GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti banaka rastu osmi uzastopni mjesec

Ukupni krediti banaka rastu osmi uzastopni mjesec
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2020 / 10:02
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju ožujka iznosili su 270,2 mlrd. kuna. Time je na mjesečnoj razini osmi mjesec zaredom zabilježen rast (2,6%). U odnosu na ožujak prošle godine porast je iznosio 6,7%.

Promatrano po valutnoj strukturi, na godišnjoj su razini kunski krediti porasli za preko 16 mlrd. kuna (15,9%) dok su oni s valutnom klauzulom nakon 11 mjeseci pada zabilježili blagi rast od 152,9 mil. (0,1%). Uz nekoliko mjeseci koji čine iznimke, vidljiv trend rasta kunskih kredita te pad valutnih kredita prisutan je malo više od sedam godina. Udio valutnih kredita u ukupnim kreditima tako se kontinuirano smanjuje od druge polovice 2012. kada je taj pokazatelj iznosio 74,4%. U ožujku 2020. godine valutni krediti u ukupnim kreditima činili su tek 54,7%.

Promatrano prema sektorima, više od polovine ukupnih kredita plasirani su sektoru kućanstava. Nominalan iznos kredita kućanstvu u ožujku je premašio 135 mlrd. kuna što je porast od 8,5 mlrd. na godišnjoj razini. Uz skromniji rast na mjesečnoj razini od 0,8%, godišnja stopa rasta iznosila je 6,7%. Kod stanovništva osobito je izražena sklonost kreditiranja u domaćoj valuti dominantno kroz gotovinske nenamjenske kredite koji još uvijek rastu po godišnjim dvoznamenkastim stopama (14,2%).

Krediti nefinancijskim trgovačkim društvima na kraju ožujka iznosili su 83,3 mlrd. kuna, te su na mjesečnoj razini zabilježili porast od 4,3%. Godišnja stopa rasta iznosila je 4,9% što je najsnažnija pozitivna godišnja promjena od početka 2012. godine.

Naposljetku, krediti središnjoj državi u ožujku su zabilježili iznos od 38,4 mlrd. kuna što na mjesečnoj razini predstavlja rast od 4,2% dok je na godišnjoj razini stanje kredita središnjoj državi poraslo za 8,7%.

Tagovi: ukupni krediti banaka, kreditiranje, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE