GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti rastu zbog većeg kreditiranja poduzeća

Ukupni krediti rastu zbog većeg kreditiranja poduzeća
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2022 / 10:53
Autor: RBA analize
ANALIZA - Tijekom svibnja, ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) porasli su za 3,7 mlrd. kuna ili 1,4% u odnosu na travanj (na osnovi transakcija) te su na kraju mjeseca iznosili 257,6 mlrd. kuna.

Pritom je njihova godišnja stopa rasta ubrzala na 7,4% u svibnju s 6,5% u travnju. Mjesečni prirast plasmana u potpunosti se odnosi na kredite, koji čine glavnu stavku plasmana pri čemu su već četvrti mjesec zaredom snažno porasli krediti nefinancijskim poduzećima. Prema navodima iz središnje banke, više od polovine mjesečnih transakcija kredita poduzećima u svibnju odnosilo se na poduzeća koja se bave distribucijom električne energije i plinovitih goriva, dok je ostatak raspršen po većem broju ostalih poduzeća, uglavnom u svrhu financiranja investicija i obrtnoga kapitala. Kreditiranje stanovništva također je ojačalo, a najveći dio kredita odobren tom sektoru odnosi se na stambene kredite.

Promatrano po sektorima, na osnovi stanja krediti stanovništvu porasli su za 1% mjesečno te 5,2% na godišnjoj razini. I krediti poduzećima također su rasli u odnosu na travanj (+2%) te su u odnosu na svibanj 2021. viši za 11,2%. Godišnji rast ukupnih kredita plasiranih poduzećima, na osnovi stanja, dolazi od rasta kredita za investicije i kredita za obrtna sredstva. Krediti za investicije u svibnju su i treći mjesec za redom zabilježili pozitivnu godišnju stopu rasta te su na kraju svibnja iznosili 38,4 mlrd. kuna što je povećanje u odnosu na prethodni mjesec za 0,7% dok su na godišnjoj razini viši za 8,3%. Krediti za obrtna sredstva na mjesečnoj razini zabilježili su rast od 4,7% te su iznosili 32,7 mlrd. kuna dok su na godišnjoj razini zabilježili rast od čak 17,1%. Uspoređujući s krajem 2021. i krediti za investicije i krediti za obrtna sredstva u svibnju bilježe povećanje od 8,2% odnosno 18,7%.

Poremećaji u lancima opskrbe povećavaju razinu neizvjesnosti te unose visok rizik u financijske odluke kod poduzetnika. Posljedično, dio poduzetnika će odluke o financiranju temeljiti na pogrešnim predviđanjima o promjenama cijena te će uz operativne gubitke ostvariti i gubitke na financiranju. Stoga predviđamo pogoršanje omjera neprihodujućih kredita u segmentu poduzeća, uz porast rezerviranja za gubitke i smanjivanje stope povrata na kapital kod kreditnih institucija.

Kod potrošača se pojačava potražnja za dugoročnim stambenim kreditima zbog državnog subvencioniranja otplate za mlađe dobne skupine, ali i kao vrsta ulaganja s ciljem zaštite od inflacije i korištenja pozitivnog učinka realno negativnih kamatnih stopa na kredite. U drugom polugodištu očekujemo sporiji rast stambenih kredita nakon što se iskoristi proljetni volumen subvencija, a potrošački krediti bi trebali brže rasti pod pritiskom potrošačkih cijena.

Kod poduzeća očekujemo više stope rasta kredita nego kod stanovništva zbog toga što je rast cijena repromaterijala značajno veći od rasta potrošačkih cijena.

Tagovi: ukupni krediti, kreditiranje, Hrvatska narodna banka, krediti poduzećima
PROČITAJ I OVO
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE