GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni depoziti iznad 290 milijardi kuna

Ukupni depoziti iznad 290 milijardi kuna
ŠTEDNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.08.2019 / 15:38
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni depoziti kod poslovnih banaka, koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, nastavili su rasti i na mjesečnoj i na godišnjoj razini premašivši 290 mlrd kuna.

U odnosu na svibanj viši su za 2,2 mlrd kuna ili 0,8%, dok su u odnosu na kraj lipnja 2018. ukupni depoziti viši za gotovo 14,3 mlrd kuna ili 5,2%. Kao i u svibnju, rast na mjesečnoj i na godišnjoj razini isključivo je posljedica rasta depozitnog novca koji predstavlja novčana sredstva na transakcijskim računima (tekućim i žiroračunima) te obveze banaka po izdanim kunskim instrumentima plaćanja. On je dosegnuo povijesno najvišu nominalnu vrijednost od preko 96,4 mlrd kuna čineći tako 33% ukupnih depozita.

Samo na mjesečnoj razni depozitni novac viši je za 2,3 mlrd kuna ili 2,4%, dok je u odnosu na stanje na kraju lipnja 2018. porast iznosio 14,6 mlrd kuna. Tako je nastavljen snažan rast po dvoznamenkastim stopama koje uz manja odstupanja traju od početka 2015. U istom razdoblju rastao je i udio depozitnog novca u ukupnim depozitima. Posljedica je to niskih kamatnih stopa na oročenu štednju pa se u uvjetima nesklonosti ulaganja u druge oblike financijske imovine višak raspoloživog dohotka koji polako raste s oporavkom gospodarstva slijeva na najlikvidnije oblike depozita.

Za razliku od depozitnog novca, ukupni štedni i oročeni depoziti (u stranoj i u domaćoj valuti) su i na mjesečnoj i na godišnjoj razini zabilježili blagi pad vrijednosti. Uz pad od 66 mil. kuna (-0,03%) na mjesečnoj te 322 mil. ili 0,2% na godišnjoj razini ukupni štedni i oročeni depoziti su se krajem lipnja spustili na 193,7 mlrd kuna. Iako su stope pada usporile, ostaje činjenica da je stanje oročenih i štednih depozita krajem prve polovice ove godine na najnižoj razini od lipnja 2014. I dok se struktura depozita (s obzirom na likvidnost) zamjetno promijenila u posljednjih nekoliko godina, primjetno je da valutna struktura štednih i oročenih depozita ostaje slična te i dalje preko 80% ovih depozita čine valutni depoziti (uglavnom u eurima).

Štednja je to koju uglavnom generira sektor stanovništva. Naime kao i prethodnih mjeseci i godina preko 80% štednje u inozemnim valutama odnosi se na sektor kućanstava. Ukupni valutni depoziti krajem lipnja u odnosu na svibanj čak su i blago porasli (za 95 mil kuna ili 0,1%) ali s 158,1 mlrd oni su i dalje na najnižoj vrijednosti od kolovoza 2013. Pad na godišnjoj razini od svega 0,2% ili 264 mlrd kuna bio bi nešto izraženiji da tečaj kune u odnosu na euro nije blago porastao (za 0,2%) pa je kunska protuvrijednost depozita u nominalnim iznosima nešto veća zbog tečajnih razlika.

Daljnji rast gospodarstva i rast raspoloživog dohotka implicira nastavak rasta ukupnih depozita banaka. S obzirom da bi visoka likvidnost financijskog sustava trebala biti obilježje 2019. očekujemo nastavak niskih pasivnih kamatnih stopa te nastavak sklonosti držanja likvidne imovine poput depozitnog novca. Struktura oročenih depozita ni narednih tromjesečja neće se bitnije promijeniti.

Tagovi: ukupni depoziti, depoziti, devizni depoziti, kunski depoziti
PROČITAJ I OVO
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
HNB
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, upozorila je jučer Hrvatska narodna banka nakon sjednice Savjeta.
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
KREDITI
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
ZAGREB - UniCreditu je kroz Paneuropski jamstveni fond odobreno 300 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom, a od tog iznosa 100 milijuna eura ići će Zagrebačkoj banci, priopćili su u četvrtak iz te banke.
Savjet HNB-a: Sistemski rizici financijskog sustava i dalje na povišenoj razini
RIZICI
Savjet HNB-a: Sistemski rizici financijskog sustava i dalje na povišenoj razini
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, ocjenjuje u srijedu Hrvatska narodna banka (HNB) u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a.
Štednja građana u Crnoj Gori 1,8 milijardi eura
ŠTEDNJA
Štednja građana u Crnoj Gori 1,8 milijardi eura
PODGORICA - Štednja građana u Crnoj Gori povećana je za 70,4 miliona eura i na kraju marta je iznosila 1,8 milijardi eura, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).
Addiko bank ostvarila dobit u prvom kvartalu 2021.
U PLUSU
Addiko bank ostvarila dobit u prvom kvartalu 2021.
BEČ - Addiko bank AG ostvarila je dobit od 5,0 milijuna eura nakon oporezivanja u prvom kvartalu 2021. godine, nakon minusa od 8,4 milijuna eura u istom kvartalu prethodne godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE