GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti rastu, a taj će se trend nastaviti i u 2023.

Ukupni krediti rastu, a taj će se trend nastaviti i u 2023.
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2022 / 11:43
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) porasli su u kolovozu za 0,7 mlrd. kuna ili 0,3% u odnosu na kraj srpnja (na osnovi transakcija) dosegnuvši 263,7 mlrd. kuna.

Pritom je njihova godišnja stopa rasta ubrzala na 9,5% u kolovozu u odnosu na 8,9% u srpnju. Prirast plasmana na mjesečnoj razini generiran je uglavnom rastom kredita, koji čine glavnu stavku plasmana. Prema navodima iz središnje banke, blagi rast ukupnih plasmana odražava podjednako povećanje kreditiranja stanovništva i poduzeća. Istovremeno je na godišnjoj razini nastavljeno snažno ubrzanje rasta kredita poduzećima zbog učinka baznog razdoblja, odnosno zbog slabije kreditne aktivnosti u kolovozu prošle godine. Na osnovi stanja, ukupni krediti (osim kredita središnjoj državi) iznosili su 256,9 mlrd. kuna, što je povećanje za 0,6 mlrd. kuna ili 0,2% na mjesečnoj razini i 21,2 mlrd. kuna ili 9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Promatrano po sektorima, na osnovi stanja, krediti nefinancijskim poduzećima ukupnog iznosa 98,8 mlrd. kuna bili su veći za 0,4 mlrd. kuna ili 0,4% na mjesečnoj razini, dok je godišnja stopa rasta ubrzala na 16,9% (+14,3 mlrd. kuna) u odnosu na 15,3% u srpnju. Prema središnjoj banci, povećana potražnja za kreditima zrcali rast troškova nabave uslijed poskupljenja uvoznih energenata i sirovina, kao i nastojanje poduzeća da iskoriste još uvijek povoljne uvjete financiranja. Na godišnjoj razini, krediti za obrtna sredstva krajem kolovoza usporili su za 1,8pb u odnosu na godišnju promjenu u srpnju, odnosno porasli su za 19,9% (+5,5 mlrd. kuna). Krediti za investicije ubrzali su na 17,2% na godišnjoj razini (u odnosu na 16,1% u srpnju) i tako porasli za 5,9 mlrd. kuna. Trend pozitivnih godišnjih promjena ovih dviju kategorija traje od ožujka ove godine, a ocrtava povećanje kreditne aktivnosti banaka prema poduzećima.

Međutim, na mjesečnoj razini, krediti za obrtna sredstva evidentirali su pad prvi put od početka godine (-3% ili 1,02 mlrd. kuna), a krediti za investicije (-0,1% ili 0,03 mlrd. kuna) od rujna 2021.

S druge strane, krediti stanovništvu s iznosom od gotovo 148 mlrd. kuna bili su na mjesečnoj razini viši za tek 0,3% dok je godišnja stopa rasta blago ubrzala na 5,3% (s 5,2% u srpnju). Skroman rast kredita stanovništvu potaknut je uglavnom rastom stambenih kredita koji su, s nominalnim iznosom od 72,7 mlrd. kuna, ostvarili povećanje od 0,6% ili 0,4 mlrd. kuna na mjesečnoj razini. U odnosu na kolovoz 2021. zabilježen je rast od 9,5% ili 6,3 mlrd. kuna. Spomenuti rast stambenog kreditiranja odraz je posljednjega kruga programa državnog subvencioniranja stambenih kredita. Istovremeno skroman rast bilježe i gotovinski nenamjenski krediti. S iznosom od 54,5 mlrd. kuna (36,8% ukupnih kredita stanovništvu) zabilježili su blagi porast od 0,1 mlrd. kuna ili 0,2% na mjesečnoj razini te 1,6 mlrd. ili 3% na godišnjoj razini.

Dokle god prevladavaju uvjeti visoke likvidnosti, u financijskom sektoru neće biti zapreka za povećanje plasmana banaka u kredite pa očekujemo prijenos bržeg rasta kredita i u sljedeću godinu. Kod potrošača će rast stambenih kredita poticati državne subvencije i povećanje cijena na tržištu nekretnina, dok će na rast potrošačkih kredita djelovati rast cijena na tržištu roba i usluga. Kod poduzeća očekujemo više stope rasta kredita jer je rast cijena repromaterijala značajno veći od rasta potrošačkih cijena.

Tagovi: krediti, kreditiranje, ukupni krediti, Hrvatska narodna banka, krediti poduzećima
PROČITAJ I OVO
Izgledan disciplinski postupak protiv menadžera Credit Suissea
EPILOG
Izgledan disciplinski postupak protiv menadžera Credit Suissea
BERN - Švicarski financijski regulator (FINMA) objavio je danas da razmatra hoće li pokrenuti disciplinski postupak protiv direktora banke Credit Suisse nakon što je drugu po veličini banku u Švicarskoj prošli tjedan morala otkupiti najveća švicarska banka UBS.
Tržišna kapitalizacija američkih banaka pala za 229 milijardi dolara
TEŽAK PAD
Tržišna kapitalizacija američkih banaka pala za 229 milijardi dolara
LONDON - Što nije u redu s bankama, zapitao se i britanski tjednik The Economist.
Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka
ODLJEV
Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka
WASHINGTON - Regulatori su ponovno uvjeravali javnost da je bankarski sustav siguran, budući da su svježi podaci pokazali da su klijenti nedavno povukli gotovo 100 milijardi dolara depozita.
Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
RASPRODAJA
Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
FRANKFURT - Dionice Deutsche Banka skliznule su u petak, dok su troškovi osiguranja od neplaćanja naglo porasli, jer se njemački zajmodavac našao na meti panične rasprodaje zbog briga oko stabilnosti europskog bankarskog sektora.
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
RAST
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
ZAGREB – Prema nekonsolidiranom financijskom izvještaju, koji obuhvaća rezultate Erste&Steiermärkische Bank d.d. bez ovisnih društava, neto dobit u 2022. godini iznosila je 977,0 milijuna kuna, 15,3% više u odnosu na 847,0 milijuna kuna u 2021.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE