GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UniCredit među bankama kažnjenim zbog kartelskog udruživanja u trgovini obveznicama

UniCredit među bankama kažnjenim zbog kartelskog udruživanja u trgovini obveznicama
KAZNA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2021 / 14:26
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija izrekla je u četvrtak novčane kazne talijanskoj banci UniCredit, japanskoj Nomuri i švicarskom UBS-u od ukupno 371 milijun eura zbog udruživanja u kartel u trgovini državnim obveznicama zemalja eurozone.

Trgovci kažnjenih banaka u redovnim su kontaktima na internetu od 2007. do 2011. godine razmjenjivali osjetljive informacije o cijenama i ponudi uoči aukcije obveznica denominiranih u eurima, te o cijenama prikazanim klijentima ili tržištu općenito, utvrdio je Bruxelles.

Razgovarali su i o strategiji trgovanja, dodaje Komisija.

UniCreditu je zato izrečena kazna od 69,4 milijuna eura, UBS mora platiti 172,37 milijuna, a Nomura 129,57 milijuna eura.

U kartelu sudjelovali su i trgovci Bank of America, Royal Bank of Scotlanda (danas NatWest), Natixisa i WestLB-a (danas Portigon), ali Natwest je pošteđen kazne od 260 milijuna eura jer je upozorio na kartel.

Nisu kažnjeni ni BoA ni Natixis, budući da su prekršii propise izvan vremenskog okvira za izricanje kazne, a kaznu je izbjegao i Portigon jer u prošloj poslovnoj godini nije ostvario neto prihod, navela je Komisija.

"Dobro funkcioniranje tržišta europskih državnih obveznica iznimno je važno, kako za države članice eurozone koje izdaju obveznice kako bi generirale likvidnost, tako i za investitore koji ih kupuju i njima trguju", izjavila je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Tagovi: UniCredit, Nomura, UBS banka, Bank of America, Royal Bank of Scotland, obveznice, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
GUVERNER
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
ZAGREB - "Pa, sasvim sigurno nismo pogriješili ništa što bih ja vidio da bismo pogriješili. Šteta dolazi ove halabuke što dolazi iz svega toga."
JPMorgan razočarao investitore, dionice tonu
REZULTATI
JPMorgan razočarao investitore, dionice tonu
NEW YORK - Počela je sezona objava poslovnih rezultata američkih korporacija za zadnji kvartal 2021. godine, a prve su krenule neke velike banke koje, barem se čini, još nisu u stanju iskoristiti strmiju krivulju prinosa američkih obveznice.
Banke najavljuju rast naknada
NAKNADE
Banke najavljuju rast naknada
ZAGREB - Banke su najavile da će iznosi naknada i u ovoj godini rasti.
Slučaj Raiffeisen: Savezni vrhovni sud Njemačke potvrdio odluku kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH
EPILOG
Slučaj Raiffeisen: Savezni vrhovni sud Njemačke potvrdio odluku kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH
ZAGREB - Savezni vrhovni sud Njemačke odbacio je žalbu Raiffeisen banke i potvrdio odluku Visokog regionalnog suda u Frankfurtu kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH da je arbitražni postupak, koji se temelji na arbitražnoj klauzuli sadržanoj u austrijsko-hrvatskom BIT-u, nedopustiv, priopćio je u petak DORH.
UniCredit zainteresiran za rusku banku Otkritie
INTERES
UniCredit zainteresiran za rusku banku Otkritie
MILANO - Talijanska banka UniCredit iskazala je interes za kupnju ruske banke Otkritie koja traži potencijalne investitore više od četiri godine nakon što joj je središnja banka pritekla u pomoć, izjavio je upućeni izvor.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE