GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U ožujku pad ukupnih depozita u bankama

U ožujku pad ukupnih depozita u bankama
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2023 / 12:29
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima HNB-a, krajem ožujka 2023. ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju prekonoćne i oročene depozite iznosili su 53,4 mlrd. eura.

U odnosu na isto razdoblje 2022., na osnovi stanja, godišnja stopa rasta usporila je s 10,6% u veljači na 9,5% u ožujku (+4,6 mlrd. eura). Rast na godišnjoj razini usporava od početka godine, a rezultat je to i učinka baznog razdoblja. Na mjesečnoj razini evidentirano je smanjenje ukupnih depozita za 800,7 mil. eura ili 1,5%. Na osnovi transakcija, ukupni depoziti domaćih sektora zabilježili su smanjenje u odnosu na veljaču za 0,9 mlrd. eura ili 1,7%. Smanjenje ukupnih depozita na mjesečnoj razini traje već treći mjesec zaredom.

Rast prekonoćnih depozita, čiji najznačajniji udio čine sredstva na transakcijskim računima, usporio je na godišnjoj razini s 14,4% u veljači na 10,7% u ožujku. Na mjesečnoj razini evidentirano je smanjenje za 1,4 mlrd. eura ili 3,2%. S iznosom od 41,1 mlrd. eura, prekonoćni depoziti činili su 77% ukupnih depozita. U odnosu na veljaču prekonoćni depoziti nefinancijskih poduzeća pali su za 6%, dok je na godišnjoj razini zabilježen rast od 3,5%.

Prema navodima iz HNB-a, poduzeća su nastavila prebacivati novčana sredstva s prekonoćnih na oročene depozite zbog rasta kamatnih stopa na oročene depozite. Prekonoćni depoziti nefinancijskih poduzeća u ožujku su iznosili 11,9 mlrd. eura. Smanjenje prekonoćnih depozita bilježi i sektor stanovništva, odnosno u promatranoj kategoriji zabilježeno je smanjenje za 1,1% u odnosu na veljaču. Smanjenju je doprinijelo i upisivanje državnih obveznica početkom ožujka (oko 300 mil. eura). Istovremeno je rast usporio na godišnjoj razini s 18,7% u veljači na 17% u ožujku. Prekonoćni depoziti stanovništva iznosili su krajem ožujka 27,1 mlrd. eura.

S druge strane, oročeni depoziti, nominalne vrijednosti od 12,3 mlrd. eura, porasli su u ožujku za 4,8% ili 0,6 mlrd. eura u odnosu na veljaču. Rast u odnosu na prethodni mjesec ostvarila su nefinancijska poduzeća sa stopom rasta od 36,6% mjesečno (na osnovi stanja). Oročeni depoziti stanovništva smanjeni su za 1,2% na mjesečnoj razini. Na godišnjoj razini, oročeni depoziti porasli su za 5,4% (u odnosu na -1,2% u veljači). Istovremeno su oročeni depoziti poduzeća veći za čak 138,6% godišnje, a kućanstava manji za 11% u odnosu na ožujak 2022. Oročeni depoziti u ožujku su činili 23% ukupnih depozita kod poslovnih banaka. Najveći udio u oročenim depozitima čine kućanstva, odnosno sektor stanovništva (72,5%).

Smanjenje ukupnih depozita prvenstveno je odraz refinanciranja inozemnoga javnog duga s domaćim javnim dugom. Prema HNB-u, navedeno je utjecalo na smanjenje imovine banaka u ožujku, odnosno depozita kod HNB-a u iznosu od 2 mlrd. eura. Ukupna pozicija Hrvatske u sustavu TARGET2 također se smanjila (za 2,3 mlrd. eura), što zrcali smanjenje komponente kreditnih institucija u toj poziciji. Istovremeno se kod nefinancijskih poduzeća nastavilo prelijevanje prekonoćnih depozita na oročene uslijed trenda rasta prosječne kamatne stope na oročene depozite. Prosjeci kamatnih stopa na oročene depozite u domaćoj valuti nefinancijskih poduzeća rasli su posljednjih mjeseci znatno intenzivnijom dinamikom u odnosu na depozite kućanstava.

Tagovi: depoziti, ukupni depoziti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Odobren Strateški plan Grupe EIB
ZELENO SVJETLO
Odobren Strateški plan Grupe EIB
BRUXELLES - Ministri Europske unije (EU) u petak su tijekom sastanka Upravnog odbora Europske investicijske banke (EIB) službeno podržali Strateški plan Grupacije EIB-a kojim je utvrđeno osam prioriteta.
Američki fond smanjio udjel u Addiku
PROMJENE
Američki fond smanjio udjel u Addiku
BEČ - Američki upravitelj imovinom Wellington Management Group neznatno je smanjio svoje postotno učešće u Addiko AG i sada drži 7,28 posto glasačke moći, u odnosu na dosadašnjih 8,85 posto, prenosi Indikator.ba.
PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine
OBVEZNICE
PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent izdanja i investitor u izdanju korporativnih obveznica društva Yellow Submarine d.o.o.
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
OCJENE
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
BERN - Prošlogodišnjim preuzimanjem domaćeg konkurenta Credit Suisse, švicarska banka UBS ojačat će svoju poziciju najvećeg zajmodavca u Švicarskoj, ali spajanje neće eliminirati konkurenciju, istaknuo je danas švicarski financijski regulator Finma.
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
KREDITI
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija plasiranih institucionalnim sektorima iznosili su na kraju travnja 2024., na osnovi stanja, 43,9 mlrd. eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE