GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti stanovništvu krajem listopada dosegnuli 123,5 mlrd kuna

Ukupni krediti stanovništvu krajem listopada dosegnuli 123,5 mlrd kuna
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2018 / 09:32
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a ukupni krediti stanovništvu nastavili su i u listopadu s mjesečnim i godišnjim stopama rasta.
Tako je u odnosu na rujan iznos kredita stanovništvu viši za 915,4 mil. kuna. Uz mjesečni rast od 0,7% nastavljene su godišnje stope rasta četrnaesti mjesec za redom. U odnosu na listopad 2017. stanje kredita stanovništvu bilo je više za 4,8 mlrd. kuna ili 4% pri čemu su ukupno odobreni krediti stanovništvu premašili 123,5 mlrd. kuna.

Prema podacima o plasmanima stanovništvu na osnovi transakcija (koji isključuju utjecaj tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa plasmana) plasmani sektoru stanovništva potvrđuju nešto izraženiju kreditnu aktivnost budući da su uz mjesečni rast od 0,8% plasmani stanovništvu nastavili s godišnjim stopama rasta od 5,9%.

Kod kreditnih obveza sektora stanovništva prema valutnoj strukturi vidljiv je trend preusmjeravanja obveza iz valutnih u kunske, što odražava izraženiju sklonost zaduživanja u domaćoj valuti čemu zasigurno u prilog ide i razdoblje niskih kamatnih stopa.

Kunski krediti stanovništvu nastavili su s dvoznamenkastim godišnjim stopama rasta koje traju pune tri godine (13,2%). Uz mjesečni rast od 1,4% njihov iznos je premašio 63,8 mlrd. kuna. Suprotno tome, negativne godišnje stope rasta valutnih kredita započele su još u 2012. Na kraju listopada nominalan iznos valutnih kredita, uz stagnaciju na mjesečnoj te pad na godišnjoj razini (-4,3%) iznosio je 59,6 mlrd. kuna. Tako je udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu u posljednjih godinu dana narastao za oko 4 postotna boda pri čemu je udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu u listopadu iznosio 52%.

Promatrano prema vrstama kredita odobrenih stanovništvu najznačajniji udio, 43%, odnosi se na stambene kredite koji su uz blagi mjesečni rast (0,5%) te godišnji rast od 1,9% krajem listopada iznosili 53,1 mlrd. kuna. Usporavanje godišnjih stopa rasta stambenih kredita upućuju da još nisu vidljivi značajniji učinci ovogodišnjeg programa subvencioniranja stambenih kredita.

I unutar ove kategorije kredita stanovništvu vidljiv je trend promjene valutne strukture. Naime, primjetan je trend rasta kunskih kredita koji su na kraju listopada premašili 15,2 mlrd. kuna i pri tome zabilježili rast od 1,4% mjesečno te 15% godišnje. Udio kunskih kredita u ukupnim stambenim kreditima narastao je na 29%. Iznos kunskih kredita uz valutnu klauzulu (prvenstveno krediti vezani za euro) u ukupnim stambenim kreditima spustio se krajem listopada na 37,8 mlrd. kuna (-2,6% na godišnjoj razini).

Gotovinski nenamjenski krediti s udjelom od više od 38,4% u ukupnim kreditima stanovništvu i peti mjesec za redom su zabilježili dvoznamenkastu godišnju stopu rasta (11%). Na kraju listopada su iznosili 47,4 mlrd. kuna. Kod gotovinskih nenamjenskih kredita također je prisutan trend rasta udjela kunskih kredita u odnosu na one kunske kredite s valutnom klauzulom. Naime, gotovinski nenamjenski kunski krediti zabilježili su godišnji rast od 19,3% dok su oni valutni niži za 6,4% u odnosu na listopad 2017. Na kraju promatranog mjeseca udio kunskih kredita u ukupnim gotovinskim nenamjenskim kreditima popeo se na 72%.

Tagovi: ukupni krediti, kreditiranje, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
I NKBM najavila uvođenje ležarina za više iznose depozita
LEŽARINA
I NKBM najavila uvođenje ležarina za više iznose depozita
MARIBOR - Nakon što su NLB i SKB banka najavile da će u travnju uvesti naknade za skladištenje fizičkih osoba za prosječna mjesečna stanja iznad 250.000 odnosno 200.000 EUR, sada to za lipanj najavljuje i Nova KBM.
HUB: Vjerujemo da neće biti dodatne potrebe za moratorijima
KREDITIRANJE
HUB: Vjerujemo da neće biti dodatne potrebe za moratorijima
ZAGREB - S početkom turističke sezone, kada poduzeća iz područja turizma i prometa počnu ostvarivati prihode, u Hrvatskoj udruzi banaka vjeruju da će se povećati i njihova kreditna sposobnost te da neće biti dodatne potrebe za moratorijima.
Solidni rezultati OTP grupe u pandemijskoj godini
STABILNO
Solidni rezultati OTP grupe u pandemijskoj godini
BUDIMPEŠTA - Unatoč neočekivanim izazovima uzrokovanim pandemijom, poslovanje OTP grupe se odvijalo bez poteškoća u 2020. godini.
Pahor bi za viceguvernerku nominirao Tinu Žumer
NOMINACIJE
Pahor bi za viceguvernerku nominirao Tinu Žumer
LJUBLJANA - Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor nastavio je danas konzultacije s čelnicima parlamentarnih skupina u vezi s novim viceguvernerom Banke Slovenije. Odlučio je u ožujku nominirati kandidatkinju Tinu Žumer.
Sberbank zaključio 2020. s 10 posto nižom neto dobiti
PAD
Sberbank zaključio 2020. s 10 posto nižom neto dobiti
MOSKVA - Najveća ruska banka Sberbank u četvrtak je izvijestila da joj je neto dobit u 2020. godini pala za 10 posto, pritisnuta višestruko većim rezervacijama za loše zajmove u krizi koju je prouzročila pandemija koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE