GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti u 2019. porasli 3,6%

Ukupni krediti u 2019. porasli 3,6%
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2020 / 09:37
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju prosinca iznosili su 260,3 mlrd kuna. Na mjesečnoj razini zabilježen je rast od 0,1% dok je u odnosu na kraj prošle godine zabilježeno povećanje od 3,6%.

Promatrano po valutnoj strukturi, na godišnjoj su razini kunski krediti porasli za preko 13 mlrd kuna dok su oni s valutnom klauzulom bili niži za 4 mlrd. Iako je na valutni dio kredita utjecalo i blago jačanje kune ostaje činjenica da je trend rasta kunskih kredita, te pad valutnih kredita prisutan već više od šest godina. Udio valutnih kredita u ukupnim kreditima tako se kontinuirano smanjuje od sredine 2012. kada je taj pokazatelj kreditne eurizacije iznosio 76,3%. Na kraju 2019. godine valutni krediti u ukupnim kreditima činili su tek 55,2%.

Promatrano prema sektorima, više od polovine kredita plasirani su sektoru kućanstava. Nominalan iznos ovih kredita u prosincu je premašio 133 mlrd kuna što je 8,6 mlrd više u odnosu na kraj 2018. Unatoč skromnom mjesečnom porastu od 0,4%, godišnja stopa rasta iznosila je 6,9%. Kod stanovništva osobito je izražena sklonost kreditiranja u domaćoj valuti dominantno kroz gotovinske nenamjenske kredite koji još uvijek rastu po godišnjim dvoznamenkastim stopama (10,9%).

Krediti nefinancijskim trgovačkim društvima na kraju prosinca spustili su se ispod 82 mlrd kuna, te su bili 0,3% niži na mjesečnoj razini. Godišnja stopa rasta ostala je negativna šesti mjesec za redom te je iznosila -0,8%.

Naposljetku, krediti središnjoj državi u prosincu su zabilježili iznos od 37,1 mlrd kuna što na mjesečnoj razini predstavlja pad od 2,0%. Na godišnjoj razini stanje ovih kredita poraslo je za 2%.

U nastavku godine kreditna aktivnost banaka nastavit će rasti predvođena kreditiranjem sektora stanovništva, čije bi stope rasta ipak trebale blago usporiti. I dok se u uvjetima dobrog punjenja proračuna može računati s daljnjim razduživanjem središnje države, krediti poduzećima mogli bi bilježiti tek skromne stope rasta.

Tagovi: ukupni krediti, krediti, stambeni krediti, potrošački krediti, Hrvatska narodna banka, nemajenski krediti
PROČITAJ I OVO
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE