GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Univerzal banci zarobljen i novac Agencije za osiguranje depozita

U Univerzal banci zarobljen i novac Agencije za osiguranje depozita
SAZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2014 / 10:47
Autor: SEEbiz / Danas
BEOGRAD - Službeni glasnik, Zavod za udžbenike, SDPR Jugoimport, Zastava oružje, Dunav osiguranje, TENT, pa čak i Agencija za osiguranje depozita, sve su to državne firme koje su svoj novac stavile u Univerzal banku, propalu privatnu banku koja je finansirala državi bliske tajkune, inače sopstvene akcionare.

Ukupni depoziti ovih institucija mere se desetinama miliona evra, a ukupan iznos koji su državna preduzeća držala u Univerzalu dostiže 60 do 70 miliona evra, kako je prošle nedelje obelodanio najveći pojedinačni akcionar te banke Nebojša Divljan. To znači da osim gorenavedenih, postoji još niz državnih institucija koje su svoj novac deponovale u Univerzal, a koje za sada ostaju nepoznate javnosti.

Prema saznanjima lista, najveći ulog u Univerzalu imao je SDPR, oko 1,4 milijarde dinara, to jest oko 13 miliona evra, dok je Zastava oružje u toj banci držalo oko tri miliona evra. Osim ove firme, i druge kompanije iz segmenta namenske industrije, držale su novac u ovoj banci.

Dunav osiguranje je takođe bilo veliki deponent, sa ulogom od „devet do 10" miliona evra. Službeni glasnik i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva su imali po „oko dva miliona" u Univerzalu.

Najzanimljiviji je slučaj Agencije za osiguranje depozita. Svrha postojanja ove institucije je briga o depozitima. Preko AOD-a se isplaćuje štednja onim građanima čije banke bankrotiraju, a ta agencija je sada i administrator propale Univerzal banke.

Uprkos svim ovim odgovornostima za novac građana, Agencija za osiguranje depozita je na spisku onih koji su odlučili da državne pare stave u propadajuću banku, koja novcem deponenata finansira povezane tajkunske firme.

Prema podacima sagovornika, AOD je u Univerzal uložio čak šest miliona evra, koji su sada „ na ledu". Moguće je da će taj račun biti izuzet iz postupka, jer je Agencija kao administrator banaka u stečaju, zapravo pomoćni organ suda, pa je moguće da dobije i drugačiji status u odnosu na ostale poverioce.

Zašto su AOD i ostale državne firme stavljale milione evra u banku za koju je cela Srbija znala da je na kursu koji vodi pravo u bankrot, ostaje nedokučivo. Mi smo ih sve to pitali, ali odgovore do zaključenja ovog broja nismo dobili ni od jedne institucije, iako smo se velikoj većini obratili još u petak. Uz najčešće obrazloženje da direktori nisu tu ili da su prezauzeti sastancima, ostali smo uskraćeni za zvaničnu informaciju da li su ove firme imale depozite u Univerzalu, koliko su oni iznosili i koliki su im sada gubici.

Ipak, gornji spisak institucija Danasu su potvrdila dva nezavisna izvora, sa izuzetkom TENT-a, čiji je depozit poznat jednom od sagovornika.

Ostaje nepoznato koliko je od uloženog novca zapravo i izgubljeno, jer su mnoge firme u poslednje vreme menjale iznose svojih depozita ili su povlačile novac. Zato i gore navedene iznose treba smatrati okvirnim.

Državne firme koje su imale novac u Univerzal banci otvaranjem stečaja postaju poverioci prvog isplatnog reda. To znači da njima, osim dela do 50.000 evra za koje garantuje država, neće biti isplaćen ulog koji su držali na računu sve dok se ne ispoštuje za to propisana procedura. U tom postupku prvo se popisuje imovina banke, obaveze i potraživanja i u roku od 60 dana, ili uz eventualno produženje na 120, neophodno je da se sačini početni stečajni bilans. U tom roku i poverioci prijavljuju i potraživanja, zatim se ispituje njihova osnovanost i na kraju se radi deoba - prema proceni o vrednosti stečajne mase utvrđuje se u kom procentu će biti isplaćeni poverioci.

Tagovi: Dragan Čović, prosvjedi u BiH, Zoran Milanović, Milorad Dodik, Aleksandar Vučić, HDZ BiH
PROČITAJ I OVO
Panetta: ECB mora vladama osigurati niske troškove zaduživanja u koronakrizi
ZADUŽIVANJE
Panetta: ECB mora vladama osigurati niske troškove zaduživanja u koronakrizi
FRANKFURT - Koronarecesija izjeda proizvodne kapacitete u eurozoni i vlade se uz potporu Europske središnje banke (ECB) moraju povoljno zaduživati kako bi osigurale uvjete za izlazak iz krize, upozorio je talijanski guverner Fabio Panetta.
MG Mind došao do 86,8% vlasništva u Novoj banci
ZAVRŠENA PONUDA
MG Mind došao do 86,8% vlasništva u Novoj banci
BANJA LUKA - MG Mind d.o.o. Mrkonjić Grad došao je do 86,8-postotnog vlasništva u Novoj banci a.d. Banja Luka nakon provedene ponude za preuzimanje.
Loš treći kvartal za mađarski MKB Bank
PAD DOBITI
Loš treći kvartal za mađarski MKB Bank
BUDIMPEŠTA - Dobit MKB banke u trećem tromjesečju pala je za 29% na godišnjoj razini, na 15,5 milijardi forinti.
Goldman Sachs se pri procjenama kompanija koristi i dronovima
NOVO NORMALNO
Goldman Sachs se pri procjenama kompanija koristi i dronovima
NEW YORK - Dronovi su stigli na Wall Street. Goldman Sachs, najveći svjetski savjetnik za spajanja, među investicijskim je bankama koja koristi tehnologiju dronova kako bi svojim klijentima pružila pogled iz ptičje perspektive na tvrtke za koje licitiraju, prema Stephenu Feldgoiseu, globalnom supredstojniku odjela spajanja i preuzimanja te tvrtke.
Kredit EBRD-a od 85 miliona evra za prvu deonicu autoputa Niš-Priština
FINANSIRANJE
Kredit EBRD-a od 85 miliona evra za prvu deonicu autoputa Niš-Priština
BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas ugovor o kreditu od 85 miliona evra za projekat izgradnje autoputa Niš - Merdare sa regionalnom direktorkom EBRD-a za Zapadni Balkan Žužanom Hargitai, za prvu deonicu od Niša do Pločnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE