GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti narasli na 41,3 milijardu eura

Ukupni krediti narasli na 41,3 milijardu eura
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2023 / 09:36
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju siječnja 41,3 mlrd. eura što je povećanje za 0,6 mlrd. eura ili 1,6% na mjesečnoj razini i 4,1 eura ili 10,9% u odnosu siječanj 2022. (na osnovi stanja).

Promatrano po sektorima, krediti nefinancijskim poduzećima ukupnog iznosa 13,9 mlrd. eura bili su na kraju siječnja veći za 101 mil. eura ili 0,7% na mjesečnoj razini, dok je godišnja stopa rasta ubrzala na 21,5% (+2,5 mlrd. eura) u odnosu na 20,7% u prosincu 2022. Na godišnjoj razini, rast kredita za obrtna sredstva ubrzao je na 20,6% (+739,9 mil. eura), što je 3 postotna boda više na godišnjoj razini. Krediti za obrtna sredstva na kraju siječnja iznosili su 4,3 mlrd. eura.

Istovremeno su krediti za investicije zabilježili pad za 55 mil. eura (ili -1%) u odnosu na prosinac 2022. na 5,5 mlrd. eura pri čemu je godišnja stopa rasta usporila na 16,3%.

S druge strane, krediti kućanstvima s iznosom od 19,9 mlrd. eura ostali su gotovo nepromijenjeni u odnosu na prosinac 2022. (-0,1%), dok je na u odnosu na siječanj 2022. rast iznosio 983 mil. eura ili 5,2%. Promatrano prema strukturi, stambeni krediti na koje se odnosi polovica ukupnih kredita kućanstvima s iznosom od 9,9 mlrd. eura na mjesečnoj su razini stagnirali (+0,1%), što se može povezati s izraženijim porastom stambenoga kreditiranja u prosincu u očekivanju pooštravanja uvjeta kreditiranja. U odnosu na siječanj 2022. stambeni krediti bili su na kraju siječnja viši za 896 mil. eura ili 9,9%. Druga najveća stavka, gotovinski nenamjenski krediti s udjelom od 36,3% u ukupnim kreditima kućanstvima i iznosom od 7,2 mlrd. eura zabilježili su mjesečno smanjenje za 8,4% te rast na godišnjoj razini od 1,8%.

Krediti općoj državi od kojih se glavnina (87%) odnosi na kredite središnjoj državi, na kraju siječnja iznosili su 7,2 mlrd. eura te su uz povećanje u odnosu na prosinac 2022. za 589 mil. eura (+8,9%) u odnosu na siječanj bili viši za 759 mil. eura (+11,8%). Pri tome se većina (79,6%) kredita središnjoj državi odnosilo na dugoročne kredite (s dospijećem više od 5 godina).

Promatrano prema valutnoj strukturi, 99,8% ukupnih kredita drugih monetarnih financijskih institucija odnosi se na kredite u domaćoj valuti odnosno euru.

Nastavku rasta kreditne aktivnosti i na početku 2023. doprinosi i zaokret u monetarnoj politici vodećih središnjih banaka budući da se očekuje nastavak rasta troškova zaduživanja. Prema navodima iz HNB-a, primjetno je i zaoštravanje standarda odobravanja kredita uslijed slabijih ekonomskih izgleda gospodarstva.

Tagovi: ukupni krediti, kreditiranje, Hrvatska narodna banka, krediti poduzećima
PROČITAJ I OVO
PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine
OBVEZNICE
PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent izdanja i investitor u izdanju korporativnih obveznica društva Yellow Submarine d.o.o.
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
OCJENE
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
BERN - Prošlogodišnjim preuzimanjem domaćeg konkurenta Credit Suisse, švicarska banka UBS ojačat će svoju poziciju najvećeg zajmodavca u Švicarskoj, ali spajanje neće eliminirati konkurenciju, istaknuo je danas švicarski financijski regulator Finma.
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
KREDITI
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija plasiranih institucionalnim sektorima iznosili su na kraju travnja 2024., na osnovi stanja, 43,9 mlrd. eura.
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
PROBLEMI
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
NEW YORK - Peteročlani upravni odbor Federalne korporacije za osiguranje depozita planira glasovati u četvrtak za snižavanje rejtinga Citigroupovih sustava za upravljanje podacima s "nedostatka" na "nedostatak", izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal.
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
DOBRA GODINA
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do travnja ostvarile čistu dobit od 310,2 milijuna eura, što je 56,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Povećanje dobiti uglavnom je rezultat povećanja neto dobiti, posebice neto kamata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE