GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UniCredit i Zagrebačka banka pružaju podršku poduzetnicima uz pomoć EIF-ovih mjera podrške

UniCredit i Zagrebačka banka pružaju podršku poduzetnicima uz pomoć EIF-ovih mjera podrške
FINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2020 / 13:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - UniCredit će putem svojih devet banaka i šest leasing društava, uključujući Zagrebačku banku i UniCredit Leasing Croatia, osigurati radni kapital i investicijska sredstva u okviru instrumenta InnovFin.

Od ukupno milijardu eura sredstava dostupnih putem jamstvenog instrumenta InnovFin u regiji SIE, oko 600 milijuna eura je sad dostupno uz posebne uvjete koji se tiču epidemije COVID-19.

Ukupna alokacija Zagrebačkoj banci i UniCredit Leasing Croatia u iznosu od 110 milijuna eura uspješno se koristi, a trenutno je 15 milijuna eura rezervirano za nove investicijske kredite te kredite za radni kapital

Jamstveni instrument InnovFin namijenjen je poduzećima koja su inovativna, koja ulažu u istraživanje i razvoj te digitalizaciju, poduzećima koja su uslijed epidemije COVID-19 razvila ili unaprijedila svoje proizvode, usluge, procese ili poslovne modele, te svim drugim brzorastućim poduzećima

UniCredit i Zagrebačka banka sudjeluju u paketu mjera podrške malim i srednjim poduzetnicima te poduzećima srednje tržišne kapitalizacije (do tri tisuće zaposlenih) pogođenim epidemijom COVID-19, koji nudi Europski investicijski fond (EIF).

Nove mjere omogućit će UniCreditu i Zagrebačkoj banci da ponude kredite za obrtni kapital uz jamstvo EIF-a od 80% (prethodno 50%), što će poduzetnicima olakšati pristup financiranju.

Nove će mjere proširiti primjenjivost instrumenta InnovFin na velika poduzeća srednje tržišne kapitalizacije, povećavajući time opseg poduzeća koja zadovoljavaju uvjete za financiranje, uz mala i srednje velika poduzeća te mala poduzeća srednje tržišne kapitalizacije koja su već obuhvaćena ovim instrumentom. Uz to, kako bi se podržala digitalna transformacija poduzeća i usvajanje digitalnih tehnologija, instrument InnovFin se proširuje s ciljem pružanja financijske podrške za investicije u digitalnu transformaciju. Ova inicijativa se financira putem okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije, Horizon 2020, i EU fonda za strateška ulaganja (EFSU) koji je temelj Investicijskog plana za Europu.

Ove će nove mjere omogućiti UniCreditu da pruži sveobuhvatnu podršku tvrtkama u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Mađarskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji.

"Uz pomoć ove inicijative tvrtkama nudimo kontinuiranu podršku kako bismo im pomogli da se nose s problemima vezanima uz likvidnost nastalima kao posljedica epidemije COVID-19", rekli su Gianfranco Bisagni i Niccoló Ubertalli, glavni direktori UniCreditovog Komercijalnog bankarstva za regiju Srednju i istočnu Europu." Ovi konkretni koraci imaju za cilj tvrtkama jamčiti kontinuitet poslovanja u ovim izvanrednim i teškim okolnostima, kao i osigurati tvrtkama obrtni kapital. Mi u UniCreditu primjenjujemo odlučne, konkretne mjere s ciljem pružanja podrške poduzećima i potpune potpore gospodarstvu, unatoč izvanrednoj situaciji koju proživljavamo".

Uz to su dodali: "Spremni smo dati svoj doprinos širokom spektru mjera osmišljenih od strane europskih institucija i država, a ovaj sporazum s EIF-om omogućava nam da jamčimo poduzetnicima u regiji SIE podršku koju trebaju kako bi se nosili s posljedicama ove izvanredne situacije, osiguravajući kontinuitet proizvodnog lanca i postavljajući temelje za oporavak gospodarstava regije SIE".

U lipnju 2020. UniCredit je u državama regije SIE imao 30 jamstvenih programa uspostavljenih u suradnji s međunarodnim financijskim institucijama i lokalnim razvojnim bankama, osiguravajući financijsku podršku malim i srednje velikim poduzećima te poduzećima srednje tržišne kapitalizacije u ukupnom iznosu od do 3,8 milijarde eura, od čega su 1,2 milijarde već iskorištene.

Preostalih 2,6 milijarde eura također uključuje nove lokalne jamstvene programe posvećene pružanju podrške za nošenje s gospodarskim posljedicama epidemije COVID-19 – 1,2 milijarde eura i jamstveni instrument InnovFin s paketom mjera koje se tiču epidemije COVID-19 – 600 milijuna eura, koji imaju za cilj potaknuti kreditne aktivnosti u regiji tijekom iduće 2-3 godine.

Tagovi: UniCredit, Zagrebačka banka, Gianfranco Bisagni, Niccoló Ubertalli, UniCredit Leasing Croatia, InnovFin
PROČITAJ I OVO
Kunski krediti stanovništvu pali treći mjesec zaredom na godišnjoj razini
PAD
Kunski krediti stanovništvu pali treći mjesec zaredom na godišnjoj razini
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti stanovništvu krajem rujna porasli su na osnovi stanja za 7,2 mlrd. kuna ili 5,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i 0,3 mlrd. kuna ili 0,2% u odnosu na prethodni mjesec, dosegnuvši 148,3 mlrd. kuna.
EBRD pozvao vlasti BiH da zbog inflacije pomognu poduzetnicima i građanima
POZIV
EBRD pozvao vlasti BiH da zbog inflacije pomognu poduzetnicima i građanima
SARAJEVO - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozvala je vlasti Bosne i Hercegovine da u 2023. godini snažnije pomognu privatnim poduzetnicima i ugroženim kategorijama stanovništva kako bi umanjili utjecaj daljnjeg rasta cijena i negativnih ekonomskih kretanja, kao posljedica rata u Ukrajini.
Rizici rastu: Bundesbank poziva banke da stvore veće rezerve
APEL
Rizici rastu: Bundesbank poziva banke da stvore veće rezerve
FRANKFURT - Rizici s kojima se suočava realna ekonomija porasli su, priopćila je u četvrtak njemačka središnja banka pozivajući bankarski sektor da ima odgovarajuće rezerve kako bi se nosio s gubicima po svojim kreditima.
HUB poziva građane na dodatan oprez prilikom online kupnje za Crni petak
OPREZ
HUB poziva građane na dodatan oprez prilikom online kupnje za Crni petak
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) pozvala je građane na dodatni oprez prilikom online kupnje uoči i tijekom "Black Friday-a", upozoravajući i na sve učestalije pokušaje zloupotrebe osobnih i kartičnih podataka.
Dioničari Credit Suissea odobrili povećanje kapitala od 4,2 milijarde dolara
ZELENO SVJETLO
Dioničari Credit Suissea odobrili povećanje kapitala od 4,2 milijarde dolara
ZURICH - Dioničari Credit Suisse odobrili su povećanje kapitala od 4 milijarde švicarskih franaka (4,2 milijarde dolara) s ciljem financiranja opsežnog strateškog preustroja posrnulog zajmodavca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE