GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti na godišnjoj razini porasli 7,1%

Ukupni krediti na godišnjoj razini porasli 7,1%
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2020 / 10:46
Autor: RBA analize
ANALIZA - Posljednji podaci HNB-a o kreditnoj aktivnosti banaka ukazuju na mjesečni i godišnji rast ukupnih kreditnih plasmana koji su krajem rujna iznosili 271,6 mlrd. kuna.

U odnosu na kolovoz, ukupni krediti bili su viši za 380,6 mil. kuna (0,1%) dok su na godišnjoj razini nastavili trend koji traje od prosinca 2019. te zabilježili razmjerno značajan porast od 18,1 mlrd. kuna (7,1%). S druge strane, u odnosu na kraj prošle godine, ukupni krediti krajem rujna viši su za 11,3 mlrd. kuna (4,3%).

Rast ukupnih kredita na godišnjoj razini prvenstveno je posljedica zaduživanja državnog sektora. Krajem rujna, krediti središnjoj državi uz godišnji rast od 24,4% (8,4 mlrd. kuna) dosegnuli su iznos od 42,9 mlrd. kuna. S druge strane, na mjesečnoj razini zabilježen je blagi porast od 0,2% (70,4 mil. kuna). Ovakav trend kretanja spomenutih kredita posljedica je visokih potreba države za dodatnim sredstvima namijenjenih suzbijanju posljedica pandemije, uz istovremeno zamjetno niži priljev sredstva u državni proračun zbog pada gospodarske aktivnosti.

Istovremeno, rujanski podaci potvrđuju i nastavak zaduživanja privatnog sektora. Tako su krediti nefinancijskim trgovačkim društvima krajem promatranog mjeseca iznosili 84,5 mlrd., čineći malo manje od trećine ukupnih kredita. Uz blagi mjesečni pad od 289,7 mil. kuna (-0,3%), na godišnjoj razini je zabilježeno povećanje od 4,0 mlrd. kuna odnosno 5,0%. Tako je u rujnu potvrđen nastavak trenda godišnjeg rasta domaćih kredita poduzećima koji traje od veljače ove godine.

Krediti sektoru kućanstva krajem promatranog mjeseca iznosili su 135,6 mlrd. kuna, čineći gotovo polovicu (49,9%) udjela u strukturi ukupnih kredita. Dok su na mjesečnoj razini porasli za 398,6 mil. kuna (0,3%), u odnosu na prošlogodišnji rujan krediti stanovništvu zabilježili su rast od 5,4 mlrd. kuna (4,2%). U odnosu na kraj prošle godine, zabilježen je rast od 2,5 mlrd. kuna (1,8%).

Kod sektora stanovništva primjetno je značajno usporavanje rasta nenamjenskih kredita koji su sve do početka krize uzrokovane pandemijom rasli uz dvoznamenkaste stope rasta. Trend osobito snažnog nenamjenskog kreditiranja bio je prisutan od druge polovice 2018. do ožujka 2010. kada je zbog visoke neizvjesnosti, početka gospodarske krize i zaoštravanja kreditnih uvjeta započelo njihovo usporavanje. Prema posljednjim podacima HNB-a, nominalno stanje nenamjenskih gotovinskih kredita (koji su dominanto odobravani u domaćoj valuti) iznosilo je 52,8 mlrd. kuna i bilo je svega 1,1% više u odnosu na kraj rujna 2019. U odnosu na kraj 2019. oni su čak i niži za 164 mil. kuna.

Stambeni krediti u rujnu su iznosili 60,4 mlrd. kuna te su zabilježili rast od razmjerno visokih 9,5% u odnosu na isti mjesec prošle godine. Zbog povećane kreditne aktivnosti (dijelom i zbog programa poticane stanogradnje), udio stambenih u ukupnim kreditima stanovništvu porastao je u godinu dana s 42,4% na 44,6% dok se udio stambenih kredita u kunama u ukupnim stambenima povećao s 29,9% na 31,4%.

Promatrano prema valutnoj strukturi, kunski krediti, koji bilježe pozitivna kretanja nešto više od sedam godina, na godišnjoj su razini zabilježili porast od preko 16 mlrd. kuna odnosno 14,7%, dosegnuvši 127,7 mlrd. kuna. S druge strane, valutni krediti zabilježili su godišnji rast od 1,7 mlrd. kuna ili 1,2% te su krajem rujna iznosili 143,9 mlrd. kuna. Ipak, treba napomenuti da je nominalni iznos valutnih kredita izražen u kunama pod utjecajem i tečajnih kretanja budući da je u promatranom razdoblju kuna u odnosu na euro oslabila za 1,8% doprinoseći tako većoj kunskoj vrijednosti valutnih kredita. Udio valutnih u ukupnim kreditima kontinuirano se smanjuje od druge polovice 2012. kada je iznosio 74,4% da bi na kraju ovogodišnjeg rujna valutni krediti činili 53% ukupno odobrenih kredita.

Tagovi: krediti, kreditiranje, ukupni krediti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
TRENDOVI
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
BERLIN - Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE