GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni depoziti narasli na 304 milijarde kuna

Ukupni depoziti narasli na 304 milijarde kuna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2020 / 09:07
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni depoziti kod poslovnih banaka (obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite) nastavili su s mjesečnim i godišnjim stopama rasta te su krajem veljače iznosili 304,0 mlrd. kuna.

Promatrano na mjesečnoj razini, zabilježen je rast od 2.068 mil. kuna ili 0,7%. Na godišnjoj razini je pozitivan trend rasta prisutan od kraja 2011. te je u veljači je iznosio 20.085 mil. kuna ili 7,1% što predstavlja najveću godišnju promjenu od financijske krize 2008.

Nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta ukupnih depozita u veljači je isključivo rezultat nastavka rasta depozitnog novca (koji uključuje novčana sredstva na transakcijskim računima te obveze kreditnih institucija po izdanim kunskim instrumentima plaćanja, a umanjuje se za novčana sredstva u platnom prometu). Uz stopu rasta na mjesečnoj razini od 2,4%, depozitni novac krajem veljače iznosio je 108,5 mlrd. kuna sa udjelom od 35,7% u ukupnim depozitima.

Pri tome su nastavljene dvoznamenkaste godišnje stope rasta depozitnog novca koje su prisutne od druge polovice 2015. godine. Godišnja stopa rasta depozitnog novca u veljači je iznosila 22,6% što je u odnosu na veljaču 2019. porast od 20,0 mlrd. kuna. Posljedica takvih kretanja svakako je okruženje niskih kamatnih stopa na oročenu štednju ali i nesklonost ulaganja u ostale oblike financijske imovine što je rezultiralo da se višak raspoloživog dohotka postepeno preusmjerava u najlikvidnije oblike depozita.

S druge strane, ukupni štedni i oročeni depoziti (u stranoj i u domaćoj valuti) su uz pad na mjesečnoj razini, nakon negativnog trenda od deset mjeseci na godišnjoj razini zabilježili blagi rast vrijednosti. Uz rast od 100,1 mil. ili 0,1% na godišnjoj razini, ukupni štedni i oročeni depoziti su krajem veljače iznosili 195,5 mlrd kuna.

Valutna struktura štednih i oročenih depozita i dalje ostaje slična te preko 80% depozita čine valutni depoziti, uglavnom u eurima. S obzirom na veliki udio depozita u eurima, promjenama su pridonijela i tečajna kretanja (u odnosu na veljaču 2019. tečaj EUR/HRK porastao je za 0,4%, dok je u odnosu na ovogodišnji siječanj srednji tečaj HNB-a na kraju razdoblja u veljači bio viši za 0,3%) čime je povećana kunska protuvrijednost. Ukupni valutni depoziti krajem veljače su na godišnjoj razini bili za 1.759 mil. kuna ili 1,1% viši u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Promatrano prema sektorima kao i prethodnih godina, preko 80% štednih i oročenih depozita u inozemnim valutama pripadalo je sektoru kućanstava.

Izgledna mogućnost smanjenja budućeg raspoloživog dohotka građana i poteškoće u realnom sektoru mogle bi usporiti rast ukupnih depozita kod banaka. Ipak i dalje očekujemo najsnažniji rast kod depozitnog novca zbog nastavka okruženja niskih kamatnih stopa, visoke sklonosti držanja likvidnih sredstava i nesklonosti ulaganju u ostalu financijsku imovinu.

Tagovi: ukupni depoziti, kuneski depoziti, devizni depoziti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
UniCredit klijentima u Italiji nudi moratorij na otplatu kredita, ali u Zabi to nije moguće
MORATORIJ
UniCredit klijentima u Italiji nudi moratorij na otplatu kredita, ali u Zabi to nije moguće
ZAGREB - UniCredit banka u Italiji na svojim web stranicama i dalje nudi mogućnost ugovaranja moratorija na kredite za tamošnje korporativne klijente, odnosno poduzeća, a vezano uz situaciju s bolesti COVID-19.
U prvom kvartalu nastavak rasta stambenog kreditiranja
RAST
U prvom kvartalu nastavak rasta stambenog kreditiranja
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu rasta od 0,3% ukupni krediti stanovništvu krajem ožujka dosegnuli su 137,7 mlrd. kuna.
Svjetska banka odobrila HBOR-u zajam od 200 mln eura za pomoć poduzećima
ZAJAM
Svjetska banka odobrila HBOR-u zajam od 200 mln eura za pomoć poduzećima
WASHINGTON - Odbor direktora Svjetske banke u petak je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) odobrio zajam u iznosu od 200 milijuna eura za Projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti u Republici Hrvatskoj (HEAL), priopćeno je u subotu iz Svjetske banke.
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
HNB
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, upozorila je jučer Hrvatska narodna banka nakon sjednice Savjeta.
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
KREDITI
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
ZAGREB - UniCreditu je kroz Paneuropski jamstveni fond odobreno 300 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom, a od tog iznosa 100 milijuna eura ići će Zagrebačkoj banci, priopćili su u četvrtak iz te banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE