GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni depoziti narasli na 304 milijarde kuna

Ukupni depoziti narasli na 304 milijarde kuna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2020 / 09:07
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni depoziti kod poslovnih banaka (obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite) nastavili su s mjesečnim i godišnjim stopama rasta te su krajem veljače iznosili 304,0 mlrd. kuna.

Promatrano na mjesečnoj razini, zabilježen je rast od 2.068 mil. kuna ili 0,7%. Na godišnjoj razini je pozitivan trend rasta prisutan od kraja 2011. te je u veljači je iznosio 20.085 mil. kuna ili 7,1% što predstavlja najveću godišnju promjenu od financijske krize 2008.

Nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta ukupnih depozita u veljači je isključivo rezultat nastavka rasta depozitnog novca (koji uključuje novčana sredstva na transakcijskim računima te obveze kreditnih institucija po izdanim kunskim instrumentima plaćanja, a umanjuje se za novčana sredstva u platnom prometu). Uz stopu rasta na mjesečnoj razini od 2,4%, depozitni novac krajem veljače iznosio je 108,5 mlrd. kuna sa udjelom od 35,7% u ukupnim depozitima.

Pri tome su nastavljene dvoznamenkaste godišnje stope rasta depozitnog novca koje su prisutne od druge polovice 2015. godine. Godišnja stopa rasta depozitnog novca u veljači je iznosila 22,6% što je u odnosu na veljaču 2019. porast od 20,0 mlrd. kuna. Posljedica takvih kretanja svakako je okruženje niskih kamatnih stopa na oročenu štednju ali i nesklonost ulaganja u ostale oblike financijske imovine što je rezultiralo da se višak raspoloživog dohotka postepeno preusmjerava u najlikvidnije oblike depozita.

S druge strane, ukupni štedni i oročeni depoziti (u stranoj i u domaćoj valuti) su uz pad na mjesečnoj razini, nakon negativnog trenda od deset mjeseci na godišnjoj razini zabilježili blagi rast vrijednosti. Uz rast od 100,1 mil. ili 0,1% na godišnjoj razini, ukupni štedni i oročeni depoziti su krajem veljače iznosili 195,5 mlrd kuna.

Valutna struktura štednih i oročenih depozita i dalje ostaje slična te preko 80% depozita čine valutni depoziti, uglavnom u eurima. S obzirom na veliki udio depozita u eurima, promjenama su pridonijela i tečajna kretanja (u odnosu na veljaču 2019. tečaj EUR/HRK porastao je za 0,4%, dok je u odnosu na ovogodišnji siječanj srednji tečaj HNB-a na kraju razdoblja u veljači bio viši za 0,3%) čime je povećana kunska protuvrijednost. Ukupni valutni depoziti krajem veljače su na godišnjoj razini bili za 1.759 mil. kuna ili 1,1% viši u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Promatrano prema sektorima kao i prethodnih godina, preko 80% štednih i oročenih depozita u inozemnim valutama pripadalo je sektoru kućanstava.

Izgledna mogućnost smanjenja budućeg raspoloživog dohotka građana i poteškoće u realnom sektoru mogle bi usporiti rast ukupnih depozita kod banaka. Ipak i dalje očekujemo najsnažniji rast kod depozitnog novca zbog nastavka okruženja niskih kamatnih stopa, visoke sklonosti držanja likvidnih sredstava i nesklonosti ulaganju u ostalu financijsku imovinu.

Tagovi: ukupni depoziti, kuneski depoziti, devizni depoziti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
SoftBank Group prodajom imovine podigao dobit na 11,8 mlrd dolara
U PLUSU
SoftBank Group prodajom imovine podigao dobit na 11,8 mlrd dolara
TOKYO - Japanska multinacionalna holding kompanija SoftBank Group izvijestila je o skoku dobiti u prvom fiskalnom tromjesečju zahvaljujući prodaji vlasničkih udjela u više tvrtki, uključujući onaj u američkoj podružnici Deutsche Telekoma.
Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju
PAD
Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u utorak da joj je dobit snažno pala u drugom tromjesečju a prihodi su stagnirali najvećim dijelom zbog ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u zemljama u kojima posluje.
Koronakriza ubija njemačke banke
TEŠKE POSLJEDICE
Koronakriza ubija njemačke banke
BERLIN - Svima je bilo jasno da će korona i mjere protiv pandemije pogoditi i bankarski sektor, ali procjena Leibnizovog instituta za ekonomska istraživanja u Halleu objavljena ovog srpnja je ipak izazvala šok.
Neto dobit VTB banke gotovo se istopila u drugom kvartalu zbog koronakrize
PRITISCI
Neto dobit VTB banke gotovo se istopila u drugom kvartalu zbog koronakrize

MOSKVA - Ruska državna banka VTB izvijestila je o snažnom padu neto dobiti u drugom tromjesečju zbog povećanih rezervacija za loše zajmove u vrijeme koronakrize.

Pad prihoda Intesa Sanpaolo u drugom kvartalu
POSLJEDICE KRIZE
Pad prihoda Intesa Sanpaolo u drugom kvartalu
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je o padu prihoda u drugom tromjesečju pod utjecajem gotovo zaustavljene gospodarske aktivnosti u jeku epidemije koronavirusa koja je teško pogodila Italiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE