GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti banaka na kraju veljače 263,4 mlrd kuna

Ukupni krediti banaka na kraju veljače 263,4 mlrd kuna
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2020 / 09:20
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju veljače iznosili su 263,4 mlrd kuna. Na mjesečnoj razini, već sedmi mjesec zaredom, zabilježen je blagi rast.

Mjesečni rast je iznosio 1,1% dok je u odnosu na veljaču prošle godine zabilježeno povećanje od 4,4%. Promatrano po valutnoj strukturi, na godišnjoj su razini kunski krediti porasli za preko 15 mlrd kuna (14,4%) dok su oni s valutnom klauzulom bili niži za preko 3,9 mlrd (-2,6%). Trend rasta kunskih kredita, te pad valutnih kredita prisutan je već više od šest godina. Udio valutnih kredita u ukupnim kreditima tako se kontinuirano smanjuje od sredine 2012. kada je taj pokazatelj kreditne eurizacije iznosio 76,3%. U veljači 2020. godine valutni krediti u ukupnim kreditima činili su tek 54,5%.

Promatrano prema sektorima, više od polovine kredita plasirani su sektoru kućanstava. Nominalan iznos ovih kredita u veljači je premašio 134,3 mlrd kuna što je 8,8 mlrd više u odnosu na veljaču 2019. Unatoč skromnom mjesečnom porastu od 0,5%, godišnja stopa rasta iznosila je 7,0%. Kod stanovništva osobito je izražena sklonost kreditiranja u domaćoj valuti dominantno kroz gotovinske nenamjenske kredite koji još uvijek rastu po godišnjim dvoznamenkastim stopama (15,7%).

Krediti nefinancijskim trgovačkim društvima na kraju veljače iznosili su 83,7 mlrd kuna, te su bili 2,0% viši na mjesečnoj razini. Godišnja stopa rasta je iznosila 0,4% nakon deset uzastopnih mjeseci pada.

Naposljetku, krediti središnjoj državi u veljači su zabilježili iznos od 36,8 mlrd kuna što na mjesečnoj razini predstavlja rast od 0,8% dok je na godišnjoj razini stanje kredita središnjoj državi poraslo za 3,4%.

U mjesecima ispred nas, banke neće poduzimati mjere prisilne naplate (ovrha, aktiviranje instrumenata osiguranja) duga te će razmatrati i odobravati zahtjeve za odgodom plaćanja kredita za građane i poduzetnike čiji je bonitet ozbiljno narušen uslijed posljedica epidemije koronavirusa.

Tagovi: krediti, kreditirtanje, Hrvatska narodna banka, hrvatske banke, stambeni krediti, kunski krediti
PROČITAJ I OVO
Previranja u vrhu UniCredita, Mustierova pozicija nesigurna
STRATEŠKI SUKOBI
Previranja u vrhu UniCredita, Mustierova pozicija nesigurna
MILANO - Rasprava unutar Upravnog odbora UniCredita koja se tiče strateških odluka nastavit će se i idućih dana. Današnji razgovori očito nisu iznjedrili ništa konkretno.
CBCG: Pad kamatnih stopa u septembru
KAMATNE STOPE
CBCG: Pad kamatnih stopa u septembru
PODGORICA - Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u septembru je pala 0,01 procentni poen u odnosu na avgust i iznosila je 5,86 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).
Panetta: ECB mora vladama osigurati niske troškove zaduživanja u koronakrizi
ZADUŽIVANJE
Panetta: ECB mora vladama osigurati niske troškove zaduživanja u koronakrizi
FRANKFURT - Koronarecesija izjeda proizvodne kapacitete u eurozoni i vlade se uz potporu Europske središnje banke (ECB) moraju povoljno zaduživati kako bi osigurale uvjete za izlazak iz krize, upozorio je talijanski guverner Fabio Panetta.
MG Mind došao do 86,8% vlasništva u Novoj banci
ZAVRŠENA PONUDA
MG Mind došao do 86,8% vlasništva u Novoj banci
BANJA LUKA - MG Mind d.o.o. Mrkonjić Grad došao je do 86,8-postotnog vlasništva u Novoj banci a.d. Banja Luka nakon provedene ponude za preuzimanje.
Loš treći kvartal za mađarski MKB Bank
PAD DOBITI
Loš treći kvartal za mađarski MKB Bank
BUDIMPEŠTA - Dobit MKB banke u trećem tromjesečju pala je za 29% na godišnjoj razini, na 15,5 milijardi forinti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE