GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni depoziti u godinu dana porasli 5%

Ukupni depoziti u godinu dana porasli 5%
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2018 / 09:46
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni depoziti kod poslovnih banaka, koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, krajem listopada su uz blagi, ali i uobičajeni, mjesečni pad od 0,3% (290 mln. kuna) iznosili 287,5 mlrd. kuna. 

U usporedbi sa stanjem na kraju listopada 2017. ukupni depoziti viši su za 13,7 mlrd kuna (5%).

Pad na mjesečnoj razini isključivo je posljedica smanjenja depozitnog novca koji se spustio na 84,9 mlrd kuna što je 1,8% niže u usporedbi s krajem rujna. Ipak. ova kategorija depozita i dalje nastavlja svoj višegodišnje prisutan rast. Štoviše, dvoznamenkaste godišnje stope rasta depozitnog novca od preko 20% prisutne se još od prosinca 2016. U promatranom mjesecu godišnji prirast depozitnog novca iznosio je 15,3 mlrd. kuna ili 22%. Posljedica je to sklonosti držanja likvidne imovine u uvjetima kada oročeni depoziti ne pružaju atraktivni povrat budući da se pasivne kamatne stope nalaze na niskim razinama uslijed visoke likvidnosti u financijskom sustavu. U odnosu na kraj 2017. godine depozitni novac viši je za 11 mlrd. kuna ili 14,9%.

Udio depozitnog novca u ukupnim depozitima poslovnih banaka na kraju promatranog mjeseca iznosio je 29,5% što je gotovo 4pb više u usporedbi s godinom ranije ili čak 12,5pb više u usporedbi s pretkriznom 2008. godinom.

Pad ukupnih depozita na mjesečnoj razini ublažavao je rast ukupnih štednih i oročenih depoziti koji su nastavili i četvrti mjesec za redom bilježiti blagi, ali ipak pozitivan rast. On je dominantno posljedica rasta kunskih oročenja.

Uz mjesečni prirast od 0,3% stanje ukupnih štednih i oročenih depozita iznosilo je 202,7 mlrd. kuna, od čega preko 80% i dalje čine valutni depoziti. Ukupni štedni i oročeni valutni depoziti na kraju listopada zabilježili su minimalan pomak na mjesečnoj razini (71 mil. kuna) dosegnuvši 166,6 mlrd. kuna. Iako je u odnosu na kraj listopada 2017. taj iznos nominalno niži za 2,5 mlrd. kuna primjetan je njihov rast u odnosu na kraj 2017. godine. Oni su tako za 2,5 mlrd. kuna ili 1,5% viši u odnosu na stanje na kraju prosinca 2017. Rast bi bio i viši da na navedena kretanja nije utjecalo jačanje kune u odnosu na euro (za 1,2%) budući da je većina valutne štednje u eurima.

S druge strane unatoč nešto primamljivijim kamatnim stopa na oročenja kunske financijske imovine ovogodišnji prirast štednih i oročenih kunskih depozita iznosio je svega 916 mil. kuna ili 2,6%. Kunski štedni i oročeni depoziti s mjesečnim prirastom od 611 mi.l kuna (0,3) dosegnuli su 36,1 mlrd. kuna što je 2,6% više na godišnjoj razini. Pozitivna godišnja stopa rasta prisuta je od veljače ove godine.

Projicirana ekonomska kretanja odnosno daljnji rast gospodarstva implicira nastavak rasta ukupnih depozita banaka. S obzirom da bi visoka likvidnost financijskog sustava trebala biti obilježje 2019. očekujemo nastavak razmjeno niskih pasivnih kamatnih stopa te nastavak sklonosti držanja likvidne imovine poput depozitnog novca.

Tagovi: ukupni depoziti, kunski depoziti, devizni depoziti
PROČITAJ I OVO
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
HNB
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, upozorila je jučer Hrvatska narodna banka nakon sjednice Savjeta.
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
KREDITI
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
ZAGREB - UniCreditu je kroz Paneuropski jamstveni fond odobreno 300 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom, a od tog iznosa 100 milijuna eura ići će Zagrebačkoj banci, priopćili su u četvrtak iz te banke.
Savjet HNB-a: Sistemski rizici financijskog sustava i dalje na povišenoj razini
RIZICI
Savjet HNB-a: Sistemski rizici financijskog sustava i dalje na povišenoj razini
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, ocjenjuje u srijedu Hrvatska narodna banka (HNB) u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a.
Štednja građana u Crnoj Gori 1,8 milijardi eura
ŠTEDNJA
Štednja građana u Crnoj Gori 1,8 milijardi eura
PODGORICA - Štednja građana u Crnoj Gori povećana je za 70,4 miliona eura i na kraju marta je iznosila 1,8 milijardi eura, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).
Addiko bank ostvarila dobit u prvom kvartalu 2021.
U PLUSU
Addiko bank ostvarila dobit u prvom kvartalu 2021.
BEČ - Addiko bank AG ostvarila je dobit od 5,0 milijuna eura nakon oporezivanja u prvom kvartalu 2021. godine, nakon minusa od 8,4 milijuna eura u istom kvartalu prethodne godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE