GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti stanovništvu 134,6 mlrd. kuna

Ukupni krediti stanovništvu 134,6 mlrd. kuna
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2020 / 08:46
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti sektoru stanovništva na kraju lipnja iznosili su 134,6 mlrd. kuna.

Time je, iako sporijom dinamikom za razliku od prošlih mjeseci, nastavljen rast na mjesečnoj i godišnjoj razini. Ukupni krediti u promatranom sektoru na mjesečnoj razini bili su viši tek za 0,2% dok su na godišnjoj razini bili viši za 4,2%. Trend rasta na mjesečnoj razini koji je trajao od početka 2018. prekinut je u travnju s brzim oporavkom u svibnju i lipnju dok su godišnje stope rasta ukupnih kredita stanovništvu i dalje prisutne od rujna 2017. s tendencijom usporavanja tijekom 2020. godine.

Promatrano prema valutnoj strukturi, udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu u lipnju je iznosio 54,6%. Prema tome, kunski krediti stanovništvu krajem lipnja iznosili su 73,5 mlrd. kuna uz blago usporavanje godišnje stope rasta na 6,9% (sa 7,0% u svibnju). Time je, nakon višegodišnjeg dvoznamenkastog rasta, treći mjesec zaredom zabilježena jednoznamenkasta godišnja stopa rasta ovih kredita.

S druge strane, ukupni devizni krediti stanovništvu i krediti sa valutnom klauzulom sektora stanovništva krajem lipnja iznosili su 61,1 mlrd. kuna te su u odnosu na isti mjesec prošle godine bili viši za 1,1%. Kod spomenutih kredita se u većini slučajeva radi o kreditima u eurima pa su tako blagom godišnjem rastu pridonijela tečajna kretanja kod kojih je u odnosu na kraj lipnja prošle godine tečaj EUR/HRK porastao za 2,2%, odnosno kuna je oslabila u odnosu na euro što je rezultiralo većom kunskom protuvrijednošću.

Prema vrstama kredita koji su odobreni sektoru stanovništva, najznačajniji udio (44,2%) odnosi se na stambene kredite koji su krajem lipnja iznosili 59,5 mlrd. kuna uz godišnju stopu rasta od 8,4% čime je nastavljen trend godišnjih stopa rasta ovih vrsta kredita od studenog 2017. Unutar kategorije ukupnih stambenih kredita stanovništvu, udio kunskih kredita na kraju lipnja porastao je na 30,9% (29,7% u lipnju 2019.) pri čemu je godišnja stopa promjene navedenih kredita iznosila 12,8% dok je kod onih sa valutnom klauzulom bila nešto nižih 6,5%.

U lipnju su usporene godišnje stope rasta (koje traju od polovice 2018.) kod druge najznačajnije vrste kredita stanovništvu, gotovinskih nenamjenskih kredita, koji sudjeluju sa udjelom od 39,3% u ukupnim kreditima stanovništvu. U lipnju je zabilježen godišnji rast od 3,8% (4,6% u svibnju).

S obzirom na narušeni optimizam, očekivanja i pogoršanja na tržištu rada te više averzije prema riziku, očekujemo da će potražnja za kreditima uslijed novonastalih okolnosti u narednim mjesecima oslabiti.

Tagovi: krediti, ukupni krediti, gotovinski krediti, kreditiranje, Hrvatska narodna banka, hrvatske banke, stambeni krediti, kunski krediti
PROČITAJ I OVO
HNB: U Hrvatskoj 46 posto klijenata banaka koristi internetsko i mobilno bankarstvo
ISPOD PROSJEKA EU
HNB: U Hrvatskoj 46 posto klijenata banaka koristi internetsko i mobilno bankarstvo
ZAGREB - U Hrvatskoj se 46 posto klijenata banaka koristi internetskim i/ili mobilnim bankarstvom, dok je prosjek EU-a 58 posto, pokazuje anketa stručnjaka Hrvatske narodne banke (HNB) provedena u 2019. godini.
Bankama u devet mjeseci bruto dobit pala 44 posto
OŠTAR PAD
Bankama u devet mjeseci bruto dobit pala 44 posto
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prvih su devet mjeseci ove godine ostvarile ukupnu dobit prije oporezivanja u iznosu od 2,96 milijardi kuna, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjenje za 44,2 posto, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Addiko Bank donijela odluku o uvjetnoj isplati dividende
DIVIDENDA
Addiko Bank donijela odluku o uvjetnoj isplati dividende
BEČ - Skupština Addiko Bank AG, sa sjedištem u Beču, donijela je odluku o uvjetnoj isplati dividende od 2,05 eura po dionici za financijsku 2019. godinu.
Mustier odlazi iz UniCredita u travnju 2021.
EPILOG
Mustier odlazi iz UniCredita u travnju 2021.
MILANO - Glavni izvršni direktor UniCredita Jean-Pierre Mustier odlazi iz UniCredita nakon isteka mandata u travnju 2021. godine.
OTP u Srbiji: Krediti na godišnjem nivou porasli 14%
RAST
OTP u Srbiji: Krediti na godišnjem nivou porasli 14%
BEOGRAD - Uprkos otežanim uslovima poslovanja usled pandemije, u trećem kvartalu ukupni neto krediti OTP Grupe u Srbiji iznosili su 3,6 milijarde evra.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE