GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti banaka rastu šest uzastopnih mjeseci

Ukupni krediti banaka rastu šest uzastopnih mjeseci
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2020 / 12:12
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju siječnja iznosili su 260,4 mlrd kuna. Na mjesečnoj razini, već šesti mjesec zaredom, zabilježen je blagi rast.

Mjesečni rast je iznosio 0,05% dok je u odnosu na početak prošle godine zabilježeno povećanje od 3,5%. Promatrano po valutnoj strukturi, na godišnjoj su razini kunski krediti porasli za preko 13 mlrd kuna (12,9%) dok su oni s valutnom klauzulom bili niži za preko 4 mlrd (-3,1%). Trend rasta kunskih kredita, te pad valutnih kredita prisutan je već više od šest godina. Udio valutnih kredita u ukupnim kreditivma tako se kontinuirano smanjuje od sredine 2012. kada je taj pokazatelj kreditne eurizacije iznosio 76,3%. Na početku 2020. godine valutni krediti u ukupnim kreditima činili su tek 54,8%.

Promatrano prema sektorima, više od polovine kredita plasirani su sektoru kućanstava. Nominalan iznos ovih kredita u siječnju je premašio 133,6 mlrd kuna što je 8,7 mlrd više u odnosu na početak 2020. Unatoč skromnom mjesečnom porastu od 0,4%, godišnja stopa rasta iznosila je 7,0%. Kod stanovništva osobito je izražena sklonost kreditiranja u domaćoj valuti dominantno kroz gotovinske nenamjenske kredite koji još uvijek rastu po godišnjim dvoznamenkastim stopama (15,6%).

Krediti nefinancijskim trgovačkim društvima na kraju siječnja iznosili su 82,1 mlrd kuna, te su bili 0,3% viši na mjesečnoj razini. Godišnja stopa rasta ostala je negativna deseti mjesec za redom te je iznosila -0,7%.

Naposljetku, krediti središnjoj državi u siječnju su zabilježili iznos od 36,6 mlrd kuna što na mjesečnoj razini predstavlja pad od 1,3%. Na godišnjoj razini stanje kredita središnjoj državi poraslo je za 0,7%.

U mjesecima ispred nas, banke neće poduzimati mjere prisilne naplate (ovrha, aktiviranje instrumenata osiguranja) duga te će razmatrati i odobravati zahtjeve za odgodom plaćanja kredita za građane i poduzetnike čiji je bonitet ozbiljno narušen uslijed posljedica epidemije koronavirusa.

Tagovi: ukupni krediti, krediti, stambeni krediti, potrošački krediti, Hrvatska narodna banka, nemajenski krediti
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE