenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE