GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti banaka na kraju veljače 263,4 mlrd kuna

Ukupni krediti banaka na kraju veljače 263,4 mlrd kuna
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2020 / 09:20
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju veljače iznosili su 263,4 mlrd kuna. Na mjesečnoj razini, već sedmi mjesec zaredom, zabilježen je blagi rast.

Mjesečni rast je iznosio 1,1% dok je u odnosu na veljaču prošle godine zabilježeno povećanje od 4,4%. Promatrano po valutnoj strukturi, na godišnjoj su razini kunski krediti porasli za preko 15 mlrd kuna (14,4%) dok su oni s valutnom klauzulom bili niži za preko 3,9 mlrd (-2,6%). Trend rasta kunskih kredita, te pad valutnih kredita prisutan je već više od šest godina. Udio valutnih kredita u ukupnim kreditima tako se kontinuirano smanjuje od sredine 2012. kada je taj pokazatelj kreditne eurizacije iznosio 76,3%. U veljači 2020. godine valutni krediti u ukupnim kreditima činili su tek 54,5%.

Promatrano prema sektorima, više od polovine kredita plasirani su sektoru kućanstava. Nominalan iznos ovih kredita u veljači je premašio 134,3 mlrd kuna što je 8,8 mlrd više u odnosu na veljaču 2019. Unatoč skromnom mjesečnom porastu od 0,5%, godišnja stopa rasta iznosila je 7,0%. Kod stanovništva osobito je izražena sklonost kreditiranja u domaćoj valuti dominantno kroz gotovinske nenamjenske kredite koji još uvijek rastu po godišnjim dvoznamenkastim stopama (15,7%).

Krediti nefinancijskim trgovačkim društvima na kraju veljače iznosili su 83,7 mlrd kuna, te su bili 2,0% viši na mjesečnoj razini. Godišnja stopa rasta je iznosila 0,4% nakon deset uzastopnih mjeseci pada.

Naposljetku, krediti središnjoj državi u veljači su zabilježili iznos od 36,8 mlrd kuna što na mjesečnoj razini predstavlja rast od 0,8% dok je na godišnjoj razini stanje kredita središnjoj državi poraslo za 3,4%.

U mjesecima ispred nas, banke neće poduzimati mjere prisilne naplate (ovrha, aktiviranje instrumenata osiguranja) duga te će razmatrati i odobravati zahtjeve za odgodom plaćanja kredita za građane i poduzetnike čiji je bonitet ozbiljno narušen uslijed posljedica epidemije koronavirusa.

Tagovi: krediti, kreditirtanje, Hrvatska narodna banka, hrvatske banke, stambeni krediti, kunski krediti
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE