GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni depoziti banaka na kraju listopada 296,1 mlrd. kuna

Ukupni depoziti banaka na kraju listopada 296,1 mlrd. kuna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2019 / 14:26
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni depoziti kod poslovnih banaka, koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, nastavili su s godišnjim i mjesečnim stopama rasta te su krajem listopada bili na razini 296,1 mlrd. kuna. 

Na mjesečnoj razini zabilježen je blagi porast u odnosu na rujan (porast za 280 mil. kuna ili 0,1%) dok je isti trend zabilježen i na godišnjoj razini pa su tako ukupni depoziti viši za 8,6 mlrd. kuna ili 2,9% u odnosu na listopad 2018. godine.

Nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta ukupnih depozita u listopadu isključivo je rezultat nastavka rasta depozitnog novca (koji uključuje novčana sredstva na transakcijskim računima te obveze kreditnih institucija po izdanim kunskim instrumentima plaćanja, a umanjuje se za novčana sredstva u platnom prometu). Naime, uz blagu stopu rasta na mjesečnoj razini (0,3%) depozitni novac krajem listopada iznosi je 102,4 mlrd. kuna čineći tako 35% ukupnih depozita. Pri tome su nastavljene dvoznamenkaste godišnje stope rasta depozitnog novca koje uz manja odstupanja traju od početka 2015 (%2B20,7% u listopadu) što u odnosu na kraj listopada 2018. predstavlja porast za 17,5 mlrd. kuna. Posljedica takvih kretanja zasigurno je okruženje niskih kamatnih stopa na oročenu štednju pa se u uvjetima nesklonosti ulaganja u druge oblike financijske imovine višak raspoloživog dohotka koji polako raste s oporavkom gospodarstva slijeva na najlikvidnije oblike depozita.

S druge strane, ukupni štedni i oročeni depoziti (u stranoj i u domaćoj valuti) su uz stagnaciju na mjesečnoj razini, na godišnjoj razini zabilježili nastavak pada vrijednosti. Uz pad od skoro 9 mlrd. ili 4,4% na godišnjoj razini ukupni štedni i oročeni depoziti su krajem rujna iznosili 193,7 mlrd kuna. Struktura depozita (s obzirom na likvidnost) zamjetno se promijenila u posljednjih nekoliko godina te je vidljivo da valutna struktura štednih i oročenih depozita ostaje slična te da i dalje preko 80% ovih depozita čine valutni depoziti (uglavnom u eurima). Štednja je to koju uglavnom generira sektor stanovništva. Naime kao i prethodnih mjeseci i godina preko 80% štednje u inozemnim valutama odnosi se na sektor kućanstava. Ukupni valutni depoziti krajem listopada u odnosu na rujan ostali su nepromijenjeni, s iznosom od 158,1 mlrd. Na godišnjoj razini ukupni valutni depoziti krajem listopada bili su za 8,5 mlrd. kuna ili za 5,1% niži u odnosu na isti mjesec 2018.

Daljnji rast gospodarstva i rast raspoloživog dohotka implicira nastavak rasta ukupnih depozita banaka. S obzirom na visoku likvidnost financijskog sustava očekujemo nastavak niskih pasivnih kamatnih stopa te nastavak sklonosti držanja likvidne imovine poput depozitnog novca. Struktura oročenih depozita ni narednih tromjesečja neće se bitnije promijeniti.

Tagovi: depoziti banaka, kunski depoziti, devizni depoziti
PROČITAJ I OVO
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
HNB
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, upozorila je jučer Hrvatska narodna banka nakon sjednice Savjeta.
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
KREDITI
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
ZAGREB - UniCreditu je kroz Paneuropski jamstveni fond odobreno 300 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom, a od tog iznosa 100 milijuna eura ići će Zagrebačkoj banci, priopćili su u četvrtak iz te banke.
Savjet HNB-a: Sistemski rizici financijskog sustava i dalje na povišenoj razini
RIZICI
Savjet HNB-a: Sistemski rizici financijskog sustava i dalje na povišenoj razini
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, ocjenjuje u srijedu Hrvatska narodna banka (HNB) u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a.
Štednja građana u Crnoj Gori 1,8 milijardi eura
ŠTEDNJA
Štednja građana u Crnoj Gori 1,8 milijardi eura
PODGORICA - Štednja građana u Crnoj Gori povećana je za 70,4 miliona eura i na kraju marta je iznosila 1,8 milijardi eura, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).
Addiko bank ostvarila dobit u prvom kvartalu 2021.
U PLUSU
Addiko bank ostvarila dobit u prvom kvartalu 2021.
BEČ - Addiko bank AG ostvarila je dobit od 5,0 milijuna eura nakon oporezivanja u prvom kvartalu 2021. godine, nakon minusa od 8,4 milijuna eura u istom kvartalu prethodne godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE