GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UniCredit razmatra uvođenje negativnih kamatnih stopa na štednju

UniCredit razmatra uvođenje negativnih kamatnih stopa na štednju
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2019 / 15:04
Autor: SEEbiz
MILANO - Talijanska banka UniCredit uvest će negativne kamatne stope, ali samo na depozite veće od milijun eura, kazao je bančin glasnogovornik, ublažavajući početne bančine namjere o prebacivanju dijela troškova na klijente.

Europske banke pokušavaju naći rješenje za smanjene prihode od kreditiranja nakon rujanske odluke Europske središnje banke (ECB) o sniženju kamatnih stopa na njihove depozite još dublje u negativno područje, na 0,5 posto.

Izvršni direktor UniCredita Jean Pierre Mustier pozvao je u rujnu ECB u ime Europske bankovne federacije, čiji je predsjedatelj, da ublaži utjecaj negativnih kamatnih stopa na banke, preporučujući uvođenje naknada na depozite.

Prošlog tjedna Mustier je pak izjavio da u UniCreditu rade na mjerama kojima bi prebacili troškove ECB-ovih negativnih kamatnih stopa na klijente s depozitima većim od 100 tisuća eura.

Glasnogovornik talijanske banke u ponedjeljak je naglasio da će banka uvesti negativne kamatne stope, ali samo klijentima koji na računima drže više od milijun eura. Oni čine manje od 0,1 posto naše baze, naglasio je.

"Za depozite... čija bilanca premašuje prag od milijun eura, razmotrit ćemo s klijentima ad hoc mjere kako bi se uvažile iznimne promjene u makroekonomskom okruženju", pojasnio je glasnogovornik UniCredita.

Banka im namjerava ponuditi i alternativna rješenja, dodaje.

"Kao alternativu, ponudit ćemo ulaganja u investicijske fondove koji ciljaju na pozitivne prinose, i to bez naknada."

Udruge talijanskih banaka oštro su kritizirale "neodgovornu" Mustierovu najavu a u udruzi potrošača Codacons najavili su da će takve poteze banaka osporavati pred sudom.

Talijani su skloni štednji u bankama koja je u kolovozu dosegnula 1.170 milijardi eura, prema podacima središnje banke.
Banke u Italiji mogu naplaćivati kamate na štednju ali većinom to ne rade kako njihovi klijenti ne bi prešli konkurenciji.
Talijanske banke nastoje ublažiti pritisak ECB-ovih negativnih kamata uvođenjem naknada, istaknuo je u intervjuu objavljenom u ponedjeljak izvršni direktor Bance Generali Gian Maria Mossa.

"UniCredit je imao hrabrosti potaknuti raspravu koja se vani već vodi, primjerice u Švicarskoj... ali ne vjerujem da će banke u konačnici zaista naplaćivati negativne kamate", kazao je Mossa za dnevni list La Stampa.

Globani bankovni div UBS najavio je u srpnju da će od studenog u matičnoj Švicarskoj naplaćivati negativnu kamatnu stopu od 0,75 posto bogatim klijentima čija štednja premašuje dva milijuna švicarskih franaka.
U Danskoj, koja je među prvima uvela negativne kamatne stope na štednju, dvije su banke već počele naplaćivati kamate na štednju bogatim klijentima a početkom listopada istu je mjeru najavio i Spar Nord.

Tagovi: UniCredit, negativne kamatne stope, Jean-Pierre Mustier
PROČITAJ I OVO
Croatia banka mogla bi se pripojiti HPB-u
OPCIJE
Croatia banka mogla bi se pripojiti HPB-u
ZAGREB - Vlada je odlučila riješiti još jedan dugogodišnji problem u državnom vlasništvu, pa je tako Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, kao jedini imatelj dionica Croatia banke d.d., objavila jučer poziv za iskaz interesa za kupoprodaju 100 posto dionica te banke, odnosno 4,746.000 dionica nominalne vrijednosti 100 kuna.
Commerzbank ukida više od polovine od gotovo 1.000 podružnica širom Njemačke
REZOVI
Commerzbank ukida više od polovine od gotovo 1.000 podružnica širom Njemačke
FRANKFURT - Izvršni odbor Commerzbanka planira zatvoriti više od polovine od gotovo 1.000 podružnica širom zemlje do kraja 2023. godine.
DAB objavio poziv za iskaz interesa za kupoprodaju dionica Croatia banke
POZIV
DAB objavio poziv za iskaz interesa za kupoprodaju dionica Croatia banke
ZAGREB - Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) objavila je u ponedjeljak poziv za iskaz interesa za kupoprodaju svih dionica Croatia banke.
Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju svibnja 272,3 mlrd. kuna
KREDITIRANJE
Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju svibnja 272,3 mlrd. kuna
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti poslovnih banaka na kraju svibnja iznosili su 272,3 mlrd. kuna čime je na mjesečnoj razini deseti mjesec zaredom zabilježen rast (0,1% ili 15,1 mil. kuna).
Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a dobitnik prestižne nagrade CEO Today Europe Awards 2020
PRIZNANJA
Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a dobitnik prestižne nagrade CEO Today Europe Awards 2020
ZAGREB – Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb (PBZ), članice Intesa Sanpaolo Grupe, drugu godinu zaredom dobitnik je prestižne nagrade CEO Today Magazine Europe Awards 2020. u Hrvatskoj za izuzetan doprinos u predstavljanju Privredne banke Zagreb.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE