GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U siječnju nastavak rasta kreditiranja stanovništva

U siječnju nastavak rasta kreditiranja stanovništva
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2020 / 09:00
Autor: RBA analize
ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu na kraju siječnja iznosili su 133,6 milijardi kuna, što je nominalno sedam posto više nego u siječnju prošle godine, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

Pozitivne godišnje stope rasta traju neprekidno od rujna 2017. potvrđujući oporavak kreditne aktivnosti, primjećuju analitičari Raiffeisen banke (RBA).

U odnosu na prosinac, ukupni krediti stanovništvu porasli su za 0,4 posto.

Promatra li se valutna struktura, udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništva porastao je u siječnju na 54,6 posto što upućuje na povećanu sklonost zaduživanja u lokalnoj valuti u uvjetima niskih kamatnih stopa na domaćem tržištu.

Kunski krediti stanovništvu krajem siječnja iznosili su 72,9 milijardi kuna te je trend pozitivnih godišnjih stopa nastavljen po stopi od 12,1 posto. U odnosu na prethodni mjesec, rast je iznosio 0,9 posto.

Ukupni devizni krediti stanovništvu i krediti uz valutnu klauzulu sektora stanovništva krajem siječnja iznosili su 60,7 milijardi kuna te su uz blagi pad na mjesečnoj razini (-0,2 posto) na godišnjoj razini ubrzali za 1,4 posto.

Prema vrstama kredita odobrenih stanovništvu, najznačajniji udio (43,1 posto) odnosi se na stambene kredite koji su krajem siječnja iznosili 57,6 milijardi kuna, uz mjesečni rast od 0,3 odnosno 6,3 posto na godišnjoj razini. I unutar te kategorije kredita stanovništvu vidljiv je trend promjene valutne strukture. Naime, udio kunskih kredita u ukupnim stambenim kreditima stanovništvu koji su na kraju siječnja iznosili 17,6 milijardi kuna porastao je s 29,3 posto u siječnju prošle, na 30,6 posto.

Krediti uz valutnu komponentu su također porasli te su krajem siječnja bili na razini 40 milijardi kuna (rast od 0,1 posto mjesečno te 4,4 posto godišnje).

Druga najznačajnija vrsta kredita stanovništvu, gotovinski nenamjenski kredit s udjelom od 39,8 posto, nastavljaju s dvoznamenkastim godišnjim stopama rasta, iako nešto sporijim dinamikom. Uz godišnju stopu rasta od 10,8 posto, krajem siječnja iznosili su 53,2 milijarde kuna.

Analitičari RBA-a smatraju da su kretanja u siječnju bila rezultat povoljnih uvjeta na tržištu rada (rast plaća i zaposlenosti) u okruženju niskih troškova financiranja uz visoke razine potrošačkog optimizma u mjesecima iza nas.

Dodaju da u mjesecima ispred nas banke neće poduzimati mjere prisilne naplate duga (ovrhe, aktiviranje instrumenata osiguranja) te će razmatrati i odobravati zahtjeve za odgodom plaćanja kredita za građane i poduzetnike čiji je bonitet ozbiljno narušen uslijed posljedica epidemije koronavirusa.

Tagovi: ukupni krediti, kreditiranje, Hrvatska narodna banka, stambeni krediti, gotovinski krediti, krediti stanovništvu
PROČITAJ I OVO
NBS: Bankama obezbeđena dodatna dinarska i devizna likvidnost
LIKVIDNOST
NBS: Bankama obezbeđena dodatna dinarska i devizna likvidnost
BEOGRAD - Na jučerašnjim redovnim tromesečnim deviznim svop aukcijama, Narodna banka Srbije je prodala 56 miliona evra (u zamenu za 6,6 milijardi dinara) i kupila 25 miliona evra (u zamenu za 2,9 milijardi dinara), po takozvanim fiksnim svop poenima umesto po varijabilnim višestrukim svop poenima kao do sada.
Erste banka predstavila mjere za olakšanje situacije građanima i tvrtkama
MJERE
Erste banka predstavila mjere za olakšanje situacije građanima i tvrtkama
ZAGREB - Erste banka je u srijedu objavila da je započela s primjenom mjera za olakšavanje trenutačne situacije građanima i tvrtkama, a mjere se odnose na privremenu obustavu aktivacije instrumenata prisilne naplate, odgodu otplate kredita te novo financiranje poslovnih subjekata u vidu kredita za likvidnost i radni kapital.
Banke umirovljenicima: U poslovnice samo ako je neophodno
APEL
Banke umirovljenicima: U poslovnice samo ako je neophodno
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge banaka u srijedu su uputili savjet umirovljenicima da na dan isplate mirovina u najvećoj mjeri koriste mogućnost podizanja gotovine s bankomata te da poslovnice posjećuju isključivo ako je to neophodno.
China International Capital Corporation najavljuje globalnu ekspanziju
ŠIRENJE
China International Capital Corporation najavljuje globalnu ekspanziju
BEIJING – China International Capital Corporation (CICC) je vodeća kineska investicijska tvrtka koja je najveće širenje ostvarila za vrijeme financijske krize 2008. godine, a sada najavljuju globalnu ekspanziju.
Hrvatskoj zajam Svjetske banke od 100 milijuna eura za projekt učinkovitog pravosuđa
ZAJAM
Hrvatskoj zajam Svjetske banke od 100 milijuna eura za projekt učinkovitog pravosuđa
ZAGREB - Odbor izvršnih direktora Svjetske banke u utorak je Hrvatskoj odobrio 100 milijuna eura vrijedan zajam za Projekt učinkovitog pravosuđa za bolje poslovno okruženje, usmjeren na poboljšanje postupaka vezanih uz poslovne propise i usluga koje sudovi pružaju poduzećima i građanima, priopćeno je u srijedu iz Svjetske banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE