GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U svibnju ukupni krediti stanovništvu 134,3 mlrd. kuna, očekuje se pad potražnje

U svibnju ukupni krediti stanovništvu 134,3 mlrd. kuna, očekuje se pad potražnje
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2020 / 10:10
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti sektoru stanovništva na kraju svibnja iznosili su 134,3 mlrd. kuna. Time je, iako sporijom dinamikom za razliku od prošlih mjeseci, nastavljen rast na mjesečnoj i godišnjoj razini.

Ukupni krediti u promatranom sektoru na mjesečnoj razini bili su viši tek za 0,3% dok su na godišnjoj razini bili viši za 4,2%. Trend rasta na mjesečnoj razini koji je trajao od početka 2018. prekinut je u travnju s brzim oporavkom u svibnju dok su godišnje stope rasta ukupnih kredita stanovništvu i dalje prisutne od rujna 2017. s tendencijom usporavanja tijekom 2020. godine. Prema valutnoj strukturi, udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništva u svibnju se zadržao na istih 54,4% kao i u travnju.

Kunski krediti stanovništvu krajem svibnja iznosili su 73,1 mlrd. kuna uz usporavanje godišnje stope rasta na 7,0% (sa 8,2% u travnju). Time je, nakon višegodišnjeg dvoznamenkastog rasta, drugi mjesec zaredom zabilježena jednoznamenkasta godišnja stopa rasta ovih kredita. S druge strane, ukupni devizni krediti stanovništvu i krediti s valutnom klauzulom sektora stanovništva krajem svibnja iznosili su 61,2 mlrd. kuna te su u odnosu na isti mjesec prošle godine bili viši za 1,0%. Kod spomenutih kredita se u većini slučajeva radi o eurima pa su tako blagom godišnjem rastu pridonijela tečajna kretanja kod kojih je u odnosu na kraj svibnja 2019. tečaj EUR/HRK porastao za 2,2%, odnosno kuna je oslabila u odnosu na euro što je rezultiralo većom kunskom protuvrijednošću.

Prema vrstama kredita koji su odobreni sektoru stanovništva, najznačajniji udio (43,9%) odnosi se na stambene kredite koji su krajem svibnja iznosili 58,9 mlrd. kuna uz godišnju stopu rasta od 7,5%. Godišnje stope rasta spomenutih vrsta kredita prisutne su od studenog 2017. Unutar kategorije ukupnih stambenih kredita stanovništvu, udio kunskih kredita na kraju svibnja zadržao se na travanjskih 30,6% (29,5% u svibnju 2019.) pri čemu je godišnja stopa promjene navedenih kredita iznosila 11,4% dok je kod onih sa valutnom klauzulom bila nešto nižih 5,8%.

U svibnju su usporene godišnje stope rasta (koje traju od polovice 2018.) kod druge najznačajnije vrste kredita stanovništvu, gotovinskih nenamjenskih kredita, koji sudjeluju s udjelom od 30,1% u ukupnim kreditima. U svibnju je zabilježen godišnji rast od 4,6% (6,4% u travnju) odnosno 2,3 mlrd. kuna.

S obzirom na narušeni optimizam, očekivanja i pogoršanja na tržištu rada te više averzije prema riziku, očekujemo da će potražnja za kreditima uslijed novonastalih okolnosti u narednim mjesecima oslabiti.

Tagovi: ukupni krediti, krediti, stambeni krediti, potrošački krediti, Hrvatska narodna banka, nemajenski krediti
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE