GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U 2020. usporio rast kredita stanovništvu

U 2020. usporio rast kredita stanovništvu
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2021 / 21:11
Autor: RBA analize
ANALIZA - Tijekom 2020.godine, u segmentu stanovništva smanjena je potražnja za gotovinskim kreditima koji su u prethodnim godinama ubrzavali rast ukupnih kredita stanovništvu.

Zadržavanje umjerenog rasta ukupnih kredita stanovništvu rezultat je državnih mjera za subvencioniranje otplate stambenih kredita za mlađe dobne skupine i povećanog zaduživanja za sanaciju stambenog fonda nakon oštećenja u potresu koji je u ožujku pogodio područje grada Zagreba.

Tako su, prema posljednjim podacima HNB-a, krajem prosinca 2020. ukupni krediti stanovništvu (čineći 50,1% udjela u strukturi ukupnih kredita) nastavili rast na mjesečnoj i godišnjoj razini, iako sporijom dinamikom. Nakon što je krajem 2019. godišnji rast ukupnih kredita stanovništvu (na osnovi stanja) iznosio 6,9% krajem 2020. je navedena stopa usporila na 2,3%. Krediti stanovništvu su tako uz stagnaciju na mjesečnoj razini na kraju 2020. dosegnuli razinu od 136,2 mlrd. Trend godišnjih stopa rasta prisutan je od polovice 2017.

Prema vrstama kredita odobrenih stanovništvu, najznačajniji udio odnosi se na stambene kredite koji su krajem 2020. bili na razini 62,2 mlrd. kuna. Uz rast na mjesečnoj razini za 1,4% na godišnjoj je razini zabilježen rast od razmjerno visokih 8,2 pri čemu je nastavljen trend rasta koji traje od studenog 2017. godine. Zbog povećane kreditne aktivnosti (dijelom i zbog programa poticane stanogradnje), udio stambenih u ukupnim kreditima stanovništvu porastao je s kraj 2019. do prosinca 2020. s 43,1% na 45,7%.

S udjelom od 38,3% u ukupnim kreditima stanovništvu, slijede gotovinski nenamjenski krediti. Kod spomenute vrsta kredita, sve do početka krize uzrokovane pandemijom bio je prisutan rast uz dvoznamenkaste stope, osobito izražen od druge polovice 2018. do ožujka 2020. kada je zbog visoke neizvjesnosti, početka gospodarske krize i zaoštravanja kreditnih uvjeta započelo njihovo usporavanje.

Nominalno stanje nenamjenskih gotovinskih kredita (koji su dominanto odobravani u domaćoj valuti) na kraju 2020. iznosilo je 52,3 mlrd. kuna. Pri tome je i drugi mjesec za redom zabilježena negativna godišnja stopa pada koja je u prosincu ubrzala na 1,3%. Kod ostalih vrsta kredita sektoru stanovništva, godišnji rast zabilježen je kod hipotekarnih kredita (7,9%), dok su sve ostale komponente prema namjeni zabilježile godišnji pad, a to su: potrošački krediti (-18,1%), krediti za automobile (-24,2%), krediti po kreditnim karticama (-4,9%) te prekoračenja po transakcijskim računima (-5,1%).

U ovoj godini očekujemo nastavak rasta kredita sektoru stanovništva koji će kao i u 2020. biti podržani nastavkom subvencioniranih stambenih kredita (u sklopu APN programa koji je produljen do 2023. godine) dok će rast zasigurno biti i posljedica financiranja stambenih objekata oštećenih u potresima tijekom prošle godine. Pri tome, razorni potres u Petrinji na kraju godine imati će znatno manji utjecaj na potražnju za kreditima, jer niska gospodarska osnovica u tom području iziskuje pretežito financiranje obnove iz javnih fondova i donacija. S očekivanim otpuštanjem mjera za prevenciju zaraze i posljedičnim ubrzanjem gospodarskih aktivnosti, povećat će se potražnja za gotovinskim kreditima, ali u 2021. ne očekujemo povratak na dvoznamenkaste stope rasta koje su ostvarivane prije 2020.

Tagovi: krediti stanovništvu, gotovinski krediti, stambeni krediti, kreditiranje, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE