GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti u godinu dana povećani za 8,5 milijardi kuna

Ukupni krediti u godinu dana povećani za 8,5 milijardi kuna
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2022 / 08:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem studenoga 2021. u Hrvatskoj je bilo plasirano ukupno 237,6 milijardi kuna kredita, što je za 8,5 milijardi ili 3,7 posto više nego godinu dana ranije, podaci su Hrvatske narodne banke (HNB).

Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) iznosili su 243,4 milijarde kuna, što je za 0,7 milijardi ili 0,3 posto više nego u listopadu i 4,5 posto više nego u studenome godinu dana ranije, navodi se u novom HNB-ovom Komentaru monetarnih kretanja za studeni.

U ukupnim plasmanima banaka, najveći se dio odnosi na kredite, 237,6 milijardi kuna, što je za 0,3 posto više nego u listopadu, odnosno za 8,5 milijardi kuna ili 3,7 posto više nego u studenome 2020.

Gledano po sektorima, na mjesečnoj su razini krediti poduzećima porasli za 0,4 milijardi kuna ili 0,5 posto, na 84,8 milijardi kuna.

Porasli su i krediti stanovništvu i to za 0,2 milijarde kuna ili 0,2 posto, na 141,8 milijardi kuna, a blagi rast primjetan je i kod ostalih financijskih institucija, za 0,1 milijardu kuna ili 0,5 posto, na 11 milijardi kuna.

Najveći dio mjesečnog rasta kredita odobrenih stanovništvu odnosi se na stambene kredite, koji su uvećani za 0,3 milijardu kuna ili 0,4 posto, te iznose 67,5 milijardi kuna, dok su gotovinski nenamjenski krediti ostali gotovo nepromijenjeni, na 53,3 milijarde kuna.

Na godišnjoj razini, pak, krediti poduzećima porasli su za 0,6 milijardi kuna ili 0,7 posto, a krediti kućanstvima za 5,7 milijardi kuna ili za 4,2 posto. Krediti ostalim domaćim sektorima uvećani su u odnosu na studeni 2020. za 2,2 milijarde kuna ili 25,1 posto.

Kako ističu iz HNB-a, na godišnjoj razini zabilježeno je usporavanje stope rasta ukupnih kredita stanovništvu s 4,9 posto u listopadu na 4,8 posto u studenome, kao odraz
usporavanja rasta stambenih kredita, s 11,3 na 10,5 posto, i to zbog izraženog rasta subvencioniranih kredita ostvarenog u istom razdoblju prethodne godine.

Iz središnje banke navode i da je usporavanje kreditiranja stanovništva na godišnjoj razini dijelom je ublažila stagnacija gotovinskih nenamjenskih kredita, koji su se smanjili u istom mjesecu prošle godine, što je povećalo godišnju stopu njihovog rasta s 1,6 na 2 posto. S druge strane, krediti poduzećima su nakon stagnacije u ranijem dijelu godine nastavili bilježiti ubrzanje rasta na godišnjoj razini, s 1,8 na 2,2 posto.

Tagovi: krediti, ukupni krediti, Hrvatska narodna banka, krediti poduzećima
PROČITAJ I OVO
Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
AFERE
Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
ZAGREB - Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek u N1 Studiju uživo komentirala je veliku aferu HNB-a. Osvrnula se i na ulaganje u obveznicu Erste banke te komentirala je li imala neke povlaštene informacije.
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
GUVERNER
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
ZAGREB - "Pa, sasvim sigurno nismo pogriješili ništa što bih ja vidio da bismo pogriješili. Šteta dolazi ove halabuke što dolazi iz svega toga."
JPMorgan razočarao investitore, dionice tonu
REZULTATI
JPMorgan razočarao investitore, dionice tonu
NEW YORK - Počela je sezona objava poslovnih rezultata američkih korporacija za zadnji kvartal 2021. godine, a prve su krenule neke velike banke koje, barem se čini, još nisu u stanju iskoristiti strmiju krivulju prinosa američkih obveznice.
Banke najavljuju rast naknada
NAKNADE
Banke najavljuju rast naknada
ZAGREB - Banke su najavile da će iznosi naknada i u ovoj godini rasti.
Slučaj Raiffeisen: Savezni vrhovni sud Njemačke potvrdio odluku kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH
EPILOG
Slučaj Raiffeisen: Savezni vrhovni sud Njemačke potvrdio odluku kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH
ZAGREB - Savezni vrhovni sud Njemačke odbacio je žalbu Raiffeisen banke i potvrdio odluku Visokog regionalnog suda u Frankfurtu kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH da je arbitražni postupak, koji se temelji na arbitražnoj klauzuli sadržanoj u austrijsko-hrvatskom BIT-u, nedopustiv, priopćio je u petak DORH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE