GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U travnju prekinut mjesečni rast kredita stanovništvu

U travnju prekinut mjesečni rast kredita stanovništvu
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2020 / 09:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu na kraju travnja su prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB) iznosili 133,9 milijardi kuna, te su prekinuli rast na mjesečnoj razini koji je trajao od početka 2018. godine, dok je na godišnjoj razini rast nastavljen.

U odnosu na ožujak ukupni krediti stanovništvu pali su za 1,1 posto, dok su na godišnjoj razini bili viši za 4,8 posto.

Pozitivne godišnje stope rasta ukupnih kredita stanovništvu prisutne su od rujna 2017., s tendencijom usporavanja tijekom 2020. godine.

"S obzirom na narušeni optimizam, očekivanja i pogoršanja na tržištu rada te više averzije prema riziku, očekujemo da će potražnja za kreditima uslijed novonastalih okolnosti u idućim mjesecima oslabiti", kažu analitičari Raiffeisen banke (RBA).

Prema valutnoj strukturi, udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništva u travnju se zadržao na 54,4 posto kao i u ožujku. Kunski krediti stanovništvu krajem travnja iznosili su 72,9 milijardi kuna, uz usporavanje godišnje stope rasta na 8,2 posto. Time je prekinut dvoznamenkasti godišnji rast tih kredita koji je trajao od studenog 2015. godine.

Ukupni devizni krediti stanovništvu i krediti s valutnom klauzulom sektora stanovništva krajem travnja iznosili su 61 milijardu kuna te su u odnosu na travanj prošle godine bili viši za jedan posto. Kod tih kredita se u većini slučajeva radi o eurima pa su tako blagom godišnjem rastu pridonijela tečajna kretanja kod kojih je u odnosu na travanj 2019. godine tečaj eura prema kuni porastao za 1,9 posto, odnosno kuna je oslabila u odnosu na euro što je rezultiralo većom kunskom protuvrijednošću.

Prema vrstama kredita koji su odobreni sektoru stanovništva, najznačajniji udio (43,7 posto) odnosi se na stambene kredite koji su krajem travnja iznosili 58,5 milijardi kuna, uz godišnju stopu rasta od 7,2 posto. Godišnje stope rasta tih vrsta kredita prisutne su od studenog 2017. godine.

U travnju su usporene godišnje stope rasta kod druge najznačajnije vrste kredita stanovništvu, gotovinskih nenamjenskih kredita. Godišnji rast od 6,4 posto u travnju manji je od 9,1-postotnog u ožujku.

Tagovi: kreditiranje, stambeni krediti, krediti, potrošački krediti, kunski krediti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
EBRD želi postati većinski zelena banka
AMBICIJE
EBRD želi postati većinski zelena banka
LONDON - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira u idućih pet godina usmjeriti više od polovine ulaganja u zelenu ekonomiju kako bi poduprla borbu protiv klimatskih promjena, trasiranu Pariškim klimatskim sporazumom.
Deutsche Bank i Google dogovorili strateško partnerstvo
DOGOVOR
Deutsche Bank i Google dogovorili strateško partnerstvo
FRANKFURT - Deutsche Banka je dogovorio strateško višegodišnje partnerstvo s Googleom kako bi se njemačkoj banci omogućio pristup cloud uslugama i pokrenule inovacije u tehnološkim financijskim proizvodima za klijente.
HBOR produžio rok otplate Covid-19 zajmova na pet godina
ROKOVI
HBOR produžio rok otplate Covid-19 zajmova na pet godina
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) produljila je rok otplate "Covid-19" zajmova za obrtna sredstva s tri na pet godina radi lakšeg poslovanja hrvatskih gospodarstvenika, navodi se u bančinu priopćenju od četvrtka.
Croatia banka mogla bi se pripojiti HPB-u
OPCIJE
Croatia banka mogla bi se pripojiti HPB-u
ZAGREB - Vlada je odlučila riješiti još jedan dugogodišnji problem u državnom vlasništvu, pa je tako Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, kao jedini imatelj dionica Croatia banke d.d., objavila jučer poziv za iskaz interesa za kupoprodaju 100 posto dionica te banke, odnosno 4,746.000 dionica nominalne vrijednosti 100 kuna.
Commerzbank ukida više od polovine od gotovo 1.000 podružnica širom Njemačke
REZOVI
Commerzbank ukida više od polovine od gotovo 1.000 podružnica širom Njemačke
FRANKFURT - Izvršni odbor Commerzbanka planira zatvoriti više od polovine od gotovo 1.000 podružnica širom zemlje do kraja 2023. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE