GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti u godinu dana povećani za 8,5 milijardi kuna

Ukupni krediti u godinu dana povećani za 8,5 milijardi kuna
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2022 / 08:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem studenoga 2021. u Hrvatskoj je bilo plasirano ukupno 237,6 milijardi kuna kredita, što je za 8,5 milijardi ili 3,7 posto više nego godinu dana ranije, podaci su Hrvatske narodne banke (HNB).

Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) iznosili su 243,4 milijarde kuna, što je za 0,7 milijardi ili 0,3 posto više nego u listopadu i 4,5 posto više nego u studenome godinu dana ranije, navodi se u novom HNB-ovom Komentaru monetarnih kretanja za studeni.

U ukupnim plasmanima banaka, najveći se dio odnosi na kredite, 237,6 milijardi kuna, što je za 0,3 posto više nego u listopadu, odnosno za 8,5 milijardi kuna ili 3,7 posto više nego u studenome 2020.

Gledano po sektorima, na mjesečnoj su razini krediti poduzećima porasli za 0,4 milijardi kuna ili 0,5 posto, na 84,8 milijardi kuna.

Porasli su i krediti stanovništvu i to za 0,2 milijarde kuna ili 0,2 posto, na 141,8 milijardi kuna, a blagi rast primjetan je i kod ostalih financijskih institucija, za 0,1 milijardu kuna ili 0,5 posto, na 11 milijardi kuna.

Najveći dio mjesečnog rasta kredita odobrenih stanovništvu odnosi se na stambene kredite, koji su uvećani za 0,3 milijardu kuna ili 0,4 posto, te iznose 67,5 milijardi kuna, dok su gotovinski nenamjenski krediti ostali gotovo nepromijenjeni, na 53,3 milijarde kuna.

Na godišnjoj razini, pak, krediti poduzećima porasli su za 0,6 milijardi kuna ili 0,7 posto, a krediti kućanstvima za 5,7 milijardi kuna ili za 4,2 posto. Krediti ostalim domaćim sektorima uvećani su u odnosu na studeni 2020. za 2,2 milijarde kuna ili 25,1 posto.

Kako ističu iz HNB-a, na godišnjoj razini zabilježeno je usporavanje stope rasta ukupnih kredita stanovništvu s 4,9 posto u listopadu na 4,8 posto u studenome, kao odraz
usporavanja rasta stambenih kredita, s 11,3 na 10,5 posto, i to zbog izraženog rasta subvencioniranih kredita ostvarenog u istom razdoblju prethodne godine.

Iz središnje banke navode i da je usporavanje kreditiranja stanovništva na godišnjoj razini dijelom je ublažila stagnacija gotovinskih nenamjenskih kredita, koji su se smanjili u istom mjesecu prošle godine, što je povećalo godišnju stopu njihovog rasta s 1,6 na 2 posto. S druge strane, krediti poduzećima su nakon stagnacije u ranijem dijelu godine nastavili bilježiti ubrzanje rasta na godišnjoj razini, s 1,8 na 2,2 posto.

Tagovi: krediti, ukupni krediti, Hrvatska narodna banka, krediti poduzećima
PROČITAJ I OVO
PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine
OBVEZNICE
PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent izdanja i investitor u izdanju korporativnih obveznica društva Yellow Submarine d.o.o.
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
OCJENE
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
BERN - Prošlogodišnjim preuzimanjem domaćeg konkurenta Credit Suisse, švicarska banka UBS ojačat će svoju poziciju najvećeg zajmodavca u Švicarskoj, ali spajanje neće eliminirati konkurenciju, istaknuo je danas švicarski financijski regulator Finma.
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
KREDITI
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija plasiranih institucionalnim sektorima iznosili su na kraju travnja 2024., na osnovi stanja, 43,9 mlrd. eura.
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
PROBLEMI
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
NEW YORK - Peteročlani upravni odbor Federalne korporacije za osiguranje depozita planira glasovati u četvrtak za snižavanje rejtinga Citigroupovih sustava za upravljanje podacima s "nedostatka" na "nedostatak", izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal.
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
DOBRA GODINA
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do travnja ostvarile čistu dobit od 310,2 milijuna eura, što je 56,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Povećanje dobiti uglavnom je rezultat povećanja neto dobiti, posebice neto kamata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE