GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti banaka rastu osmi uzastopni mjesec

Ukupni krediti banaka rastu osmi uzastopni mjesec
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2020 / 10:02
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju ožujka iznosili su 270,2 mlrd. kuna. Time je na mjesečnoj razini osmi mjesec zaredom zabilježen rast (2,6%). U odnosu na ožujak prošle godine porast je iznosio 6,7%.

Promatrano po valutnoj strukturi, na godišnjoj su razini kunski krediti porasli za preko 16 mlrd. kuna (15,9%) dok su oni s valutnom klauzulom nakon 11 mjeseci pada zabilježili blagi rast od 152,9 mil. (0,1%). Uz nekoliko mjeseci koji čine iznimke, vidljiv trend rasta kunskih kredita te pad valutnih kredita prisutan je malo više od sedam godina. Udio valutnih kredita u ukupnim kreditima tako se kontinuirano smanjuje od druge polovice 2012. kada je taj pokazatelj iznosio 74,4%. U ožujku 2020. godine valutni krediti u ukupnim kreditima činili su tek 54,7%.

Promatrano prema sektorima, više od polovine ukupnih kredita plasirani su sektoru kućanstava. Nominalan iznos kredita kućanstvu u ožujku je premašio 135 mlrd. kuna što je porast od 8,5 mlrd. na godišnjoj razini. Uz skromniji rast na mjesečnoj razini od 0,8%, godišnja stopa rasta iznosila je 6,7%. Kod stanovništva osobito je izražena sklonost kreditiranja u domaćoj valuti dominantno kroz gotovinske nenamjenske kredite koji još uvijek rastu po godišnjim dvoznamenkastim stopama (14,2%).

Krediti nefinancijskim trgovačkim društvima na kraju ožujka iznosili su 83,3 mlrd. kuna, te su na mjesečnoj razini zabilježili porast od 4,3%. Godišnja stopa rasta iznosila je 4,9% što je najsnažnija pozitivna godišnja promjena od početka 2012. godine.

Naposljetku, krediti središnjoj državi u ožujku su zabilježili iznos od 38,4 mlrd. kuna što na mjesečnoj razini predstavlja rast od 4,2% dok je na godišnjoj razini stanje kredita središnjoj državi poraslo za 8,7%.

Tagovi: ukupni krediti banaka, kreditiranje, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Zadovoljni što je procjena ECB-a pokazala da su banke dobro kapitalizirane
GUVERNER
Vujčić: Zadovoljni što je procjena ECB-a pokazala da su banke dobro kapitalizirane
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u petak je izrazio zadovoljstvo što je procjena Europske središnje banke (ESB) potvrdila da su hrvatske banke dobro kapitalizirane i da mogu podnijeti i vrlo snažan negativna šok.
Procjena ECB-a: Svih pet hrvatskih banaka ima dovoljnu razinu kapitala
KAPITAL
Procjena ECB-a: Svih pet hrvatskih banaka ima dovoljnu razinu kapitala
ZAGREB - Pet banaka koje su bile obuhvaćene sveobuhvatnom procjenom Europske središnje banke (ECB) ima dovoljnu razinu kapitala za redovno poslovanje, kao i za stresne ekonomske scenarije, izvijestila je u petak Hrvatska narodna banka (HNB), prenoseći rezultate ECB-ove procjene.
EBRD financira dovršetak projekta odvodnje grada Poreča
FINANCIRANJE
EBRD financira dovršetak projekta odvodnje grada Poreča
ZAGREB - Grad Poreč, jedno od najpopularnijih turističkih odredišta na obali Jadrana, će u izazovnim vremenima globalne pandemije korona virusa biti u mogućnosti dovršiti ključni infrastrukturni projekt zahvaljujući kreditu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od €6 milijuna.
Banke postrožile uvjete za odobravanje kredita
UVJETI
Banke postrožile uvjete za odobravanje kredita
ZAGREB - Nakon dvogodišnje stanke banke su ovih dana opet počele razmjenjivati podatke o obvezama klijenata radi procjene njihove kreditne sposobnosti, što bi moglo još više otežati dobivanje kredita, piše u petak Jutarnji list.
Addiko banka predstavila mRačun
NOVITETI
Addiko banka predstavila mRačun
BEOGRAD - Addiko banka je predstavila mRačun, jedinstveno rešenje u inovativnoj ponudi digitalnih proizvoda koje podrazumeva otvaranje računa u okviru postojeće mobilne aplikacije, putem video identifikacije korisnika. mRačun postaje potpuno funkcionalan po završetku svih koraka na mbankingu, bez odlaska u banku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE