GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tabaković o kreditima u francima: Sve smo objasnili građanima

Tabaković o kreditima u francima: Sve smo objasnili građanima
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2018 / 15:48
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Narodna banka Srbije je još pre nekoliko godina uputila preporuku bankama kako da se građanima olakša otplata kredita u švajcarskim francima, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Odgovarajući na kritike šefa poslaničke grupe Dveri Boška Obradovića da jedino Srbija nije rešila to pitanje, Tabaković je u parlamentu podsetila da je u maju 2013. godine NBS donela dve preporuke bankama - jedna se odnosila na jednostrano povećanje kamata, a druga na načine kako da se olakša otplata kredita u švajcarskim francima.

- Neki slični nedobronamerni nagovarali su ljude da ne razgovaraju sa bankama o tome - rekla je Tabaković u skupštini gde se raspravlja o amandmanima na set finansijskih zakona.

Kada je vrednost švajcarskog franka naglo skočila u januaru 2015. godine, NBS je donela četiri modela na osnovu kojih se olakšava otplata kredita u zavisnosti od svakog pojedinačnog slučaja, objasnila je guverner NBS.

- Mnogi koji su ozbiljno shvatili i nameru države, ali i banke ušli su u te razgovore i dobili su olakšavajuće okolnosti. Tog trenutka je i preporuka iz 2013. godine postala obavezna u vezi sa jednostranim povećavanjem kamata, po kojoj su banke korisnicima kredita, a na osnovu odluke NBS, vratile 5,13 milijardi dinara - rekla je ona.

- Pa mi vi sad recite ko se sad bavi politikom i promocijom, a ko preduzima konkretne aktivnosti, upitala je Tabaković.

Guverner je navela da su pojedini osnivali udruženja za zaštitu i da su za razliku od svojih članova, sopstvene kredite rešavali na neke neobične načine, a ljude nagovarali da će se taj problem rešiti na drugačiji način.

Još jednom se posle toga na inicijativu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića selo za sto i donete su zajedničke preporuke da banke cene status i sposobnost svake porodice da otplaćuje te kredite, dodala je Tabaković.

- Oni koji iznose neistine da je problem rešen svuda, ne znam da li zaslužuju poštovanje od bilo koga. Svako može da uđe na sajt svake centralne banke od Slovenije preko Poljske i da vidi da li su se i kako i probleme rešavali i u kakvu je to pravnu nesigurnost uvelo zemlje gde se NBS meša u ugovorne obaveze između banaka i korisnika kredite - rekla je ona.

Guvernerka je dodala da se šta god ko pričao, ne mogu poništiti činjenice i istina o tome šta je država preduzela.

- Ja o ovoj temi više neću odgovarati, a vi ako imate nešto posebno da me pitate pozovite me u hodnik. Valjda ću znati da vam odovorim na to pitanje, mene nije strah da mi se približite, mada znam da ste nasilnik - poručila je Tabaković Obradoviću.

Tagovi: krediti u francima, Jorgovanka Tabaković, Narodna banka Srbije, Boško Obradović
PROČITAJ I OVO
Kartice u eurozoni privlačnije u pandemiji
TREND
Kartice u eurozoni privlačnije u pandemiji
FRANKFURT - Potrošači u eurozoni više plaćaju karticama nego gotovinom od početka pandemije koronavirusa i planiraju nastaviti s tom praksom, potaknuti boljim uvjetima za elektroničko plaćanje, pokazalo je istraživanje Europske središnje banke (ECB-a).
Sberbank igra na kartu e-trgovine
STRATEŠKI
Sberbank igra na kartu e-trgovine
MOSKVA - Najveći ruski zajmodavac Sberbank očekuje da će do 2030. više od polovine prihoda ostvarivati u sektorima izvan temeljnog bankovnog poslovanja, najavivši fokus na elektronsku trgovinu.
HNB: U Hrvatskoj 46 posto klijenata banaka koristi internetsko i mobilno bankarstvo
ISPOD PROSJEKA EU
HNB: U Hrvatskoj 46 posto klijenata banaka koristi internetsko i mobilno bankarstvo
ZAGREB - U Hrvatskoj se 46 posto klijenata banaka koristi internetskim i/ili mobilnim bankarstvom, dok je prosjek EU-a 58 posto, pokazuje anketa stručnjaka Hrvatske narodne banke (HNB) provedena u 2019. godini.
Bankama u devet mjeseci bruto dobit pala 44 posto
OŠTAR PAD
Bankama u devet mjeseci bruto dobit pala 44 posto
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prvih su devet mjeseci ove godine ostvarile ukupnu dobit prije oporezivanja u iznosu od 2,96 milijardi kuna, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjenje za 44,2 posto, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Addiko Bank donijela odluku o uvjetnoj isplati dividende
DIVIDENDA
Addiko Bank donijela odluku o uvjetnoj isplati dividende
BEČ - Skupština Addiko Bank AG, sa sjedištem u Beču, donijela je odluku o uvjetnoj isplati dividende od 2,05 eura po dionici za financijsku 2019. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE