GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UBS traži jamstva švicarske vlade za preuzimanje Credit Suissea

UBS traži jamstva švicarske vlade za preuzimanje Credit Suissea
JAMSTVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2023 / 10:41
Autor: SEEbiz
BERN - Najveća švicarska banka, UBS je u odmakloj fazi pregovora o kupovini cijelog ili dijela svog problematičnog rivala Credit Suisse. No, za finalizaciju pregovora UBS traži jamstva švicarske vlade.

Dionice švicarske banke Credit Suisse-a naglo su pale posljednjih dana nakon što je objavila da je pronašla "materijalne slabosti" u svojim finansijskim izvještajima.

Hitni spas od 54 milijarde dolara Švicarske nacionalne banke nije riješio problem. Regulatori pokušavaju olakšati dogovor prije nego što se tržišta ponovo otvore u ponedjeljak.

Postoji zabrinutost da bi dionice Credit Suisse mogle nastaviti padati, nakon što su pale za 24 posto u srijedu. To je izazvalo opštu rasprodaju na evropskim tržištima i strah od šire finansijske krize.

Švicarska vlada održala je hitan sastanak u subotu navečer, ali do sada nije bilo službenog špriopćeja o napretku pregovora.

Rečeno je da je UBS tražio od švicarske vlade da pokrije oko 6 milijardi dolara troškova ako bi kupila Credit Suisse, prema izvorima koje citira Reuters.

Svaki dogovor također može rezultirati značajnim gubicima posla. Problemi su se poklopili s neuspjehom dva zajmodavca u SAD-u, Silicon Valley Bank i Signature Bank, što je izazvalo strah od stabilnosti bankarskog sistema.

Credit Suisse, koji je osnovan 1856. godine, suočio se s nizom skandala posljednjih godina, uključujući optužbe za pranje novca.

Izvijestio je o gubitku od 7,3 milijarde švicarskih franaka (7,9 milijardi dolara) u 2022., u svojoj najgoroj godini od finansijske krize 2008. i upozorio da ne očekuje da će biti profitabilan do 2024. godine.

UBS je, međutim, ostvario profit od 7,6 milijardi dolara u 2022.

Pored toga što je domaća banka sa 95 poslovnica, Credit Suisse ima globalno investicijsko bankarstvo i upravlja imovinom bogatih klijenata. Jedna je od trideset banaka u svijetu za koje se smatra da su prevelike da bi propale jer su od tolikog značaja za međunarodni bankarski sustav.

Tagovi: UBS banka, bankarska kriza, Credit Suisse, Švicarska
PROČITAJ I OVO
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE