GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UBS traži jamstva švicarske vlade za preuzimanje Credit Suissea

UBS traži jamstva švicarske vlade za preuzimanje Credit Suissea
JAMSTVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2023 / 10:41
Autor: SEEbiz
BERN - Najveća švicarska banka, UBS je u odmakloj fazi pregovora o kupovini cijelog ili dijela svog problematičnog rivala Credit Suisse. No, za finalizaciju pregovora UBS traži jamstva švicarske vlade.

Dionice švicarske banke Credit Suisse-a naglo su pale posljednjih dana nakon što je objavila da je pronašla "materijalne slabosti" u svojim finansijskim izvještajima.

Hitni spas od 54 milijarde dolara Švicarske nacionalne banke nije riješio problem. Regulatori pokušavaju olakšati dogovor prije nego što se tržišta ponovo otvore u ponedjeljak.

Postoji zabrinutost da bi dionice Credit Suisse mogle nastaviti padati, nakon što su pale za 24 posto u srijedu. To je izazvalo opštu rasprodaju na evropskim tržištima i strah od šire finansijske krize.

Švicarska vlada održala je hitan sastanak u subotu navečer, ali do sada nije bilo službenog špriopćeja o napretku pregovora.

Rečeno je da je UBS tražio od švicarske vlade da pokrije oko 6 milijardi dolara troškova ako bi kupila Credit Suisse, prema izvorima koje citira Reuters.

Svaki dogovor također može rezultirati značajnim gubicima posla. Problemi su se poklopili s neuspjehom dva zajmodavca u SAD-u, Silicon Valley Bank i Signature Bank, što je izazvalo strah od stabilnosti bankarskog sistema.

Credit Suisse, koji je osnovan 1856. godine, suočio se s nizom skandala posljednjih godina, uključujući optužbe za pranje novca.

Izvijestio je o gubitku od 7,3 milijarde švicarskih franaka (7,9 milijardi dolara) u 2022., u svojoj najgoroj godini od finansijske krize 2008. i upozorio da ne očekuje da će biti profitabilan do 2024. godine.

UBS je, međutim, ostvario profit od 7,6 milijardi dolara u 2022.

Pored toga što je domaća banka sa 95 poslovnica, Credit Suisse ima globalno investicijsko bankarstvo i upravlja imovinom bogatih klijenata. Jedna je od trideset banaka u svijetu za koje se smatra da su prevelike da bi propale jer su od tolikog značaja za međunarodni bankarski sustav.

Tagovi: UBS banka, bankarska kriza, Credit Suisse, Švicarska
PROČITAJ I OVO
S&P srezao izglede UBS-a
ZABRINUTOST
S&P srezao izglede UBS-a
NEW YORK - S&P Global Ratings priopćio je da je smanjio izglede za UBS Group sa stabilnih na negativne zbog zabrinutosti vezanih uz sposobnost švicarske banke da integrira Credit Suisse.
Evo tko su najveći gubitnici spašavanja Credit Suissea
IZGUBILI SVE
Evo tko su najveći gubitnici spašavanja Credit Suissea
ŽENEVA - Kapital jednog dijela vlasnika obveznica Credit Suissea bit će izbrisan nakon preuzimanja posrnule banke od strane UBS-a.
Deutsche Bank malo izložena Credit Suisseu, dionice padaju
BANKARSKA KRIZA
Deutsche Bank malo izložena Credit Suisseu, dionice padaju
FRANKFURT - Njemačka Deutsche Bank priopćila je u ponedjeljak da na nju nije utjecao pad Credit Suissea kada je riječ o neplaćanju određenih obveznica, iako je cijena dionice glavne švicarske banke strmoglavo pala.
Banka Slovenije: Europski i slovenski bankarski sustav su stabilni
OCJENE
Banka Slovenije: Europski i slovenski bankarski sustav su stabilni
LJUBLJANA - I nakon potresa u američkom i švicarskom bankarskom sustavu, europski i slovenski bankarski sustav posluju stabilno. "Bankarski sektor europodručja je otporan, sa snažnom kapitalnom i likvidnosnom pozicijom", napisala je Slovenska središnja banka za STA.
Dogovoreni brak UBS-a i Credit Suissea mnogima nije dobro sjeo
ODJECI
Dogovoreni brak UBS-a i Credit Suissea mnogima nije dobro sjeo
LONDON - Nedjeljni dogovoreni brak u kojem je UBS pristao na kupnju posrnulog domaćeg konkurenta Credit Suisse za tri milijarde švicarskih franaka (3,25 milijardi dolara), već je u ponedjeljak u europskim medijima izazvao brojne komentare.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE