GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UBS za preuzimanje Credit Suissea nudi do milijardu dolara

UBS za preuzimanje Credit Suissea nudi do milijardu dolara
PONUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2023 / 17:34
Autor: SEEbiz
ŽENEVA - Đvicarski bankarski div UBS je ponudio do milijarde dolara za kupnju banke Credit Suisse, a švicarska vlada planira izmijeniti zakone kako bi zaobišla glasanje dioničara o ugovoru, izvijestio je u nedjelju Financial Times.

Predloženi ugovor o potpunom preuzimanju između dviju najvećih švicarskih banaka trebao bi biti potpisan u nedjelju navečer, navodi se u članku, te dodaje da će cijena iznositi samo djelić vrijednosti Credit Suissea procijenjene u petak.

UBS je predložio kupnju u nedjelju ujutro, pri čemu bi cijena od 0,25 švicarskih franaka po dionici bila plaćena u dionicama UBS-a, piše Financial Times pozivajući se na upućene izvore.

Credit Suisse navodno odbija ponudu, međutim, tvrdeći da je preniska i da bi naštetila dioničarima i zaposlenicima, rekli su Bloombergu ljudi koji poznaju stvar.

Credit Suisse i UBS odbili su komentirati izvješća kada ih je kontaktirao CNBC.

Švicarske vlasti također navodno razmatraju potpunu ili djelomičnu nacionalizaciju banke kao alternativu preuzimanju UBS-a, navodi se u nedjeljnom izvješću Bloomberga.

Posao s UBS-om brzo se orkestrira, pa se Švicarci pripremaju za slučaj da on propadne, rekao je Bloomberg pozivajući se na ljude koji su upoznati s tim pitanjem. Zemlja navodno razmatra hoće li u potpunosti preuzeti banku ili će imati značajan dionički udio.

Ponuda UBS-a dolazi nakon što su dionice Credit Suissea zabilježile najgori tjedni pad od početka pandemije koronavirusa, unatoč najavi da će dobiti zajam od 50 milijardi švicarskih franaka (54 milijarde dolara) od Švicarske središnje banke.

Već se borila s nizom gubitaka i skandala, a prošlog je tjedna raspoloženje ponovno poljuljano kolapsom Silicon Valley Bank i zatvaranjem Signature Bank u SAD-u, što je dovelo do pada dionica.

Opseg i potencijalni utjecaj Credit Suisse na globalno gospodarstvo puno je veći od američkih banaka. Bilanca stanja švicarske banke dvostruko je veća od bilance Lehman Brothersa kada je propala, s oko 530 milijardi švicarskih franaka na kraju 2022. godine. Također je daleko više globalno međusobno povezana, s više međunarodnih podružnica - što uredno upravljanje situacijom Credit Suissea čini još važnijim.

Tagovi: UBS banka, bankarska kriza, Credit Suisse, Švicarska
PROČITAJ I OVO
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE