GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U ožujku pad ukupnih depozita u bankama

U ožujku pad ukupnih depozita u bankama
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2023 / 12:29
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima HNB-a, krajem ožujka 2023. ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju prekonoćne i oročene depozite iznosili su 53,4 mlrd. eura.

U odnosu na isto razdoblje 2022., na osnovi stanja, godišnja stopa rasta usporila je s 10,6% u veljači na 9,5% u ožujku (+4,6 mlrd. eura). Rast na godišnjoj razini usporava od početka godine, a rezultat je to i učinka baznog razdoblja. Na mjesečnoj razini evidentirano je smanjenje ukupnih depozita za 800,7 mil. eura ili 1,5%. Na osnovi transakcija, ukupni depoziti domaćih sektora zabilježili su smanjenje u odnosu na veljaču za 0,9 mlrd. eura ili 1,7%. Smanjenje ukupnih depozita na mjesečnoj razini traje već treći mjesec zaredom.

Rast prekonoćnih depozita, čiji najznačajniji udio čine sredstva na transakcijskim računima, usporio je na godišnjoj razini s 14,4% u veljači na 10,7% u ožujku. Na mjesečnoj razini evidentirano je smanjenje za 1,4 mlrd. eura ili 3,2%. S iznosom od 41,1 mlrd. eura, prekonoćni depoziti činili su 77% ukupnih depozita. U odnosu na veljaču prekonoćni depoziti nefinancijskih poduzeća pali su za 6%, dok je na godišnjoj razini zabilježen rast od 3,5%.

Prema navodima iz HNB-a, poduzeća su nastavila prebacivati novčana sredstva s prekonoćnih na oročene depozite zbog rasta kamatnih stopa na oročene depozite. Prekonoćni depoziti nefinancijskih poduzeća u ožujku su iznosili 11,9 mlrd. eura. Smanjenje prekonoćnih depozita bilježi i sektor stanovništva, odnosno u promatranoj kategoriji zabilježeno je smanjenje za 1,1% u odnosu na veljaču. Smanjenju je doprinijelo i upisivanje državnih obveznica početkom ožujka (oko 300 mil. eura). Istovremeno je rast usporio na godišnjoj razini s 18,7% u veljači na 17% u ožujku. Prekonoćni depoziti stanovništva iznosili su krajem ožujka 27,1 mlrd. eura.

S druge strane, oročeni depoziti, nominalne vrijednosti od 12,3 mlrd. eura, porasli su u ožujku za 4,8% ili 0,6 mlrd. eura u odnosu na veljaču. Rast u odnosu na prethodni mjesec ostvarila su nefinancijska poduzeća sa stopom rasta od 36,6% mjesečno (na osnovi stanja). Oročeni depoziti stanovništva smanjeni su za 1,2% na mjesečnoj razini. Na godišnjoj razini, oročeni depoziti porasli su za 5,4% (u odnosu na -1,2% u veljači). Istovremeno su oročeni depoziti poduzeća veći za čak 138,6% godišnje, a kućanstava manji za 11% u odnosu na ožujak 2022. Oročeni depoziti u ožujku su činili 23% ukupnih depozita kod poslovnih banaka. Najveći udio u oročenim depozitima čine kućanstva, odnosno sektor stanovništva (72,5%).

Smanjenje ukupnih depozita prvenstveno je odraz refinanciranja inozemnoga javnog duga s domaćim javnim dugom. Prema HNB-u, navedeno je utjecalo na smanjenje imovine banaka u ožujku, odnosno depozita kod HNB-a u iznosu od 2 mlrd. eura. Ukupna pozicija Hrvatske u sustavu TARGET2 također se smanjila (za 2,3 mlrd. eura), što zrcali smanjenje komponente kreditnih institucija u toj poziciji. Istovremeno se kod nefinancijskih poduzeća nastavilo prelijevanje prekonoćnih depozita na oročene uslijed trenda rasta prosječne kamatne stope na oročene depozite. Prosjeci kamatnih stopa na oročene depozite u domaćoj valuti nefinancijskih poduzeća rasli su posljednjih mjeseci znatno intenzivnijom dinamikom u odnosu na depozite kućanstava.

Tagovi: depoziti, ukupni depoziti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Rast ukupnih depozita na mjesečnoj i godišnjoj razini
DEPOZITI
Rast ukupnih depozita na mjesečnoj i godišnjoj razini
ANALIZA - Prema podacima HNB-a, krajem travnja 2023. ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju prekonoćne i oročene depozite iznosili su 53,6 mlrd. eura.
EBRD ulaže 30 milijuna eura u obveznicu Raiffeisenbank Hrvatska
OBVEZNICE
EBRD ulaže 30 milijuna eura u obveznicu Raiffeisenbank Hrvatska
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) priopćila je u utorak da ulaže 30 milijuna eura u prvu međunarodnu obveznicu Raiffeisenbank Hrvatske (RBA), čije je izdanje ukupno vrijedno 300 milijuna eura, a bit će uvršteno na Luksemburšku burzu.
UBS bi trebao 12. lipnja zaključiti preuzimanje Credit Suissea
ROKOVI
UBS bi trebao 12. lipnja zaključiti preuzimanje Credit Suissea
BERR - Švicarska banka UBS očekuje da će dovršiti preuzimanje posrnulog konkurenta Credit Suissea „već 12. lipnja”, čime bi nastala divovska banka s bilancom od 1,6 trilijuna dolara.
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
OBVEZNICE
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
ZAGREB - Erste banka je u petak izvijestila da je objavila javni poziv za upis tzv. "preferred senior" obveznica na domaćem tržištu kapitala, s dospijećem 2026., uz fiksnu kamatnu stopu od 4,5 posto te godišnju isplatu kamata.
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
STRATEŠKI
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
MILANO - Grupacija Unicredit započela je analizu spajanja Unicredit banke Slovenija i Unicredit banke Austrija. Nakon takvog spajanja Unicredit Banka Slovenija, koja posluje kao samostalna banka u grupi, postala bi podružnica Unicredit Bank Austria.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE