GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talijanske poslovne udruge traže blaže EU propise o nepodmirenju kreditnih obveza

Talijanske poslovne udruge traže blaže EU propise o nepodmirenju kreditnih obveza
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2020 / 08:55
Autor: SEEbiz / H
RIM - Najveća talijanska bankarska i industrijska udruženja pozvala su EU da privremeno ublaži bankovne propise o neispunjavanju obveza po kreditima i o rezervacijama za gubitke po kreditima, kako bi tvrtke lakše prebrodile koronakrizu.

U pismu predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i drugim visokim dužnosnicima, udruženja su pozvala da se privremeno ublaži definicija neispunjavanja obveza po kreditima kako bi se zaustavili privremeni problemi s likvidnošću koji tvrtke prisiljavaju na stečaj.

Nova definicija trebala bi stupiti na snagu u siječnju a cilj joj je izgraditi zaštitni mehanizam i osigurati zajedničku minimalnu razinu kapitala za pokriće gubitaka po problematičnim zajmovima

Definicija povezuje kriterij prema kojem se 90-dnevno kašnjenje smatra nepodmirenjem kreditne obaveze s novim propisima o izloženosti nepodmirenim kreditnim obavezama u ugovorenom roku i o restrukturiranju kreditnog duga.

"To bi ozbiljno utjecalo na pristup (klijenata) kreditima, čime bi se otežali njihovi izgledi za oporavkom", navodi se u pismu koje su poslali talijanska udruga banaka ABI, glavno industrijsko udruženje Confindustria i 14 manjih poslovnih udruženja.

Oni smatraju da bi se neispunjenjem kreditne obveze trebalo smatrati kašnjenje dulje od 180 dana. Predlažu i da se odgodi stupanje na snagu strože definicije o nepodmirenju kreditnih obaveza.

Upozoravaju i da propisi o višegodišnjem knjiženju rezervacija za nenaplative kredite i njihovom kompletnom otpisu potiču banke da uvedu restriktivniju praksu kreditiranja i da prodaju kredite na prvi znak financijskih teškoća.

Banke bi po njima trebale omogućiti odgodu otplate kako bi podupre oporavak.

Propisi bi po njihovom mišljenju trebali biti prilagođeni na najmanje 24 mjeseca, i za osigurane i za neosigurane problematične kredite, kako bi se izbjegle negativne posljedice po kreditnu ponudu.

Talijanske banke već su izrazile zabrinutost zbog strože definicije neplaćanja kreditnih obveza i propisa o rezervacijama.

Italija, koja bilježi najveći broj umrlih u Europi od covida 19, također se suočava s velikim gospodarskim šokom s obzirom na očekivani pad BDP-a ove godine od devet posto, prema vladinim prognozama, zbog čega je ugrožena budućnost tisuća kompanija, podsjeća Reuters.

Tagovi: talijanska ekonomija, Italija, Confindustria, Ignazio Visco
PROČITAJ I OVO
Credit Suisse navodno u problemima, Uprava banke umiruje javnost
PROBLEMI?
Credit Suisse navodno u problemima, Uprava banke umiruje javnost
ŽENEVA - Švicarska banka Credit Suisse posljednjih je dana izazvala veliku pozornost. U nekim medijima, a posebice na društvenim mrežama, spekulira se o problemima banke.
Uvođenjem eura dolazi i do promjena u kreditima
KREDITI
Uvođenjem eura dolazi i do promjena u kreditima
ZAGREB - Nastavljajući prilagodbu zakonodavstva zbog uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj s početkom iduće godine, Vlada je s ovotjedne sjednice Saboru poslala prijedloge izmjena Zakona o potrošačkim kreditima i Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju, koje promjene donose i kod parametara za promjenjive kamatne stope.
Commerzbank zatvara još 50 poslovnica u Njemačkoj
ZATVARANJE
Commerzbank zatvara još 50 poslovnica u Njemačkoj
FRANKFURT - Njemačka banka Commerzbank planira smanjiti broj podružnica u Njemačkoj s 450 na nešto više od 400.
UniCredit kupio Allianzov udjel u Zagrebačkoj banci
PARTNERI
UniCredit kupio Allianzov udjel u Zagrebačkoj banci
ZAGREB - UniCredit i Allianz objavljuju da su potpisali okvirni ugovor i dva dodatna ugovora o kupoprodaji udjela u Zagrebačkoj banci, s namjerom da otpuste svoje izravne i neizravne dioničke udjele.
Financijske institucije i korporacije imat će važnu ulogu u ESG revoluciji
KONFERENCIJE
Financijske institucije i korporacije imat će važnu ulogu u ESG revoluciji
ZAGREB – U organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) i pod pokroviteljstvom Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. održana je konferencija „Pridružite se ESG revoluciji“.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE