GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni depoziti u godinu dana porasli 4,7%

Ukupni depoziti u godinu dana porasli 4,7%
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2019 / 09:55
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni depoziti kod poslovnih banaka, koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, nastavili su rasti i na mjesečnoj i na godišnjoj razini gotovo dosegnuvši 293 mlrd. kuna. 

U odnosu na lipanj viši su za 2,9 mlrd. kuna ili 1%, dok su u odnosu na kraj srpnja 2018. ukupni depoziti viši za 13,3 mlrd. kuna ili 4,7%.

I u srpnju, rast na mjesečnoj i na godišnjoj razini isključivo je posljedica rasta depozitnog novca koji predstavlja novčana sredstva na transakcijskim računima (tekućim i žiroračunima) te obveze banaka po izdanim kunskim instrumentima plaćanja. On je dosegnuo povijesno najvišu nominalnu vrijednost od preko 99,2 mlrd. kuna čineći tako 34% ukupnih depozita. Samo na mjesečnoj razni depozitni novac viši je za 2,9 mlrd. kuna ili 3%, dok je u odnosu na stanje na kraju srpnja 2018. porast iznosio 16,4 mlrd. kuna.

Tako je nastavljen snažan rast po dvoznamenkastim stopama koje uz manja odstupanja traju od početka 2015. U istom razdoblju rastao je i udio depozitnog novca u ukupnim depozitima. Posljedica je to niskih kamatnih stopa na oročenu štednju pa se u uvjetima nesklonosti ulaganja u druge oblike financijske imovine višak raspoloživog dohotka koji polako raste s oporavkom gospodarstva slijeva na najlikvidnije oblike depozita.

S druge strane, ukupni štedni i oročeni depoziti (u stranoj i u domaćoj valuti) su uz stagnaciju na mjesečnoj razini, na godišnjoj razini zabilježili pad vrijednosti. Uz pad od 3 mlrd. ili 1,6% na godišnjoj razini ukupni štedni i oročeni depoziti su krajem srpnja iznosili 193,7 mlrd. kuna što je najniža razina od od lipnja 2014. I dok se struktura depozita (s obzirom na likvidnost) zamjetno promijenila u posljednjih nekoliko godina, primjetno je da valutna struktura štednih i oročenih depozita ostaje slična te i dalje preko 80% ovih depozita čine valutni depoziti (uglavnom u eurima).

Štednja je to koju uglavnom generira sektor stanovništva. Naime kao i prethodnih mjeseci i godina preko 80% štednje u inozemnim valutama odnosi se na sektor kućanstava. Ukupni valutni depoziti krajem srpnja u odnosu na lipanj ostali su nepromijenjeni, ali s 158,1 mlrd. oni su i dalje na najnižoj vrijednosti od kolovoza 2013. Na godišnjoj razini ukupni valutni depoziti krajem srpnja bili su za 2% niži u odnosu na isto razdoblje 2018.

Daljnji rast gospodarstva i rast raspoloživog dohotka implicira nastavak rasta ukupnih depozita banaka. S obzirom da bi visoka likvidnost financijskog sustava trebala biti obilježje 2019. očekujemo nastavak niskih pasivnih kamatnih stopa te nastavak sklonosti držanja likvidne imovine poput depozitnog novca. Struktura oročenih depozita ni narednih tromjesečja neće se bitnije promijeniti.

Tagovi: ukupni depoziti, devizni depoziti, kunski depoziti
PROČITAJ I OVO
DAB objavio poziv za iskaz interesa za kupoprodaju dionica Croatia banke
POZIV
DAB objavio poziv za iskaz interesa za kupoprodaju dionica Croatia banke
ZAGREB - Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) objavila je u ponedjeljak poziv za iskaz interesa za kupoprodaju svih dionica Croatia banke.
Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju svibnja 272,3 mlrd. kuna
KREDITIRANJE
Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju svibnja 272,3 mlrd. kuna
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti poslovnih banaka na kraju svibnja iznosili su 272,3 mlrd. kuna čime je na mjesečnoj razini deseti mjesec zaredom zabilježen rast (0,1% ili 15,1 mil. kuna).
Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a dobitnik prestižne nagrade CEO Today Europe Awards 2020
PRIZNANJA
Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a dobitnik prestižne nagrade CEO Today Europe Awards 2020
ZAGREB – Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb (PBZ), članice Intesa Sanpaolo Grupe, drugu godinu zaredom dobitnik je prestižne nagrade CEO Today Magazine Europe Awards 2020. u Hrvatskoj za izuzetan doprinos u predstavljanju Privredne banke Zagreb.
JPMorgan odbacuje rasističke izraze u internim tehnološkim kodovima i materijalima
POTEZI
JPMorgan odbacuje rasističke izraze u internim tehnološkim kodovima i materijalima
NEW YORK - Američka banka JPMorgan ukida pojmove poput 'crne liste','gospodara' i 'roba' iz svojih internih tehnoloških materijala i kodova jer traži način kako da ukloni rasizam unutar tvrtke, priopćila su dva izvora upućena u taj potez.
Vlada: Pokrenut postupak za sklapanje zajma s CEB-om od 200 mln eura
ZAJAM
Vlada: Pokrenut postupak za sklapanje zajma s CEB-om od 200 mln eura
ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o pokretanju postupka za sklapanje okvirnog ugovora o zajmu između Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) vrijednom 200 milijuna eura, a namijenjenom za podršku mjerama povezanih s pandemijom bolesti Covid-19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE