GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti porasli potaknuti kreditiranjem stanovništva

Ukupni krediti porasli potaknuti kreditiranjem stanovništva
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2023 / 09:21
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima porasli su u kolovozu, na osnovi transakcija, za 0,6% ili 0,2 mlrd. eura na mjesečnoj razini.

Rast ukupnih kredita u odnosu na srpanj potaknut je prvenstveno kreditnom aktivnošću u sektoru stanovništva budući da su stambeni krediti porasli za 124 mil. eura, a gotovinski nenamjenski za otprilike 55 mil. eura. Rast stambenih kredita još uvijek zrcali učinak državnih subvencija za stambene kredite. Krediti nefinancijskim poduzećima porasli su za skromnih 46 mil. eura, te su nadmašili mjesečni rast iz srpnja. Promatrano prema strukturi kredita, smanjenje bilježe krediti za obrtna sredstva, dok su u odnosu na srpanj porasli sindicirani krediti i krediti za investicije.

Rast ukupnih kredita domaćim sektorima ubrzao je na godišnjoj razini, s 8,2% u srpnju na 8,6% u kolovozu (+2,9 mlrd. eura). Rast kredita nefinancijskim poduzećima nastavio se blago usporavati (s 10,8% u srpnju na 10,7% u kolovozu), kao posljedica učinka baznog razdoblja. Rast kredita stanovništvu ubrzao je s 6,9% na 7,6%, kao odraz ubrzavanja rasta gotovinskih nenamjenskih kredita (s 6,8% na 7,4%) i stambenih kredita (s 9,5% na 10,1%).

Općenito, transakcije prikazuju promjene iz kojih su isključeni učinci cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, promjene tečaja, reklasifikacija te otpisa kredita, što uključuje i prodaje kredita u visini ispravka njihove vrijednosti.

Promatrano na osnovi stanja, ukupni krediti iznosili su na kraju kolovoza 42,5 mlrd. eura (+0,6% mjesečno odnosno +6,2% godišnje). Na osnovi stanja, promatrano po sektorima, krediti nefinancijskim poduzećima ukupnog iznosa 14,5 mlrd. eura porasli su za skromnih 0,3% ili 38,9 mil. eura na mjesečnoj razini. Godišnja stopa rasta nastavila je usporavati sedmi mjesec zaredom, a u kolovozu se spustila na 10,2% (+1,3 mlrd. eura) u odnosu na 10,4% zabilježenih u srpnju odnosno 13,0% zabilježenih u lipnju 2023. S druge strane, krediti kućanstvima s iznosom od 21,1 mlrd. eura porasli su u odnosu na srpanj za 0,9% ili 190,4 mil. eura, dok je u odnosu na kolovoz prethodne godine rast iznosio 1,4 mlrd. eura ili 7,1%.

Krediti općoj državi, od kojih se glavnina (85,9%) odnosi na kredite središnjoj državi, na kraju kolovoza iznosili su 5,6 mlrd. eura. Uz pad u odnosu na kolovoz prošle godine za 190 mil. eura (-3,3%), u odnosu na srpanj zabilježeno je povećanje za 57,8 mil. eura ili 1,0%. Pri tome se većina kredita središnjoj državi odnosila na dugoročne kredite (s dospijećem višim od 5 godina).

Povećanje referentnih kamatnih stopa ESB-a prenosi se i na domaće tržište, pa se domaći sektori zadužuju po sve višim kamatnim stopama. Naime, prema podacima HNB-a, prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene kredite nefinancijskim poduzećima u kolovozu je dosegnula 5,1% (+32 bazna boda u odnosu na srpanj i +315 baznih bodova u odnosu na razdoblje prije početka ciklusa podizanja kamatnih stopa). Tome je pridonijelo i povećanje udjela sindiciranih kredita u ukupnom financiranju koji imaju relativno višu kamatnu stopu. S druge strane, smanjio se udio kredita za obrtna sredstva koji se odobravaju s relativno nižim kamatnim stopama.

Kod kredita plasiranih sektoru stanovništva, kamatna stopa na prvi put ugovorene stambene kredite povećala se za 28 baznih bodova u odnosu na srpanj te dosegla razinu od 3,5% (+105bb u odnosu na srpanj 2022.). Rast na mjesečnoj razini odražava i nešto manji iznos prvi put ugovorenih stambenih kredita u okviru državnog programa subvencioniranja budući da se oni uobičajeno ugovaraju uz nižu kamatnu stopu od tržišnih prosjeka. Kamatna stopa na prvi put ugovorene gotovinske nenamjenske kredite iznosila je 6,0% (+20bb na mjesečnoj razini i +64bb u odnosu na razdoblje prije početka pooštravanja kamatnih stopa).

Može se zaključiti da kreditna aktivnosti nastavlja biti snažna unatoč postepenom, ali kontinuiranom rastu kamatnih stopa.

Tagovi: KREDITI, KREDITIRANJE, hRV ATSKA NARODNA BANKA
PROČITAJ I OVO
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
SNAŽAN RAST
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prošloj su godini poslovale s dobiti od 1,36 milijardi eura, što je za 647,2 milijuna eura ili 91,2 posto više nego godinu ranije, pokazuju privremeni nerevidirani podaci o poslovanju kreditnih institucija koje je u četvrtak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
DOBRE BROJKE
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
BEČ - Potaknut dobrim operativnim rezultatima i povoljnim kamatnim okruženjem, Erste Group Bank AG ostvario je operativni rezultat od 5,5 milijardi eura u 2023. godini, što predstavlja rast od 38% u usporedbi s prethodnom godinom.
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u 2023. godini ostvarila je neto dobit od 84.2 milijuna eura, što je za oko 42.4 milijuna eura manje no 2022. godine, kada je ostvarena jednokratna dobit od povoljne kupnje Nove hrvatske banke (NHB).
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
DIVIDENDA
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
ZAGREB - Zagrebačka banka objavljuje da Uprava i Nadzorni odbor Banke predlažu Glavnoj skupštini, za koju se planira da će biti održana 10. travnja 2024. donošenje odluke o isplati dividende imateljima redovnih dionica oznake ZABA-R-A u iznosu od 1,40 eura po dionici, koja bi se isplatila iz neto dobiti ostvarene u 2023. godini.
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
STAGNACIJA
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
FRANKFURT - Bankovni krediti kućanstvima u eurozoni gotovo su stagnirali u siječnju, uz najnižu stopu rasta u gotovo devet godina, pokazuju podaci Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE