GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talijanske poslovne udruge traže blaže EU propise o nepodmirenju kreditnih obveza

Talijanske poslovne udruge traže blaže EU propise o nepodmirenju kreditnih obveza
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2020 / 08:55
Autor: SEEbiz / H
RIM - Najveća talijanska bankarska i industrijska udruženja pozvala su EU da privremeno ublaži bankovne propise o neispunjavanju obveza po kreditima i o rezervacijama za gubitke po kreditima, kako bi tvrtke lakše prebrodile koronakrizu.

U pismu predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i drugim visokim dužnosnicima, udruženja su pozvala da se privremeno ublaži definicija neispunjavanja obveza po kreditima kako bi se zaustavili privremeni problemi s likvidnošću koji tvrtke prisiljavaju na stečaj.

Nova definicija trebala bi stupiti na snagu u siječnju a cilj joj je izgraditi zaštitni mehanizam i osigurati zajedničku minimalnu razinu kapitala za pokriće gubitaka po problematičnim zajmovima

Definicija povezuje kriterij prema kojem se 90-dnevno kašnjenje smatra nepodmirenjem kreditne obaveze s novim propisima o izloženosti nepodmirenim kreditnim obavezama u ugovorenom roku i o restrukturiranju kreditnog duga.

"To bi ozbiljno utjecalo na pristup (klijenata) kreditima, čime bi se otežali njihovi izgledi za oporavkom", navodi se u pismu koje su poslali talijanska udruga banaka ABI, glavno industrijsko udruženje Confindustria i 14 manjih poslovnih udruženja.

Oni smatraju da bi se neispunjenjem kreditne obveze trebalo smatrati kašnjenje dulje od 180 dana. Predlažu i da se odgodi stupanje na snagu strože definicije o nepodmirenju kreditnih obaveza.

Upozoravaju i da propisi o višegodišnjem knjiženju rezervacija za nenaplative kredite i njihovom kompletnom otpisu potiču banke da uvedu restriktivniju praksu kreditiranja i da prodaju kredite na prvi znak financijskih teškoća.

Banke bi po njima trebale omogućiti odgodu otplate kako bi podupre oporavak.

Propisi bi po njihovom mišljenju trebali biti prilagođeni na najmanje 24 mjeseca, i za osigurane i za neosigurane problematične kredite, kako bi se izbjegle negativne posljedice po kreditnu ponudu.

Talijanske banke već su izrazile zabrinutost zbog strože definicije neplaćanja kreditnih obveza i propisa o rezervacijama.

Italija, koja bilježi najveći broj umrlih u Europi od covida 19, također se suočava s velikim gospodarskim šokom s obzirom na očekivani pad BDP-a ove godine od devet posto, prema vladinim prognozama, zbog čega je ugrožena budućnost tisuća kompanija, podsjeća Reuters.

Tagovi: talijanska ekonomija, Italija, Confindustria, Ignazio Visco
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
TRENDOVI
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
BERLIN - Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE