GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U siječnju nastavljen rast ukupnih plasmana banaka

U siječnju nastavljen rast ukupnih plasmana banaka
PLASMANI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2021 / 10:48
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a stanje plasmana koji predstavljaju potraživanja monetarnih institucija od ostalih domaćih sektora (osim središnje države) na kraju siječnja iznosilo je 239,4 mlrd. kuna.

Pri tome je, uz mjesečni rast od 0,7 mlrd. kuna (0,3% na osnovi transakcija), na godišnjoj razini rast ukupnih plasmana u siječnju zadržan je na 3,9%, jednako kao i u prosincu (na osnovi transakcija - isključuju utjecaj tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa plasmana).

Ukupni krediti nefinancijskim društvima krajem siječnja zabilježili su iznos od 86,8 mlrd kuna te su uz mjesečni rast od 0,7%, na godišnjoj razini nominalno bili viši za 4,7 mlrd kuna ili 5,7%. Rast je uglavnom generiran povećanjem kunskog iznosa deviznih kredita čiji je udio u plasmanima poduzećima krajem promatranog mjeseca dosegnuo gotovo 63%. Budući da je kuna u odnosu na euro u promatranom razdoblju blago oslabila, kunski izraz deviznih i ukupnih kredita bio je i pod utjecajem tečajnih kretanja koji su tako povisili nominalne kunske iznose.

Krajem siječnja ukupni krediti stanovništvu (čineći 49,4% udjela u strukturi ukupnih kredita) nastavili su rast na mjesečnoj i godišnjoj razini. Krediti stanovništvu su tako uz rast na mjesečnoj razini od 350 mil. kuna ili 0,3%, na kraju siječnja dosegnuli razinu od 136,5 mlrd, pri čemu su stambeni krediti porasli za 1,1%, odražavajući učinak programa Vlade RH za subvencioniranje stambenih kredita, dok su gotovinski nenamjenski krediti nastavili bilježiti niže razine na mjesečnoj razini (-0,4%). Nakon što je krajem siječnja prošle godine godišnji rast ukupnih kredita stanovništvu (na osnovi stanja) iznosio 7,0%, krajem siječnja ove godine navedena je stopa usporila na 2,2%. Pri tome, osobito su snažno porasli stambeni krediti (9,2%), kod kojih je u 2020. rast ubrzan pod utjecajem subvencioniranja. Gotovinski nenamjenski krediti pod utjecajem neizvjesnosti zbog pandemije u odnosu na godinu ranije niži su za 2,2%.

Krajem siječnja, krediti središnjoj državi uz godišnji rast od 17,5% zabilježili su iznos od 43,0 mlrd. kuna. S druge strane, na mjesečnoj razini zabilježen je pad od 0,2%. Ovakav trend kretanja spomenutih kredita posljedica je visokih potreba države za dodatnim sredstvima namijenjenih suzbijanju posljedica pandemije, uz istovremeno zamjetno niži priljev sredstva u državni proračun zbog pada gospodarske aktivnosti.

Zatvaranje gospodarstva prepolovilo je rezultat poslovanja bankarskog sustava u odnosu na prethodnu godinu. Usporavanje gospodarstva snizilo je prihode ba­naka, a prilagodba poslovnih procesa u bankama na rad s distance praćena je uvećanim troškovima komunikacije. Unatoč odgodi reklasifikacije plasmana kli­jentima pogođenim zatvaranjem gospodarstva, smanjivanje aktivnosti poduzeća i pad dohodaka potrošača povećalo je rizičnost plasmana. U razdoblju zatvaranja gospodarstva regulator je bankama zausta­vio isplatu dividendi u razdoblju od dvije godine i time stabilizirao kapital bana­ka. S druge strane, odgoda reklasifikacije plasmana za pogođene dužnike uspo­rila je porast rizičnosti plasmana.

Tagovi: plasmani poduzećima, kunski krediti, plasmani banaka, krediti poduzećima, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Morgan Stanley imao 911 milijuna dolara gubitaka u prvom kvartalu vezanih uz slom fonda Archegos
ENORMNO
Morgan Stanley imao 911 milijuna dolara gubitaka u prvom kvartalu vezanih uz slom fonda Archegos
NEW YORK - Morgan Stanley objavio je sjajne rezultate u prvom kvartalu, ali jedan je glavni klijent brokerske kuće tvrtku koštao gotovo milijardu dolara.
HNB: Revolut Bank UAB prima depozite, ne smije otvarati i voditi račune za plaćanje
POJAŠNJENJE
HNB: Revolut Bank UAB prima depozite, ne smije otvarati i voditi račune za plaćanje
ZAGREB - Revolut Bank UAB u Hrvatskoj pruža samo usluge primanja depozita, a ne smije otvarati i voditi račune za plaćanje, kao što su tekući račun ili žiroračun, ističu u petak iz Hrvatske narodne banke (HNB) u priopćenju o mogućnostima poslovanja tvrtki s nazivom Revolut - Revolut Bank UAB i Revolut Payments UAB - u Hrvatskoj.
HNB lani sa značajnim padom neto dobiti
OŠTAR PAD
HNB lani sa značajnim padom neto dobiti
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u 2020. poslovala je s dobiti od gotovo 266 milijuna kuna, ostvarivši pozitivan rezultat drugu godinu zaredom, no ona je bila gotovo tri i pol puta manja nego u godini ranije, pokazuje revidirano financijsko izvješće središnje banke objavljeno na njezini internetskim stranicama.
JPMorgan prodao rekordnih 13 milijardi dolara obveznica
OBVEZNICE
JPMorgan prodao rekordnih 13 milijardi dolara obveznica
NEW YORK - JPMorgan Chase & Co. prodao je u četvrtak 13 milijardi dolara obveznica, što je najveći posao te vrste ikad, iskoristivši neke od najjeftinijih troškova posudbe u posljednjih nekoliko godina kako bi povećala svoj kapital nakon što su Federalne rezerve dopustile da mjere pandemijske pomoći isteknu.
Snažan rast mobilnog bankarstva u BiH u 2020.
UZLET
Snažan rast mobilnog bankarstva u BiH u 2020.
SARAJEVO - Pandemija korona virusa ubrzala je digitalnu transformaciju čemu svjedoči značajan rast u segmentima volumena transakcija putem elektronskog i mobilnog bankarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE