GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti u godinu dana povećani za 8,5 milijardi kuna

Ukupni krediti u godinu dana povećani za 8,5 milijardi kuna
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2022 / 08:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem studenoga 2021. u Hrvatskoj je bilo plasirano ukupno 237,6 milijardi kuna kredita, što je za 8,5 milijardi ili 3,7 posto više nego godinu dana ranije, podaci su Hrvatske narodne banke (HNB).

Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) iznosili su 243,4 milijarde kuna, što je za 0,7 milijardi ili 0,3 posto više nego u listopadu i 4,5 posto više nego u studenome godinu dana ranije, navodi se u novom HNB-ovom Komentaru monetarnih kretanja za studeni.

U ukupnim plasmanima banaka, najveći se dio odnosi na kredite, 237,6 milijardi kuna, što je za 0,3 posto više nego u listopadu, odnosno za 8,5 milijardi kuna ili 3,7 posto više nego u studenome 2020.

Gledano po sektorima, na mjesečnoj su razini krediti poduzećima porasli za 0,4 milijardi kuna ili 0,5 posto, na 84,8 milijardi kuna.

Porasli su i krediti stanovništvu i to za 0,2 milijarde kuna ili 0,2 posto, na 141,8 milijardi kuna, a blagi rast primjetan je i kod ostalih financijskih institucija, za 0,1 milijardu kuna ili 0,5 posto, na 11 milijardi kuna.

Najveći dio mjesečnog rasta kredita odobrenih stanovništvu odnosi se na stambene kredite, koji su uvećani za 0,3 milijardu kuna ili 0,4 posto, te iznose 67,5 milijardi kuna, dok su gotovinski nenamjenski krediti ostali gotovo nepromijenjeni, na 53,3 milijarde kuna.

Na godišnjoj razini, pak, krediti poduzećima porasli su za 0,6 milijardi kuna ili 0,7 posto, a krediti kućanstvima za 5,7 milijardi kuna ili za 4,2 posto. Krediti ostalim domaćim sektorima uvećani su u odnosu na studeni 2020. za 2,2 milijarde kuna ili 25,1 posto.

Kako ističu iz HNB-a, na godišnjoj razini zabilježeno je usporavanje stope rasta ukupnih kredita stanovništvu s 4,9 posto u listopadu na 4,8 posto u studenome, kao odraz
usporavanja rasta stambenih kredita, s 11,3 na 10,5 posto, i to zbog izraženog rasta subvencioniranih kredita ostvarenog u istom razdoblju prethodne godine.

Iz središnje banke navode i da je usporavanje kreditiranja stanovništva na godišnjoj razini dijelom je ublažila stagnacija gotovinskih nenamjenskih kredita, koji su se smanjili u istom mjesecu prošle godine, što je povećalo godišnju stopu njihovog rasta s 1,6 na 2 posto. S druge strane, krediti poduzećima su nakon stagnacije u ranijem dijelu godine nastavili bilježiti ubrzanje rasta na godišnjoj razini, s 1,8 na 2,2 posto.

Tagovi: krediti, ukupni krediti, Hrvatska narodna banka, krediti poduzećima
PROČITAJ I OVO
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
STRATEŠKI
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
MILANO - Grupacija Unicredit započela je analizu spajanja Unicredit banke Slovenija i Unicredit banke Austrija. Nakon takvog spajanja Unicredit Banka Slovenija, koja posluje kao samostalna banka u grupi, postala bi podružnica Unicredit Bank Austria.
Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RAZGOVORI
Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RIJAD - Nova razvojna banka razgovara sa Saudijskom Arabijom o članstvu, što bi osnažilo bančine opcije financiranja s obzirom na sankcije Rusiji, suosnivaču i dioničaru, objavio je list Financial Times.
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
NOVI PROBLEMI
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
BERN - Sud u Singapuru donio je odluku da švicarska banka Credit Suisse mora isplatiti 926 milijuna dolara odštete bivšem premijeru Gruzije Bidzini Ivanišviliju.
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
FINANCIRANJE
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
BERLIN - Unatoč nedavnim problemima na financijskim tržištima u Americi i Švicarskoj, komercijalne banke u Njemačkoj kažu da nema negativnih učinaka na kredite koje nude.
Dobit banaka u Federaciji BiH u prvom kvartalu 134,8 miliona KM
U PLUSU
Dobit banaka u Federaciji BiH u prvom kvartalu 134,8 miliona KM
SARAJEVO - Banke u Federaciji ostvarile su u prvom kvartalu 2023. godine neto dobit od 134,8 miliona KM, prema preliminarnim podacima Agencije za bankarstvo FBiH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE